Antalya Hali'nde "tabutlu" protesto

Antalya'da ziraat odaları, dernek başkanları, çiftçiler ve komisyoncular, domateste fiyatın düşük olmasını protesto etti- Antalya Ziraat Odası Başkanı Alp: - "Rusya pazarıyla ilgili beklentimiz ayın 4'ünde atılacak imzalara kaldı"

ANTALYA (AA) - Antalya Toptancı Hali'nde oda, dernek başkanları, çiftçiler ve komisyoncular, domateste fiyatın düşük, girdi maliyetlerinin yüksek olmasını protesto etti.

Sabaha karşı halde buluşan oda, dernek başkanları, üretici ve komisyoncular basın toplantısı düzenledi. Grup, "Rusya kapısı açılsın", "Domatese pazar bulunsun", "Komisyoncu üretici el ele" yazılı dövizler açtı.

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, yaptığı konuşmada, ürün fiyatının düşük, tarım girdilerinin yüksek olması nedeniyle çiftçinin zor durumda olduğunu savundu. Acilen pazara ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Alp, Rusya pazarının açılmasından yana olduklarını vurguladı.

Alp, Başbakan Binali Yıldırım'ın 4 Aralık'ta Rusya'yı ziyaret edeceğini öğrendiklerini belirterek, "Rusya'da atılacak imzada, anlaşmaya domatesin de ilave edilmesini istiyoruz. Rusya pazarıyla ilgili beklentimiz ayın 4'ünde atılacak imzalara kaldı. İnşallah orada hayırlı bir imza atılır." dedi.

Rusya dışında diğer ülkelerde de pazar arayışlarının sürdüğünü anlatan Alp, tarlaya değil, ürüne destek istediklerini kaydetti.

- "En büyük pazar Türkiye"

Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (ANTKOMDER) Başkanı Cüneyt Doğan ise kilogram başına ya da arıya verildiği gibi destek istediklerini söyledi.

"Yani gübrede yapılan destek gibi destek istemiyoruz." diyen Doğan, şöyle devam etti:

"Eğer pazar açılacaksa en büyük pazarımız Rusya'nın açılmasını istiyoruz ama açılmasa da yeni pazarların bulunmasını istiyoruz. Yeni pazarlar da bulunamıyorsa ürün planlaması yapılmasını istiyoruz. Bizim için en büyük pazar, Türkiye'dir, Türkiye'deki nüfus yeterlidir. Fakat sabahları veya akşamları televizyonlara çıkan bazı doktor ağabeylerimizin, diyetisyen ablalarımızın, sanatçılarımızın yetiştirdiğiniz ürünlere laf atması, insanların kafasını bulandırıyor. İsterlerse gelsinler burada istedikleri üründen numune alsınlar denetlesinler, biz hazırız. Bundan da alnımızın akıyla çıkacağımıza eminiz. Herkes uzman olduğu işte konuşsun. İşi olmayan domates, salatalık, patlıcan hakkında konuşma yapmasın."

Doğan, çiftçiden yasal olarak yüzde 8 komisyon kestiklerini, ürün fiyatı noktasında marketlere, pazarcıya da belli bir limitte sınırlama getirilebileceğini öne sürdü.

Toplantıda, ilçe oda başkanları, çiftçi ile tüccar da sıkıntılarını dile getirdi. Zaman zaman bazı üreticiler ile komisyoncular arasında kısa süreli tartışmalar yaşandı.

Öte yandan, basın toplantısı sırasında bir grup üretici alana tabut getirdi. Toplantının ardından çiftçi İsa Yıldırım, cübbe, sarık giyip cenaze namazı kıldırır gibi yaptı.

Daha sonra içine bir sandıktan domates dökülen tabut, iki kişi tarafından alandan uzaklaştırıldı.


AA

Ekonomi Haberleri

Türkiye'de sahte dolar alarmı: Peş peşe açıklamalar
Alesayi Holding'den Kutsal Şehir Mekke'de Lüks Konaklama Projesi
Konya, Sanayide Devrim Yaptı
Merkez'in enflasyon hedefi yüzde 25
Konya’da Konut Fiyatları Rekor Kırıyor: Danimarka’da Villa Almak Daha Ucuz!