Anne-babalar tehlikenin farkında mısınız? Algoritmalar çocuklara içerik öneriyor

ESET, teknoloji ve yapay zekanın gelişmesi ile birlikte büyüyen ama çoğu ebeveynin henüz farkına varamadığı riskli bir alan olan arama motoru algoritmalarındaki tehlikeye dikkat çekerek, çocukları korumak için anne babalara önerilerde bulundu

Ebeveynler ve eğitimcilerin, reşit olmayan çocukları çevrim içi ortamda bekleyen tehlikelerin farkında olması ve onlara yardımcı olacak kadar eğitimli olmaları gerektiğine vurgu yapan ESET, teknoloji ve yapay zekanın gelişmesi ile birlikte büyüyen ama farkına varamadığımız riskli bir alan olan arama motorları algoritmalarına dikkat çekti.

Siber zorbalıktan daha ürkütücüsü var

Çevrimiçi davranışlarla bağlantılı zihinsel sağlık sorunları düşünüldüğünde akla ilk gelen siber zorbalık olsa da çok daha ürkütücü başka bir endişe konusu daha var; erişim. Arama motorları, siber zorbalık kadar olmasa da zararlı olma potansiyeline sahip. Daha fazla ve görünüşte sürekli yenilenen içeriğe sahip kaynaklara kolay erişim sağlıyor. Arama motorları, kişisel bilgisayarlar ve internet doğası gereği kötü değil, ancak dikkatli olmak gerekiyor.

İstenmeyen zararlı içeriğin görüntülenme potansiyeli arttı

Bilgi işlemdeki en büyük ilerleme alanlarından biri arama motoru algoritmaları olsa da en çok endişe duymamız gereken sorunlardan bazılarının kökleri de bu algoritmalardadır. Arama motorlarının daha fazla kullanılmasıyla, arama motorlarının tasarımları büyük ölçüde derin öğrenme, konum ve daha fazla veri işleme gücü etrafında gelişti. Bu kombinasyon onları daha güçlü hale getirerek kullanıcıların istedikleri içeriği bulmasını kolaylaştırdı. Ancak, istenmeyen veya zararlı içeriğin görüntülenme veya sorgulanma ve potansiyel olarak kullanıcıyı rahatsız etme olasılığını da artırdı. Bugün Google gibi modern arama motorları artık kendi kendini optimize ediyor.

Çocuklar web'i her zaman ellerinin altında tutuyor

Çoğu çocuk olan kullanıcılar, tüm web'i her zaman ellerinin altında bulunduruyor. Bu, aynı zamanda uygunsuz veya zararlı içeriğe erişme veya bu içeriği alma potansiyelinin de çok yüksek olduğu anlamına geliyor. İnternet çeşitli gruplara ve topluluklara bir araya gelme ve etkilerini iyi ve kötü yönde ölçeklendirme fırsatı veren geniş bir yer.

Riskli içerik sosyal medyada, çevrim içi forumlarda, web sitelerinde ve reklamlarda..

Bir veri başka bir veriye yönlendirebilir ve reşit olmayan bir çocuk veya bir yetişkin, kendisi için zararlı olabilecek içeriğe rastlayabilir, böyle bir içerikle ilgilenebilir veya bu içeriği kasıtlı olarak görüntüleyebilir. Bu, ilk arama motorlarının ortaya çıkmasından beri var olan bir sorundur. Fakat bu sorun, riskli içerik sosyal medyada, çevrim içi forumlarda, web sitelerinde ve reklamlarda kolayca bulunabildiği için giderek büyüdü.

"Sizin için" veya "önerilen" sayfalara dikkat
Kullanıcılara daha iyi hizmet verebilmek için arama motorları ve sosyal medya, tahmine dayalı aramayı kullanmaya ve bundan para kazanmaya başladı; bu nedenle, arama motorlarının kullandığı algoritmalar aranan içeriği bulmanın yanı sıra önerilerde de bulunmaya başladı. Büyük sosyal platformlar ve arama şirketleri, bu gelişmeleri örneğin reklamlar yoluyla kâr sağlamak ve aynı zamanda (yapay olarak) ilgi alanlarını genişletme potansiyeline sahip kullanıcıları "beslemek" için kullanır. Bu şekilde, arama davranışı, kullanıcılara "sizin için" veya "önerilen" sayfalarla ilgili bilgi verir. Bu durum özellikle ilgi alanları ve kişilikleri tam olarak oluşmamış olan çocuklar ve genç yetişkinler, için sorun olabilir. Bu model aynı zamanda çocukların ve ilgi alanlarının, o sırada ve ileride paraya dönüştürme için kullanılmasına neden olur.

Anne-babalar tehlikenin farkında olmalı

Ebeveynler ve eğitimciler, reşit olmayan çocukları çevrim içi ortamda bekleyen tehlikelerin farkında olmalı ve onlara yardımcı olacak kadar eğitimli olmalıdır. Sosyal sorunlar ve teknoloji, durdurulması zor olduğu bir noktaya geldi. Algoritmalar, kullanıcılara hoşlanabileceklerini ve etkileşimde bulunabileceklerini hesapladıkları içeriği getirmek için durmaksızın çalışıyor. Bu nedenle çocukları, henüz reşit olmayanları ve kendimizi korumak için çok dikkatli olmalıyız.

Çocukları internetteki tehlikelerden nasıl koruruz?

Çocuklar internette vakit geçirirken tamamen denetimsiz kalmamalılar. Çocukların çevrimiçi davranışlarını Ebeveyn Kontrol araçları ile takip edebilirsiniz. Çocuğunuzun belirli uygulamalara ve web sitelerine ne kadar süreyle erişebileceğine ilişkin kurallar getirmenin yanı sıra PC'ler ve benzer şekilde mobil cihazlar için belirli içerik türlerini ve URL'leri de engelleyebilirsiniz.

Web Koruması, Güvenli Arama özelliği..

ESET Smart Security Premium'da bulunan ESET Parental Control’ün en iyi özelliklerinden biri ‘Web Koruması’dır. Web siteleri anahtar kelimelere göre kategorilere ayrılabildiğinden, Web Koruması çocuğunuzun yaş grubu için uygun olmadığını düşündüğü kategorileri engeller. Android cihazlarda, arama motoru sonuçlarını filtreleyen bir Güvenli Arama özelliği sayesinde arama motorlarının çocuğunuza görüntülemeye hazır olmadığı uygunsuz içerik önermesinden kurtulabilirsiniz. Çocuğunuz için uygun olmadığını düşündüğünüz web sitelerini ve uygulamaları manuel olarak kara listeye alabilirsiniz. Aynı durum, uygun kaynakların beyaz listeye alınması için de geçerlidir.

Çocuklarla mutlaka konuşun!

Ebeveyn kontrolü kullanılsa bile anne babaların önemli bir görevi daha var: kendilerini web'deki içerik hakkında eğitmek ve çocuklarla çevrimiçi ve çevrimdışı dünya hakkında düzenli sohbetler yapmak. Çocuklarla konuşmak, kendilerini korumaları için onlara sağlanabilecek en iyi araçlardan biridir. Çocuklar ve reşit olmayanlar, saygı görmeyi ve onlar hakkında veya onlar için yaptığımız seçimlerle ilgili eğitilmeyi hak ediyor. Onlarla çevrim içi davranışları hakkında konuşmak, mahremiyetlerini ihlal ediyormuşuz gibi hissetmelerine neden olabilir, bu nedenle duyarlı olun ve duyulduklarını ve anlaşıldıklarını hissettiklerinden emin olun.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

Türkiye'nin Siber Güvenlik Kalkanı: USOM 1 Haftada 282 Milyon Erişim Talebini Engelledi
Yapay Zeka ile İşe Alımda Devrim
Dünyaca ünlü profesör dolandırıcıların hedefi oldu: Sesi taklit edildi
realme'den, soğuğa duyarlı renk değiştiren telefon
Şimdi de ’Google’dan arıyoruz’ yalanı çıktı