Antalya’nın Gündoğmuş ilçesine bağlı 2 bin 300 metre rakımlı Susambeli Yaylası'ndan çıkarılan kar, yaz aylarında Antalya’da serinletici bir lezzet olarak pazarlara sunuluyor. Yüksek rakımlı yaylalardan haftalık olarak getirilen kar, karlama olarak bilinen tatlı ile hazırlanan karlar, Antalya'nın semt pazarlarında satışa sunuluyor.
Pazarcı Rıdvan Özer, her hafta Cuma günleri Gündoğmuş'un yüksek yaylalarına giderek, derin kar obruklarından kar topladığını belirtti. Özer, "Her hafta yaklaşık 2 ton karı Antalya'ya getiriyoruz. Milleti serinletiyoruz, duasını alıyoruz ve ekmeğimizi kardan çıkarıyoruz" dedi.
Karlama İşinin Dede Mesleği
Rıdvan Özer, karlama işinin aile mesleği olduğunu vurguladı ve bu işin zorluklarına dikkat çekti. Özer, "Bu iş oldukça zordur ve tecrübe gerektirir. Yıllardır bu mesleği yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Antalya'daki semt pazarlarında haftanın 6 günü karlama sattıklarını ifade eden Özer, karlamanın içeriğini ve çeşitlerini de anlattı. Pekmez, vişne, limon, çilek ve şerbet gibi 6 çeşit karlama sunduklarını belirten Özer, en çok tercih edilenlerin şerbet ve vişne olduğunu söyledi.
Karlama ile Serinleyen Antalya Halkı
Antalya’nın sıcak havalarında, karlama tüketicileri memnuniyetlerini dile getiriyor. Karlama alan vatandaşlar, serinlemek için bu lezzeti tercih ettiklerini ve her hafta pazara geldiklerini ifade ediyor. Hatice Erdem, "Hava sıcaklığı 40 dereceyi bulduğu için her hafta karlama alıyoruz. İçimiz serinliyor" şeklinde konuştu.
Gündoğmuş yaylalarından getirilen karla yapılan karlamalar, Mayıs ayının ortalarından Eylül ayının ortalarına kadar satışta kalıyor. Karlama fiyatları ise boyutlarına göre 30 ile 60 lira arasında değişiyor.