KARAMAN (AA) - MEHMET ÇETİN - Karaman'da belediyeye ait Gönül Gözü Engelli ve Emekli Dinlenme Evi'nde açılan kurslarda anneler ve engelli çocukları sanatsal eserleri birlikte ortaya koymanın mutluluğunu yaşıyor.
Karaman Kent Konseyi ve belediyenin desteği ile açılan filografi ve taş boyama kursunda engelliler ve anneleri el sanatları öğreniyor.
Karaman Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı İlknur Harani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Harani, 18 yaşında ikiz engelli çocukları olduğunu belirterek, "Engellilerin ve annelerinin neler yaşadığını herhalde en iyi ben anlayabilirim. Engelli annesi oluncaya kadar engellilerle ilgili hiçbir fikrim yoktu. Başıma gelince onları daha iyi anladım. Şimdi çevremdeki arkadaşlarla, engellilerimizi ve ailelerini sosyal hayatın içine çekebilmek için çalışıyoruz." diye konuştu.
- "Çok güzel işler ortaya çıkmaya başladı"
Harani, el sanatları öğretmeni Filiz Kızıl'ın, engellilerin el becerilerini artırmak için kurs açma önerisini getirdiğinde çok heyecanlandığını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Projeyi, Kent Konseyi Başkanımız Ali Konukseven ve Belediye Başkanımız Ertuğrul Çalışkan'a ilettik. Onlar da bize destek olarak, Gönül Gözü Engelli ve Emekli Dinlenme Evi'ni tahsis etti. 9 ay önce el sanatları kursumuzu açtık. Çevremizdeki engellileri ve annelerini buraya davet ettik. Öğretmenimiz Sezen Orbay Gülten, filografi kursu verebileceğini söyledi. Çok güzel işler ortaya çıkmaya başladı."
Kursta yaptıkları eserlerle açtıkları serginin büyük ilgi gördüğüne işaret eden Harani, şunları kaydetti:
"Yola çıkarken tedirgindik. Şimdi kursumuz dolup taşıyor. Birçok yerde engelliler için kurslar açılıyor. Kursumuzu diğerlerinden ayıran en büyük özellik, hem engelliler hem de annelerine yönelik olması. Engellilerimizin ve annelerinin sosyal hayata katılımları çok az. Onları dışarı çıkarmak istedik. Birlikte çok güzel, büyük bir aile olduk. Annelerimiz çok mutlu. Çocuklarını bırakıp doktora, markete bile gidemiyorlardı. Çocuklarını kimseye emanet edemedikleri için sosyal hayatın içinde olamıyorlardı. Biz onlara 'çocuklarınızı da alın gelin' dedik. İnanılmaz bir birliktelik oluştu."
- "Fırçanın sapını beraber tutuyorlar"
Projenin sorumlusu ve el sanatları usta öğreticisi Filiz Kızıl da katılımcılara taş boyama kursu verdiğini anlattı.
Gösterilen ilgiden çok memnun olduğunu vurgulayan Kızıl, şunları dile getirdi:
"Kursumuz haftanın 5 günü açık. Taşları yapıştırıp boyayarak, farklı eserler ortaya çıkarıyoruz. Bu kursta engellilerimizin anneleri de bizim kursiyerimiz. Bir taşın kaba kısmını engelli kursiyerimiz boyuyor. İnce kısımların boyanmasında ise anne çocuğuna yardım ediyor. Fırçanın sapını beraber tutuyorlar. Bir eseri beraber yapıyor, beraber başarıyorlar. Herkes mutlu oluyor. Engelli anneleri de sosyal hayata karışmalı. Bu açıdan belki bizimki küçük bir adım ama yayılacağına inanıyoruz. Anne ve çocuğunun mutluluğu, heyecanı geleceğe daha güzel bakmamıza neden oluyor."
- "Bu kurs benim için kurtuluş oldu"
Yürüme engelli Fadimana Karaman, kursa başlamadan önce hiç dışarı çıkmadığını ifade ederek, duygularını "Evde cam kenarında oturuyordum. Sürekli hastaydım. 9 aydır buraya geliyorum ve artık hastalanmıyorum. Benim için bir kurtuluş oldu." sözleriyle aktardı.
Engelli annesi Kamuran Kıyak da kurs sayesinde kendisi ile aynı durumdaki kişiler ile tanışma fırsatı bulduğuna dikkati çekerek, "Kızım 20 yaşında. Eskiden de onunla vakit geçiriyordum fakat beraber bir şey yapmıyorduk. Şimdi bu kursta beraber birçok eser yaptık. Bunları satıyoruz. Parasından çok, birlikte yaptığımız bir eserin değer bulması önemli. Kızım çok seviniyor çünkü o parayı kendisinin kazandığını biliyor." ifadelerini kullandı.
Merkezin gönüllü çalışanlarından Peri Görmüş, kursa destek vermekten mutlu olduğunu söyledi.
Nimet Kabataş ise "Engellilerimize ve annelerine yardım ediyoruz. Kurs dışında da ailecek görüşmeye başladık. Yeni dostlarımız oldu. Anlatılmaz bir duygu." dedi.
AA