Antalya'da FETÖ/PDY davası

FETÖ/PDY kapsamında yargılanan aralarında askeri personel, esnaf ve dernek üyelerinin de bulunduğu 41 sanığın 9'u adli kontrol şartıyla tahliye edildi

ANTALYA (AA) - Antalya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında, aralarında askeri personel, esnaf ve dernek üyelerinin de bulunduğu 29'u tutuklu, 8'i firari 41 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Antalya 8. Ağır Ceza Mahkemesi 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Konferans Salonu'nda 3 gündür süren duruşmaya sanık, sanık yakınları ve avukatlar katıldı.

Duruşmada savunma yapan sanık Yasin Eroğlu, 2011 ile 2015 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olduğunu, en son Diyarbakır'da İkinci Hava İstihkam İnşaat Tabur Komutanlığında İnşaat Mühendisi olarak çalıştığını, 17 Nisan 2016 tarihinden bu yana tutuklu olduğu için meslekten ihraç edildiğini söyledi.

İddianamede yer alan "ev abiliği" görevi yaptığı iddialarını kabul etmeyen Eroğlu, "Evde kalan arkadaşlarla beraber herkesin sorumlulukları vardır, herkes sorumluluğunu yerine getiriyordu. Yavuz isimli kişinin birkaç evle ilgilendiğini biliyorum, Mehmet Uzun isimli kişinin ise 10-15 evle ilgilendiğini biliyorum. Bize kira parasını evde kalanlardan toplayın, temizliği yapın diyorlardı." şeklinde konuştu.

Eroğlu, dosya kapsamında yargılan İsmail Kurban Magaliyev isimli kişinin örgütün birden fazla evine bakmakla sorumlu olduğunu ve örgütün kendi içindeki sınıflandırması olarak isimlendirilen "büyük talebe mesulü" görevini yaptığını söyledi.

Örgütün evlerinde kaldığı sırada bazı kişilerin kod isim kullandığına şahit olduğunu anlatan Eroğlu, "Yılmaz isimli kişi büyük bölge talebe mesulüdür. Birinci sınıftayken bu kişiye 'büyük bölgeci' diyorlardı. Bu kişinin ve İsmail Kurban'ın fotoğraflarını kolluk beyanımda teşhis ettim, teşhislerim doğrudur. Bana fotoğrafını gösterdikleri ve Harun olarak tanıdığım kişiyi 'büyük bölge talebe mesulü' olarak bilirim, 10-15 eve baktığını biliyorum." diye konuştu.

Sanık Mehmet Türkaslan, 2011-2015 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Elektrik Elektronik bölümünde okuduğunu ve Ankara Hava Lojistik Komutanlığında Mühendis Teğmen olarak çalıştığını ve ihraç edildiğini anlattı.

"Büyük talebe mesulü" iddialarını kabul etmediğini, yaşça büyük olduğu için kendisine "abi" diye hitap edildiğini ileri süren Türkaslan, örgütün evlerine gitme sebebinin ise "Bu evlerde her şey yolunda mı, bir sıkıntınız var mı" diye gittiğini iddia etti.

Duruşmada diğer sanıkların dinlenmesinin ardında mahkeme heyeti kararını açıkladı. Heyet, sanıklar Abdulkadir Çiftçi, Emrah Çelik, Erdoğan Ceylan, Fatma Betül Ünal, Halil Çiftçier, Harun Sağlam, İsmail Kurban Magaliyev, Mehmet Çılgın, Mehmet Türkaslan, Mehmet Uzun, Mikail Öz, Nuri Köksal, Orhan Türkaslan, Sadık Çalık, Tayfun Koçak, Veli Kardaş, Yunus Koçak, Zekeriya Gür, Cabir Aydın, Serhat Yerebakan'ın savunmaları, "ByLock" tespit tutanakları ve kuvvetli suç şüphesi gereğince ayrı ayrı tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Heyet, Erdoğan Çiğdem'in etkin pişmanlıktan, Ramazan Arıcı, Ahmet Atmaca, Gökhan Öztürk, Mehmet Emin Yigin, Mustafa Lütfi Yılmaz, Recep Özdoğan, Tayfun Koçak ve Yasin Eroğlu'nun ise mevcut delil durumuna göre adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi.

Mahkeme, sanıklar Ali Demir, Ali Gülez, Hasan Yılmaz, Hüseyin Şahin, Mehmet Yılmaz, Muhammet Yurdalan, Mulla Ali Deveci, Mustafa Aksakal hakkında çıkarılan yakalama emirlerinin infazının beklenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.



AA

Gündem Haberleri

SHOW TV'nin beğenilen dizisi 'Deha'ya program durdurma cezası
Bergama'da Kıyamet Beklentisi: Gerçek mi, Efsane mi?
Belediyelerin ödenmeyen borçları bütçelerinden kesilecek
Çarptığı tilki tampona sıkıştı
Afyon'dan kaymaklı Dubai çikolatası