Antalya'daki "yasadışı dinleme" davası

Aralarında siyasetçi, polis ve kamu görevlilerinin de bulunduğu çok sayıda kişiyi yasa dışı dinledikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan sanıkların yargılanmasına devam edildi

ANTALYA (AA) - Antalya'da, aralarında siyasetçi, polis ve kamu görevlilerinin de bulunduğu çok sayıda kişiyi yasa dışı dinledikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan sanıkların yargılanmasına devam edildi.

Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Şenol Oral ile tutuksuz sanıklar Gökhan Togay, Sunal Sevindik, Abdullah Sungur, müştekiler ve taraf avukatları katıldı. Duruşmada savunması alınan sanık Oral, 2007-2013 yıllarında Antalya Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünde komiser yardımcısı olarak görev yaptığını ve şubede önleme ve dinleme çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Oral, şubeye gelen istihbari bilgilerin genelde ham bilgiler olduğunu belirterek, "Genelde 155'e istihbarat şubelerine, MİT, jandarma, emniyet birimlerimizden gelen bilgiler ham bilgilerdir. Bu bilgiler teyide muhtaçtır ve bu bilgiler hiyerarşi dikkate alındığında önce şube müdürümüze, müdür yardımcılarımıza, bürolara ve oradan personel tarafından işlenecek hale getirilir." dedi.

Yapılan dinlemelerin mahkemelerce alınan kararlar sonucunda gerçekleştirildiğini dile getiren Oral, "Biz önleme birimiyiz, dolayısıyla adli birim değiliz. Şüpheler yoğunlaştığı, güçlendiği zaman biz bu konuyu şube müdürlüğümüz aracılığıyla adli birimlere resmi yazıyla aktarırız." diye konuştu.

Oral, müştekilerin hiçbirini tanımadığını, aralarında da hiçbir menfaat ilişkisinin bulunmadığını belirterek, suçsuz olduğunu ve beraatine karar verilmesini talep etti.

Duruşmada söz alan müşteki Yalçın Akbulut ise 2004-2014 yılları arasında Adrasan Belediye Başkanı olarak görev yaptığını, başkanlık yaptığı dönemde kendisinin de usulsüz olarak dinlendiğini belirterek, sanıklardan şikayetçi olduğunu kaydetti.

- "Beni oto tamircisi olarak dinlemişler"

Müşteki Murat Ceylan da duruşmadaki ifadesinde, polis memuru olduğunu ve kendisinin tamirci olarak dinlendiğini kaydederek, "İstihbarat beni nasıl tamirci olarak dinleyebilir, buna kargalar bile güler. Sanıklardan şikayetçiyim." dedi.

Duruşmaya müşteki olarak katılan ve Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz darbe girişiminde polis memuru oğlu Muhammet Oğuz Kılınç'ı şehit veren Zeki Kılınç ise sanıkların kanunsuz emri yerine getirmeme durumları olmalarına rağmen kendileri istihbaratta görev aldıklarından keyfi işlem yaptıklarını savundu.

Yasa dışı dinlemelerle birilerine kumpas ve şantaj yapıldığını ileri süren Kılınç, "Ben 15 Temmuz'da oğlumu şehit verdim. Devlet ve bayrak için çalışsalardı, ham olarak getirilen bilgiler denetlenmeden, araştırılmadan, teyit alınmadan adli makamlara gönderilemez. Kimisi siyasetçi, kimisi emniyet mensubu, vatanına milletine ne kadar sadık kişi varsa hepsi dinlenmeye çalışılmış." diye konuştu.

Duruşma 3 Kasım'a ertelendi.

AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, eski CHP Milletvekili Yıldıray Sapan, Antalya Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, eski MHP Antalya İl Başkanı Ali Adnan Kaya ve emniyet müdür yardımcılarının da aralarında bulunduğu birçok kişiyi 2009-2013 yıllara arasında yasa dışı dinledikleri iddiasıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Strateji Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Erdil ve 12 sanık hakkında dava açılmıştı.


AA

Gündem Haberleri

Hesabı ödememek için yemeğine saç koyan turist kameraya yakalandı
THY'nin uçağını su dökerek uğurladılar
İdlib'deki Gerginlik Tırmanıyor: Saldırılar Sivilleri Hedef Alıyor
Terörle mücadelede son durum
Adalet Bakanlığı'ndan Abdullah Öcalan Açıklaması