Antalya Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması

Başbakan Yıldırım: (3)- "(Üniter yapı zedeleniyor, federasyon geliyor), koca bir yalan. Allah kuru iftiradan korusun, böyle bir şey olur mu ya? Ne geliyor? Anayasa'nın dört maddesi, rabia aynen yerinde. Türkiye'nin rejimi Cumhuriyettir, başkenti Ankara'dı

ANTALYA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Üniter yapı zedeleniyor, federasyon geliyor" iddialarının "koca bir yalan" olduğunu belirterek, "Allah kuru iftiradan korusun, böyle bir şey olur mu ya? Ne geliyor? Anayasa'nın dört maddesi, rabia aynen yerinde. Türkiye'nin rejimi Cumhuriyettir, başkenti Ankara'dır, ülkesiyle, milletiyle bölünmez bir bütündür, demokratik, laik, sosyal, hukuk devletidir. Bütün bunlar Anayasa'da yazıyor ve bunlarla ilgili bir değişiklik yok." dedi.

Yıldırım, Mimar Sinan Kongre Merkezi'nde düzenlenen Antalya Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması'nda yaptığı konuşmada, anayasa değişikliğini anlattı.

Yeni sistemle cumhurbaşkanı seçim kararı aldığında, Meclisin de seçime gideceğini, Meclis aynı kararı aldığında cumhurbaşkanının da seçime gideceğini ifade eden Yıldırım, sistemin "Oturun anlaşın" diyeceğini, kriz çözmeyi öngördüğünü dile getirdi.

Başbakan Yıldırım, "Kolay kolay, seçildikten beş ay sonra 'Ben seçime giderim' diyen kimse çıkamaz. Çıktığı zaman millet faturayı keser. Meclisteki milletvekillerinin sayısız seçilme hakkı var. Cumhurbaşkanının iki sefer seçilme hakkı var. Her seçim kararında bir hak gidiyor, yapar mı? Yapmaz. Kolay mı seçim kararı almak? Dolayısıyla böyle bir denge sistemi kuruluyor. Bu bir ilktir dünyada. Birçok sistemde bu yok. Bir anlaşmazlık olduğu zaman kilitleniyor, 5 yıl birbirlerine tahammül etmek mecburiyetinde kalıyor ve kriz bir türlü aşılamıyor. Burada kriz çözümü var. Nasıl? 'Kardeşim, ya anlaşırsın veyahut da seçime gideriz'. Seçim kararı da kolay iş olmadığı için her ikisi de gittiği için bu sefer anlaşmaktan başka çareleri kalmıyor." ifadelerini kullandı.

Meclisin yetkilerinin azaldığına yönelik eleştirilere değinen Yıldırım, iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Mevcut sistemde Meclis araştırmasının, yazılı, sözlü soru önergesinin, Meclis soruşturmasının bulunduğunu anımsatan Yıldırım, yeni sistemde bunlara ilave olarak cumhurbaşkanını, bakanları yargılama ve Yüce Divan'a göndermenin olduğunu anlattı.

Mevcut sistemde cumhurbaşkanın sadece vatana ihanetten dolayı suçlanabildiğini hatırlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Esasında 'vatana ihanet suçu' diye Türk hukuk sisteminde tarif edilmiş bir suç da yok. Olmayan bir suçtan yargılanacağına dair Anayasa'da hüküm var. Nasıl yargılanacak? Mevcut sistemden bahsediyorum. Bütün milletvekillerinin dörtte üçü yani yüzde 75'i kabul oyu verirse Yüce Divan'a gidecek. Peki yeni değişiklikte ne oluyor? Cumhurbaşkanı, bakanları, yardımcıları herhangi bir suçtan dolayı Mecliste soruşturma açılabilir, soruşturma sonunda yüzde 66 yani üye sayısının üçte ikisi nispetinde bir kabul oyuyla Yüce Divan'a gönderilir. Mevcutta 75, yeni gelende yüzde 66. Hani neresi bunun Meclis'in yetkilerini azaltıyor?"

Bütçeyi Meclisin kabul edeceğini, bütçe hakkının Meclisin olduğunu dile getiren Yıldırım, her bir milletvekilinin kanun teklifi verebileceğini, yeni sistemde hükümetin kanun teklifi veremeyeceğini vurguladı.

Mevcut sistemde hükümetin istemediği hiçbir şeyin Meclisten geçemeyeceğinin altını çizen Yıldırım, yeni sistemde milletvekillerinin daha bağımsız olacağına dikkati çekti.

- "Anayasanın dört maddesi aynen yerinde"

Hükümetin milletvekilleriyle ilişkileri iyi tutmak zorunda olacağına dikkati çeken Yıldırım, TBMM'nin saygınlığı ve gücünün artacağını belirtti.

Binali Yıldırım, "Üniter yapı zedeleniyor, federasyon geliyor" iddialarının "koca bir yalan" olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Allah kuru iftiradan korusun, böyle bir şey olur mu ya? Ne geliyor? Anayasa'nın dört maddesi, rabia aynen yerinde. Türkiye'nin rejimi Cumhuriyettir, başkenti Ankara'dır, ülkesiyle, milletiyle bölünmez bir bütündür, demokratik, laik, sosyal, hukuk devletidir. Bütün bunlar Anayasa'da yazıyor ve bunlarla ilgili bir değişiklik yok. Rabia yerinde duruyor. Tek devlet, tek vatan, tek bayrak, tek millet dördü de yerinde duruyor. Bunlar da dolayısıyla asılsız şeyler. Dolayısıyla bu asılsız iddiaları ortaya atanlar, haksızlık ediyorlar, kendilerini de aynı zamanda gülünç duruma düşüyorlar."

"Yargı bağımsızlığı zedeleniyor" iddialarının da gerçeği yansıtmadığının altını çizen Yıldırım, mevcut Anayasa'da yargının bağımsız olduğunun yazıldığını, şimdi ise yargının tarafsızlığının da Anayasa'ya ilave edildiğini anlattı.

- HSYK'ya üye seçimi

Mevcut Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) 22 üyeden oluştuğunu, bunların 16'sının atanmış yargı bürokratlarından oluştuğunu anımsatan Yıldırım, yeni sistemde üye sayısının 13'e düşeceğini kaydetti.

Başbakan Binali Yıldırım, HSYK'nın 7 üyesinin Meclis tarafından seçileceğini, bunun da ilk defa olacağını dile getirdi.

Yıldırım, "Sizin seçtiğiniz Meclis, bu ülkede adalet dağıtacak hakimlerin, savcıların kurulunun üyelerini de seçiyor. Bu mu yargı bağımsızlığının elden gitmesi? Cumhurbaşkanı da 4 tane atıyor. Meclis 7, cumhurbaşkanı 4. Cumhurbaşkanı niye atıyor? Çünkü cumhurbaşkanını da siz seçiyorsunuz, millet seçiyor. Dolayısıyla yargı bürokrasisi, yargının en üst organı, Hakimler Savcılar Kurulu milletin seçtiği iki organ tarafından seçiliyor. Birisi Meclis, birisi cumhurbaşkanı. Yani sizin iradeniz doğrudan sonuca yansıyor. Bu da yargının durumu." değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)

AA

Gündem Haberleri

İdlib'deki Gerginlik Tırmanıyor: Saldırılar Sivilleri Hedef Alıyor
Terörle mücadelede son durum
Adalet Bakanlığı'ndan Abdullah Öcalan Açıklaması
Niğde Güzel Sanatlar Lisesi'nde 'Hilal-i Ahmer Sokağı' Açıldı
SHOW TV'nin beğenilen dizisi 'Deha'ya program durdurma cezası