BURSA (AA) - ELİF ÖZLEM ÇELİKLER - T.C. Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu öğrencileri, Anneler Günü dolayısıyla hazırladıkları "Adı Cemile" isimli proje kapsamında, annelerinin yıllar önce giydiği kıyafetleri pazen kumaşlarla yeniden tasarladı.
Okulun İstanbul ve Bursa yerleşkelerinde öğrenim gören öğrenciler, hazırlıklarına haftalar önce başladıkları özel Anneler Günü kreasyonunu sunmak için annelerinin de izleyici olarak katılacağı defilede podyuma çıkacak.
Defile 12 Mayıs'ta Bursa, 13 Mayıs'ta da İstanbul'da yapılacak.
Usta öğretici Müveddet Çınık, projenin, modacı Faruk Saraç'ın isteği doğrultusunda başladığını belirtti.
Proje kapsamında öğrencilerin pazen ve basma kumaşları kullanarak annelerini yansıtmaya çalıştığını ifade eden Çınık, "Bu proje içerisinde öğrencilerimiz, annelerinin gençlik yıllarında giydiği kıyafetleri, pazen ve basma kumaşları kullanarak yeniden yaptılar ve bunları kendileri giyerek bize sunacaklar." diye konuştu.
Müveddet Çınık, projeye Tasarım Bölümü'nde eğitim gören 70 öğrencinin katıldığını belirterek, şöyle devam etti:
"Öğrencilerimiz çalışmalar esnasında mutlu oldular, annelerini yansıtacakları için sevindiler. Geçmişle birazcık bütünleştiler ve bu sayede kumaşları da tanıdılar. Burada kumaşların da önemi ortaya çıkıyor. Eskiden bu kumaşları anneanne, babaannelerimiz, büyüklerimiz kullanırdı. Şimdi gençlerimiz bu kumaşla bütünleşince kendilerini mutlu hissettiler."
Çalışmaların İstanbul ve Bursa'da devam ettiğini aktaran Çınık, her iki ilde de hazırlanan kıyafetlerin defileyle sergileneceğini bildirdi.
- "Annemin 80'lerde giydiği bir elbiseden esinlendim"
Projede yer alan Moda Tasarım Programı öğrencisi Pınar Melis Üsküplü de Anneler Günü kapsamında bir çalışma yapılacağını öğrendiğini, sonrasında da projeye dahil olduğunu söyledi.
Kumaşların pazen olarak belirlendiğini anımsatan Üsküplü, şöyle konuştu:
"Bu kumaşlardan elbiseler diktik. Ben projeyi hazırlarken, annemin eskiden bir düğünde giydiği elbiseden esinlendim. Volan etek diktim ve onu bugüne uyarladım. Annem o elbiseyi 80'lerde giymiş, ben de o dönemlere ilgi duyuyorum. O yüzden elbiseyi hazırlarken ve dikerken çok mutlu oldum. Çalışmamı tamamladıktan sonra anneme gösterdim. Annem de çok duygulandı ve mutlu oldu."
- "Annem çok duygulandı"
Projede yer alan öğrencilerden Esra Erdem ise projenin bir parçası olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.
Annesinin evlenirken gelinlik giyemediğini belirten Erdem, şunları dile getirdi:
"O yüzden hazırladığım gömlekte, gelinlikte kullanılan işlemelerden kullandım. Bunları, gömleğin yaka kısmı ve düğmelerin hemen alt kısmında işledim. Kumaş olarak pazen kumaş belirlenmişti. Buna uygun olarak da gömlekte poplin kumaş kullandım. Kolları karpuz kol, o zamanlar geniş yakalar moda olduğu için büyük yaptım. Eteklerde de yine o zamanın modası olduğu için düz dar etek yaptım. Hazırladığım gömlekteki gelinlik detaylarını görünce annem de çok duygulandı."
AA