Antalya 'çöküş'ten 'çıkış' arıyor

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, 2023 yılı turizm sezonu sonu değerlendirme toplantısında, Antalya'nın turizmde en iyi destinasyonlardan biri haline gelmesi için acil eylem planı oluşturulması gerektiğini söyledi.

ATSO 2023 yılı Antalya Turizm Sezon Sonu Değerlendirme Toplantısı'nda sektör paydaşlarıyla bir araya gelen ATSO Başkanı Ali Bahar, "2024 yılından başlamak üzere turizmde acil eylem planı oluşturmalıyız. Bizim için en büyük hedef; Antalya'yı dünyada en çok tercih edilen destinasyonlardan biri olmaktan çıkartıp en iyisi haline getirmektir" dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Kemer Bölgesinde bulunan ve turizm alanında faaliyet gösteren sektör paydaşlarıyla bir araya geldi. ATSO 36. Grup Oteller ve Benzer Konaklama Yerleri Meslek Komitesi öncülüğünde gerçekleştirilen "2023 yılı Antalya Turizm Sezon Sonu Değerlendirme Toplantısı" ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Hacısüleyman'ın moderatörlüğünde, Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Müdür Yardımcısı İlknur Selçuk Köker, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Kontrolörler Kurulu Başkanlığı Baş Kontrolör Murat Özdemir'in katılımıyla yapıldı.

İhracat vergisi, altyapıya ilişkin talepler, turizm fuarı, günübirlik kiralık evler ve istihdam konularının görüşüldüğü toplantıda, ATSO Meclis Üyeleri Ayhan Yıldırım, Emir Gündal, Ziya Özden Tezgel, Cafer Yüce, 46. Grup Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Emrah Yavuz, 36. Grup Komite Başkanı Hasan Yetkil, Komite Başkan Yardımcısı Funda Gökgöl, Komite Üyesi Murat Şahin, ATSO Kemer Temsilcisi Mehmet Çokseyrek ve sektör temsilcileri yer aldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan ve turizm sektörünün mevcut durumunu, bu yıl elde ettiği başarıları, yaşadığı güçlükleri bütün yönleriyle hep birlikte ele alacaklarını kaydeden ATSO Başkanı Ali Bahar, "Turizm sektörü çok hızlı bir değişim ve dönüşüm içerisindedir. Bizler de hizmet ihracatçısı olarak, rekabetin çok fazla yaşandığı turizm sektöründe, şehrimize gelen misafirlerimize daha iyi deneyim sunmak için, öncelikle bu başlıklarda değişim ve dönüşümü sağlamamızın gerektiği hepimizin malumudur" dedi.

"Antalya en iyisi haline gelmeli"

2024 yılından başlamak üzere acil eylem planı oluşturulması gerektiğine dikkati çeken Başkan Bahar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yapılması gereken çok şey var ancak bizim için en büyük hedef; Antalya'yı dünyada en çok tercih edilen destinasyonlardan biri olmaktan çıkartıp en iyisi haline getirmektir. Yeni ve yenilikçi turizm ürünlerini geliştirmek ve çeşitlendirmek için; Ar-Ge çalışmalarını desteklemeli, turizm sektörüne yapılan yatırımları artırmalı, turizmi çeşitlendirmeli ve 12 aya yaymak içim projeler üretmekle başlamalıyız. Şehrimizin altyapısını güçlendirmek, personel eğitimine, nitelikli personel yetiştirmeye ve kalite standartlarına daha fazla önem vermek, çevreye olan duyarlılığı artırmak ve sürdürülebilir turizm uygulamalarını yaygınlaştırmak, Antalya'mıza özgü akıllı turizm uygulamaları ve sürdürülebilir çevre politikaları için paydaşlarla birlikte yeni bir teşvik yasası için politika üretmek, şehrimizdeki dijital deneyim müzesi ve etkinliklerinin sayısını artırmak, öncelikle ele almamız gereken konuların başında yer almakta."

"Turist sayısı ve geliri orantılı değil"

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Organizasyonu verilerine göre, 2022 yılında, Seyahat ve Turizm sektörünün küresel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya katkısı 1 trilyon doların üzerinde olduğuna işaret eden Başkan Bahar, "Küresel çapta oluşturduğu yeni istihdam ise 22 milyondur. Türkiye'nin ise bu pazardan aldığı pay 50 milyar dolar civarındadır. 2022 yılında ülkemiz dünyada en çok turist ağırlayan 4'üncü ülke durumunda iken, Türkiye kişi başı turist geliri ortalamasında 7'nci sıradadır. Her ne kadar dünyada en fazla misafir ağırlayan ilk 5'de, turizm gelirleri sıralamasında ilk 10'da olsak da, bu rakam ülke olarak ağırladığımız turist sayısı ile orantılı bir gelir değildir maalesef. İlk 10 ay itibari ile kentimize gelen turist sayısı 15 milyonu aşmıştır. Bu sayı pandemi öncesindeki rekor yıl olan 2019 yılının dahi üzerindedir" diye konuştu.

"Kayıt dışı konusunda adım atıldı"

Günübirlik kiralamada yaşanan kayıt dışı sorunu konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın attığı adımın önemini dile getiren Başkan Bahar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Turist sayısı ile orantılı bir gelir olmamasının en önemli nedenlerinden biri kayıt dışı sorunu. Günübirlik kiralama yapılmasının, konaklama sektöründe "kayıt dışı" ekonominin oluşmasına neden olduğunu her fırsatta dile getirdik. Konuyu Sayın Kültür ve Turizm Bakanımıza yaptığımız ziyarette bizzat kendisine de ilettik. Kendisinden de bir düzenleme olacağının sinyallerini almıştık. Geçtiğimiz hafta "Konutların turizm amaçlı kiralanmasına ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun" Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaşmış oldu. Hep birlikte ses yükselttiğimiz ve dile getirdiğimiz bir sorunun çözümüne yönelik bir adım atılması, bizleri çok mutlu etti" dedi.

"Turizmin ilkelerinin doğru belirlenmesi için çalışıyoruz"

Antalya'nın turizm geliriyle şekillenen bir kent olduğunu belirten Başkan Bahar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Turizmin şekillendirdiği bir kentin ve ekonomik olarak turizme bu kadar bağımlı bir kentin Ticaret ve Sanayi Odası olarak Antalya'nın uzun vadeli turizm vizyonunun ilkelerinin doğru bir şekilde belirlenmesini istiyor ve buna katkıda bulunmak için de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Biz yalnızca Antalya'nın değil, Türkiye turizminin tamamına yön verebilecek bir kentin insanlarıyız, bu kentin de en büyük kurumuyuz. Bu nedenle hepimize çok büyük görev ve sorumluluk düşüyor. Biz Antalya Ticaret ve Sanayi Odası olarak 61 bin üye sayısını geçmiş bulunmaktayız. Günde ortalama 40-50 yeni üye kuruluşu gerçekleştiriyoruz. 49 meslek grubunun tamamı turizm ile ilgili sektörler olmasa da, doğrudan sektöre hizmet eden oteller, konaklama tesisleri, restoran ve eğlence hizmetleri, seyahat acentesi gruplarındaki üye sayımız 7 bin 250'ye ulaşmış durumdadır. Yani bu 3 meslek gurubumuzdaki üye sayımız, birçok ildeki toplam üye sayısından bile oldukça fazladır. İşte biz böyle bir gücü arkamıza almış bir kurumuz. Dolayısıyla her şeyi başarabilecek güce de sahibiz."

"Bakanlıklarımızın çalışmaları çok önemli"

Resort turizmin başkenti Antalya'da bakanlıklar tarafından hayata geçirilen projeleri önemsediklerini dile getiren Başkan Bahar, "Ulaştırma Bakanlığımızın gerçekleştirdiği proje ile Antalya havalimanı genişletme çalışması büyük bir hızla devam etmektedir. Bir diğer projesi, Antalya-Alanya arası güzergâhında güvenli ve hızlı otoyol projesidir. Proje tamamlandığında turizm, ticaret ve tarım sektörüne hizmet edecektir. Otoyolun hayata geçmesi ile özellikle şehir içi trafiğinde yaşanan trafik yoğunluğuna, ve bu yoğunluğa bağlı gürültü, çevre kirliliği ve emisyon salınımı en aza inecektir. Hemşehrimiz Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy, geçtiğimiz günlerde Kemer-Çamyuva Atıksu Arıtma tesisindeki çalışmalar inceledi ve Mart ayında açılacağını, gelecek 50 yıl boyunca Kemer bölgesinin büyüme planları da dahil arıtma altyapısı ihtiyaçlarını karşılayacağını belirtti. Bakanlığımızın, Turizmi 12 aya yaymak, düşük sezonu yüksek haline getirmek ve nitelikli turisti şehrimize çekmek için, ülkemizdeki kazı çalışmalarını ve mevcut kazılarında bütçelerini artırmışlardır. Kazılara ivme ve süreklilik kazandırmak amacıyla da, kazı süreleri 12 aya çıkarılmıştır. Müzelerin dijital platformlara aktarılması ile misafirlerimiz; zamanda geçmişe yolculuk sağlayarak gündelik hayatı, ticareti, sanatı ve mimariyi tekrar yaşayacaklalardır" diye konuştu.

"Toplantıda dile getirilen sorunlar ve çözüm önerileri ATSO tarafından ilgili mercilere ulaştırılacak"

Başkan Ali Bahar, ATSO 36. Grup Oteller ve Benzer Konaklama Yerleri Meslek Komitesi öncülüğünde gerçekleştirilen toplantının, turizm sektörü paydaşlarının var olan sorunlarını dile getirmesi bakımından ne kadar gerekli bir toplantı olduğunu görmekten dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. En büyük meslek kuruluşlarından biri olan ATSO tarafından bu toplantıda dile getirilen ve turizm sektörünü ilgilendiren tüm sorunların hem Kültür ve Turizm Bakanlığına hem de ilgili mercilere ulaştırılacağını dile getiren Başkan Bahar, "Sektörde faaliyet gösteren tüm paydaşlarımız karşılaştıkları sıkıntılarla ilgili ATSO'yu her zaman arayabilirler, bizler de ilgili meslek komitelerimizle sorunlarının çözümüne yönelik girişimlerde bulunacağız" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Ulusal Staj Programı’nın 2025 yılı başvuruları başladı
Palamut ve hamsiden sonra şimdi de mezgit bereketi
Çinli GAC, Elektrikli Uçan Aracı GOVY AirJet'i Tanıttı
Ford’un Yeni Premium Modelleri Türkiye’de Satışa Sunuldu
ING Türkiye’de üst düzey atama