Anne-baba okulu olur mu?
Annelik veya babalık okulda öğrenilir mi?
Bu bilgiler evde öğrenilmez mi? Bunun yeri ev değil mi?
O zaman şunu soralım. Mevcut anne-babalar anneliği ve babalığı ne kadar biliyor?
Eğitimciler "çocuklarınız sizi takip eder" derler ama annelerimiz ve babalarımızın örnekliği nasıl acaba?
Çocukların anne ve babalarını görme ve onlarla konuşma zamanları iyice azalmıştır.
Çocuklarımız, tamamen sanal bir ortamda büyüyor. Çocuklarımızı hayatın kenarında büyütüyoruz.
Yeni bir putumuz var. "Çocuğum okuyor." Eğer çocuğumuz okula devam ediyorsa o dokunulmazdır. Hiç bir şeyden sorumlu değildir. Hiçbir şey yapması istenilmez. o öğrencidir. Sadece okula gider gelir evde hiç bir iş yapmaz, dersim var, yazılım var der. Bu lise sonuna kadar devam eder. Yemek yapmazlar, sofra sermezler ve toplamazlar, ekmek almaya dahi gitmezler vb. Anne: "Oğlum veya kızım sofra hazır seni bekliyoruz." veya "Sen dersine çalış ben toplarım, bulaşıkları yıkarım." diyor. Böylece genç liseyi bitirinceye kadar mutfağı görmüyor ve bir iş yapmıyor.
Sonra bir başka kutsal okul başlar üniversite. Oğlumuz veya kızımız üniversiteyi kazandı. Yine dokunulmazlıkları devam ediyor. 2 veya 4 yıl bu kez evden tamamen uzak bir şekilde dokunulmazlıkları devam edecek. Yurtta kalırsa ev işleri anlamında hiçbir şey öğrenemeyecek. Evde kalırsa belirli oranda bu işleri öğrenecek.
Bu gençler fiziksel olgunluğa ulaştıkları ve yaşları geldiği için genellikle üniversitede tanıştığı kişiyle evlenmek istiyor. Ama nasıl?
Evlilikle ilgili bir bilgileri yok bunun mevcut okulu da yok. Bu meseleyi Evlilik okulu şart isimli geçen haftaki yazımızda gündeme getirdik.
Dizilerde sunulan hayatın gerçek hayattaki anne ve babayla alakası yoktur. Onların sunduğu evliliğinde gerçek hayatta bir karşılığı yoktur.
Evlilik ve sonrasında gerçekleşecek olan anne-babalıkla ilgili yeterli bir bilgileri ve tecrübeleri yoktur.
Çevreden gördükleri kadarıyla anne-babalık yapmaya çalışırlar ama okuyoruz diye çevreyle de doğru dürüst bir iletişim olmadığı için bu konuda yeterli bir birikim olmamaktadır.
ANNE-BABA OKULU NEDEN ŞART?
Önceki kuşaklar evde iki tane anne-baba görüyordu. Kendi anne-babası ve dedesi-babaannesi. Dedesi ile babaannesi arasındaki ilişki iyice durulmuş genelde pozitif bir model, Annesi ile babası da yüklerinin bir kısmını dede ve babaannenin almasıyla ilişkilerini belirli bir dengede tutmaya çalışan bir anne-baba.
Bu tablo artık yok. Çekirdek aileye döndük Evdeki çocukları yetiştiren, anne ve babanın yükünü hafifleten yaşlıları evden uzaklaştırdık. Çünkü özgür olmak istiyorduk. Bir de evin hanımı da çalışıyorsa zaten yeteri kadar bilmediğimiz çocuk yetiştirme konusunda iyice çıkmazın içine girdik.
Nasıl bir anne olacaksınız? Nasıl bir baba olacaksınız? Bunu ne zaman öğreneceksiniz?
Değişimin bu kadar hızlı olduğu bir dönemde kendi çocukluğunuzu düşünerek çocuklarınızı büyütemezsiniz.
O zaman yapmamız gerekenler nelerdir:
1- Çocuğu ve genci en fazla etkileyen (olumlu veya olumsuz) anne-babası ise anne-baba olumlu rol model olmak için tüm gayretlerini ortaya koymalıdırlar. Olumlu ve sorumlu bir anne-baba olmanın yaşayan bir örneği olmaları gerekir.
2- Çocuklarımızı hayatın içine alarak üstlenmeleri gereken sorumlulukları üstlenerek büyümelerini ve yetişmelerini sağlamak.
3- Çocuğun eğitime devam etmesini mazeret kabul etmeden Evlendiklerinde ve anne-baba olduklarında bilmeleri gereken hususları bir anne-baba olarak kazandırmamız gerekir.
4-Bunlara ilaveten alanında mahir evlilik uzmanları tarafından gerçekleştirilecek anne-baba okulları açılmalı ve bunlar gerekirse zorunlu hale getirilmesi gerekir. Uzmanlarımız, yaşadıkları tecrübeler ışığında yeni anne-baba adaylarını yetiştirmeleri gerekir.
5- Bu meseleye el atmazsak bunun sıkıntısını toplum olarak hepimiz yaşayacağız. İş işten geçmeden almamız gereken tedbirleri hep beraber almalıyız.
6- Başta Kur'an'da geçen çocuk yetiştirmeyle ilgili ayetleri bilinmeli Lokman Aleyhissselam'ın muhteşem tarzı, İbrahim Peygamberin oğluyla diyaloğu, Nuh Peygamberin inanmayan oğluna hitabı, İbrahim Peygamberin babasına davranışı gibi hususların öğrenilmesi önemlidir.Bunların ışığında ve Peygamberimizin örnekliğinde bir model üretilebilmelidir.
Özellikle evlerimizi anne-baba okuluna dönüştürebilmemiz ve bunu uzmanlarımızın rehberliğinde ANNE-BABA okullarıyla desteklememiz dileklerimle
2016 yılının hayırlara ve güzelliklere vesile olması temennilerimle
Muhabbetlerimle
SENAİ DEMİRCİ'DEN GÜZEL SÖZLER
- İçinde ebedi kalamayacağınız dünyadan, Size ebedi kalacak şeyler alın...
- Ben bu günahı yapacak adam mıyım?
Sorgusu bile gurur içeriyor, farkında mısın?
Demek ki Yapabilirmişsin Demek ki acizmişsin
Demek ki kendine güvenmek yerine Rabbine sığınmalıymışsın...
- İftira; acizlerin silahı, ahmakların yükü, korkakların kalkanı, ikiyüzlülerin maskesi, kibirlilerin cübbesidir.
- Hiç kimse sınanmadığı günahın masumu saymasın kendini...
- Evleneceğin kişi senin için Yesrib’tir; sen o Yesrib’ten ‘Medine’ çıkaracaksın. Kimseye hazır ‘Medine’ yoktur, Medine inşa edilir.”
- Tanışıp evlendiğimizi zannederiz ama, Evlenip de tanışırız!
- Kimin dikkatini çeker küçücük bir bulut güneşi kapatmadan önce?