Annesinin hediyesiyle başladı 2 bin kutuluk koleksiyon sahibi oldu

Afyonkarahisar'da demir doğrama ustası Yakup Çetinkaya, 60 yıl önce annesinin hediye ettiği ahşap kutudan etkilenerek toplamaya başladığı kibritleri iş yerinde sergiliyor - Çetinkaya:- "Elimde 2 bine yakın kibrit var. En eskisi yüz yıllık. Mesela 'İnhisar

AFYONKARAHİSAR (AA) - MUSTAFA BAYER - Afyonkarahisar'da 59 yıldır demir doğrama ustalığı yapan Yakup Çetinkaya, gençliğinden beri topladığı 2 bin civarında kibrit kutusunu iş yerinde sergiliyor.

Küçük Sanayi Sitesi'ndeki iş yerinde emekli olmasına rağmen mesleğini sürdüren 3 çocuk babası 76 yaşındaki Çetinkaya, 60 yıl önce annesinin hediye ettiği ahşap kutudan etkilenerek kibrit biriktirmeye başladı. Bugüne kadar yaklaşık 2 bin kibrit biriktiren Çetinkaya, iş yerinde özel bir bölümde sergilediği koleksiyonuna gözü gibi bakıyor.

- Annesine haftalığıyla kibrit alıyormuş

Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğunda koleksiyon oluşturmaya başladığı dönemde kibritin insanlar için çok önemli olduğunu söyledi.

Annesinden etkilenerek kibrit biriktirmeye başladığını belirten Çetinkaya, şöyle devam etti:

"Çıraklık yıllarımda 20 kuruş haftalık alırdım. Haftalığımı aldığımda gider 5 kuruşa 'İnhisar kibritlerinden alıp anneme götürürdüm. Annem çok sevinirdi, 'Benim oğlum kibrit getirmiş' diye. Çünkü o zamanlar kıymetli bir şeydi. Bir gün annem sakladığı özel bir kibrit gösterdi. Kutusunu çok beğendim ve ben de kibrit biriktirmeye başladım. Elimde 2 bine yakın kibrit var. En eskisi yüz yıllık. Mesela 'İnhisar kibriti' var koleksiyonumda, kutusu dahil her şeyi ağaçtan yapılmış. Bunun dışında Osmanlı büyüklerinin resminin olduğu seriler, burçların basılı olduğu kibrit kutuları, bazı kurum ve kuruluşlar adına yaptırılmış ender bulunan kibritler var. Trafik kurallarının anlatıldığı kibrit kutuları bulunuyor."

- Yurt dışından da kibritler var

Farklı kutular bulabilmek için bakkal bakkal dolaştığını anlatan Çetinkaya, yurt dışına giden arkadaşlarından da kibrit getirmelerini istediğini aktardı.

Çetinkaya, başta Almanya, Fransa ve İtalya olmak üzere birçok ülkeden kibritleri koleksiyonuna dahil ettiğini dile getirerek, "Bunların belki maddi değeri olmayabilir ama benim için manevi değeri çok fazla. Birçok kibritin şimdi fabrikaları kapandı ama ben bunları saklıyorum." diye konuştu.

- "Her birinin hatırası gözümün önünden geçiyor"

Kibritlere baktıkça adeta kullanıldığı yıllara gittiğine işaret eden Çetinkaya, "Adeta zaman içinde yolculuk yapıyorum. Bunlara bakarken her birinin hatırası gözümün önünden geçiyor. Çoğunun fabrikası bile artık yerinde değildir. Zaten kibrit imalatı bitme noktasına gelmiş." ifadelerini kullandı.

Çetinkaya, her kibritin kendisi için ayrı hatırası olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Yurt dışına gidenlerden kibrit getirmesini isterdim. Koleksiyonumda bir kibrit var, İtalyan birisinden almıştım. El yapımı, özel bir kutusu var. Bazen almak istediğimiz kutular olurdu, alamadığımızda sıkıntılar yaşardık. Bir keresinde arkadaşım babasına getirtti, yurt dışından bir kibrit. Görünce deli olduk çünkü burada bulunmuyor. Alabilmek için epey uğraştım, zor ikna ettim. O da burada koleksiyonumda yerini aldı. Zaman zaman hepsini elden geçiriyorum. Hepsi benim için çok kıymetli."

AA

Kültür Sanat Haberleri

Ankara’nın tarihi hanları geçmişe pencere açıyor
Osman Hamdi Bey'in 'Kaplumbağa Terbiyecisi': İki Versiyon, İki Farklı Müze
Ferdi Tayfur’u ’Ben de özledim’ diyerek andılar
Binlerce İzleyiciyle Buluşan Oyunlar
Konya'nın Şivliliği Tokat'ta "Şivşilik" Oldu