Antalya domatesine pazar aranıyor

Rusya pazarının kapanmasıyla iç piyasaya arzı artan domatesin üreticiden çıkış fiyatı salçalıkta 10 kuruşa, yemeklikte ise 50 kuruşa kadar düştü- Antalya Ziraat Odası Başkanı Alp:- "Şu anda domatesin üreticiden çıkış fiyatı kilogramda 1,5 - 2,5 lira olmas

ANTALYA (AA) - LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Antalya'nın en önemli tarımsal ürünlerinden biri olan ve Rusya pazarının kapanmasına bağlı olarak üreticiden çıkış fiyatı salçalıkta 10 kuruşa, yemeklikte 50 kuruşa kadar düşen domatese pazar aranıyor.

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en önemli domates üretim merkezlerinden biri olan Antalya'da yıllık yaklaşık 2,5 milyon ton domates üretildiğini söyledi.

Antalya'nın yaş meyve sebze ihracatının önemli bölümünü domatesin oluşturduğunu, domateste de ana pazarın Rusya olduğunu ifade eden Alp, Rusya pazarının kapanmasıyla iç pazarda arz artışına bağlı olarak fiyatların düştüğünü belirtti.

Alp, Antalya'da salçalık domatesin hal fiyatının kilogramda 10-15 kuruşa kadar indiğini, yemeklik domates fiyatının da 50-90 kuruştan işlem gördüğünü kaydetti.

Üreticinin zararına üretim yaptığına işaret eden Alp, şöyle konuştu:

"Şu anda domatesin üreticiden çıkış fiyatı kilogramda 1,5-2,5 lira olması gerekiyordu. Üreticiden çıkış fiyatı en düşük 1,5 lira olması gerekiyor ki çiftçiye 15-20 kuruş kar kalsın. En ucuz domates fidanı 80 kuruş, bu 2,6 liraya kadar çıkıyor. Elektriği, suyu, gübresi, odunu ve diğer girdiler eklendiğinde çok ciddi bir üretim rakamı ortaya çıkıyor. 'Domatesi ekmeyeceğiz' deme şansımız yok ama üreticimizin de bir şekilde kazanması lazım."

- "Alternatif pazarlar aranıyor"

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı da Antalya'nın ana pazarı olan Rusya'ya bölgeden yaş meyve sebze ihracatının yaklaşık yüzde 85 gerilediğini söyledi. Bu ihracat kaybının Ukrayna, Gürcistan, Romanya, Suudi Arabistan, Belarus gibi alternatif pazarlarla telafi edilmeye çalışıldığını anlatan Satıcı, "Rusya'dan dolayı elimizde kalan ürünün yüzde 40'ını bu pazarlarda erittik. Önümüzdeki dönem bu pazarlara daha da ağırlık vermeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

En büyük kaybın domateste olduğunu, bu nedenle domates fiyatlarının önemli ölçüde gerilediğini vurgulayan Satıcı, "Mart, nisan aylarında fiyatların bir miktar çıkmasını bekliyoruz. Domates için yeni pazarları aramaya devam ediyoruz" dedi.

AA

Ekonomi Haberleri

Bin 300 yıllık zeytin ağacından hasat yapıldı
TCMB Başkanı Karahan'dan asgari ücret yorumu
Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini güncelledi
Altın fiyatlarına ABD freni: Düşüş devam edecek mi?
Dubai çikolatası en çok aranan ilk 3 kelime arasına girdi