Dünyanın dört bir yanında devletler ve sağlık kuruluşları normal hayatlarımıza daha hızlı bir şekilde kavuşabilmemiz için COVID-19 salgınına karşı işbirliği halinde canla başla çalışıyor. Herkesin üzerine düşeni en iyi şekilde yapmaya çalıştığı bı işbirliği içerisinde pek göz önünde olmasa da yazılım geliştiricileri de önemli bir rol oynuyor ve geliştirdikleri teknolojilerle daha fazla hayatın kurtulmasına yardımcı oluyorlar.
Google ve Apple da devletlerin ve sağlık kuruluşlarının virüsün yayılmasını azaltmasına yardımcı olmak için kullanıcı gizliliğini ve güvenliği işin merkezine alarak Bluetooth teknolojisinin kullanımına olanak veren bir çalışmada birlikte çalıştıklarını duyurdu.
Bildiğiniz gibi COVID-19 yakın temas durumunda daha hızlı bulaşabildiği için birçok ülke sokağa çıkma yasağı, karantina ve kısmi karantina uygulamaları başlattı. Daha az temas, virüsün yayılımını kontrol altına alabilmek için oldukça önemli bir etken olduğundan dolayı çok sayıda kamu kurumu, üniversite ve sivil toplum kuruluşu, isteğe bağlı temas izleme teknolojisi geliştirmek için önemli çalışmalar yapıyor ve bu önleme teknolojilerinin örneklerini Çin'de ve hatta bazı sosyal medya paylaşımlarına göre Türkiye'de de görmeye başladık.
Apple ve Google, bu çalışmaları daha da ileri taşımak amacıyla temas izlemeye yardımcı olacak API’lar (uygulama programlama arayüzleri) ve işletim sistemi düzeyinde teknolojiler içeren kapsamlı bir ortak çözüme imza atmaya hazırlanıyor. Acil ihtiyaca yanıt verebilmek için bu çözümün iki aşamada uygulamaya geçirilmesi planlanırken tabi ki kullanıcı gizliliği konusunda güçlü bir korumanın sağlanması planlanıyor.
İki aşamalı çözümün ilk adımı olarak Mayıs ayında Apple ve Android uygulama marketlerinden kullanıcıların indirebilecekleri uygulamalar yayınlanacak. Bu uygulamaların farklı işletim sistemlerinde birlikte çalışabilmesi için yine Apple ve Google işbirliğiyle geliştirilecek olan API'larda kamu sağlığı yetkililerine ait uygulamalar kullanılacak.
Çözümün ikinci aşaması olarak ise Apple ve Google birlikte çalışarak bu işlevi temel platformlara entegre edecek ve daha geniş bir Bluetooth tabanlı temas izleme platformu sunacaklar. Bu aşama, API’dan daha güçlü bir çözüm olacak ve isteğe bağlı olarak daha fazla bireyin katılmasına olanak verirken daha geniş bir uygulama ekosistemiyle resmi sağlık yetkilileri arasında etkileşim sağlayacak.
Tabii yine kişisel verileri koruma kanunu, kişilerin izni ve şeffaflık en önemli konu başlıkları olacak. Tam da bu nedenle Google ve Apple, ilgili kişi, kurum ve kuruluşların inceleyebilmesi için çalışmalar hakkındaki tüm bilgileri açık bir şekilde yayınlayacağını belirtiyor.
Dünya devlerinin yaşadığımız dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük (!) ve çözülmesi en acil sağlık problemine karşı büyük bir adım atarak ortak bir çalışmaya başlaması gerçekten takdir edilesi bir gelişme. Böyle bir hamle için geç bile kalındığı söylenebilir fakat öte yandan yine Google ve Apple gibi devlerin bu verilere sahip olmasının ilerleyen dönemlerde tüketiciler olarak bizler için ne kadar farklı problemler doğurabileceğini henüz bilmiyoruz. Bu nedenle sağlık yetkilileri bu şirketlere verilerini açarken bir daha düşünmeli ve oyunun kuralları daha başlarken belirlenmeli.