İZMİR (AA) - Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüce, Türkiye'de gereksiz antibiyotik kullanımının yüzde 40'lara yükseldiğine dikkati çekerek, bu durumun yaşam kayıplarına bile neden olabildiğini bildirdi.
Yüce, "Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü" nedeniyle yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, gelişmekte olan 71 ülkede yapılan bir çalışmada dünyada antibiyotik kullanımının giderek arttığını belirtti.
Dünyada antibiyotik kullanımının 2000-2010 arasında yüzde 36 arttığını, bu artışların yüzde 76'sının Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika gibi gelişmekte olan ülkelerde yaşandığını dile getiren Yüce, açıklamada şunları kaydetti:
"Türkiye'de gereksiz antibiyotik kullanımı yüzde 40'lara yükseldi. Yanlış antibiyotik kullanımı, yaşam kayıplarına bile neden olabiliyor. Türkiye'de antibiyotik kullanımının yüzde 30 ila 40'ı gereksiz olarak belirlenmiş olup, bunun maliyeti yaklaşık 1 milyar liradır. Türkiye'de doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanımı yüzde 26'lara kadar ulaşmıştır. Gereksiz antibiyotik kullanımı önemli bir sağlık sorunu haline gelmiş olup Dünya Sağlık Örgütü, antibiyotiklerin yaklaşık yarısının gereksiz yere kullanıldığını bildirmektedir. Antibiyotik direnci tüm dünyada hızla artmaktadır ve bu durum mikropların bu savaşı kazandığını göstermektedir. Antibiyotiklere karşı dirençli mikroorganizmalarla oluşan enfeksiyonlarda ölüm oranı yüzde 50 kadar daha fazladır. Bu koşullarda, neredeyse antibiyotiklerin bulunmadığı eski dönemlerdeki gibi basit enfeksiyonlarda bile yaşamımızı kaybedecek duruma geleceğiz."
-"Grip olunca antibiyotik kullanmak yanlış"
Profesör Yüce, toplumda özellikle kış mevsimiyle birlikte nezle, grip, soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarında yaygın olarak gereksiz antibiyotik kullanıldığını belirterek, bu hastalıkların tedavisinde antibiyotik kullanılmasının gereksiz ve yanlış olduğuna işaret etti.
Yüce, antibiyotiklerin virüslere değil bakterilere karşı etkili olduğunu, ateşi düşürmeyip ağrıyı gidermediğini, bir bakteriyel enfeksiyon olduğunun saptanması halinde bu ilacın kullanılması gerektiğine işaret etti.