BURSA (AA) - Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ve Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) iş birliğinde bu yıl ikincisi düzenlenen "Ar-Ge Mühendisi Yetiştirme Programı"nın tanıtım toplantısı yapıldı.
Uludağ İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu'ndaki toplantıya, OİB Başkanı Orhan Sabuncu, BUSİAD Başkanı Günal Baylan, Proje Koordinatörü İsmail Durgun ile öğrenciler katıldı.
Sabuncu, burada yaptığı konuşmada, otomotivin 11 yıldır sektörel ihracat şampiyonu olduğunu söyledi. Otomotiv endüstrisinin ülke ihracatının en önemli itici gücü konumunda bulunduğunu ifade eden Sabuncu, "Ancak günümüzde Hindistan, Çin ve Güneydoğu Asya ülkelerinden daha ucuza üretebilmek bizim açımızdan mümkün değil. Bu nedenle katma değeri yüksek ürünler üretmek, Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapmak tüm sektörlerimiz açısından vazgeçilmezdir." dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının son verilerine göre, Ocak 2017 itibarıyla Türkiye'de 360 Ar-Ge merkezinin faaliyet gösterdiğini dile getiren Sabuncu, şöyle devam etti:
"Ülkemizdeki Ar-Ge merkezlerinin yaklaşık dörtte biri otomotiv sektöründe faaliyetlerini sürdürüyor. 360 Ar-Ge merkezinde 30 binin üzerinde personel istihdam ediliyor ve bugüne kadar Ar-Ge merkezlerinden 5 binin üzerinde patent başvurusu yapıldı. Ülkemizin geleceği, Ar-Ge, inovasyon, marka ve tasarıma yatırım yaparak, ihracatını orta-ileri ve ileri teknoloji ürünler içeren bir yapıya kavuşturmaktan geçiyor. Ar-Ge merkezleri sayısında kısa sürede önemli mesafe kat edildiğini söyleyebiliriz. Türkiye İhracatçılar Meclisinin 500 Ar-Ge Merkezi ve 500 Tasarım Merkezi hedefine ulaşma yönündeki çalışmaları, son Ar-Ge ve Yenilik Reform Paketi ile birleşince birkaç yıl içinde bu alandaki gelişmelerin daha da hızlanmasını bekliyoruz."
BUSİAD Başkanı Günal Baylan da programa bu yıl Bursa dışından da başvuru alındığını söyledi.
Makine, endüstri, otomotiv, mekatronik mühendisliği bölümünde eğitim gören 3. sınıf öğrencileri ve yüksek lisans öğrencilerinin hedef seçildiğini ifade eden Baylan, amaçlarının, 50 gün 300 saat sürecek programa katılan öğrencileri, firmaların talep ettiği bilgi düzeyinde mezun etmek olduğunu belirtti.
Baylan, program kapsamında teknik ve sosyal derslerin yanı sıra mühendisliğin olmazsa olması yabancı dil konusunda da ücretsiz dersler verileceğini aktararak, "Ar-Ge merkezlerinin sayısal artışına paralel olarak, bu merkezlerde görev alan personelin niteliğinin de giderek önem kazanmaya başladığı gerçeği hepimizin malumu. Söz konusu projeyle öğrencilerin Ar-Ge bakış açısına sahip, yenilikçi, araştırmacı, yaratıcı ve üretken olmalarının sağlanmasını, sanayinin Ar-Ge mühendisi ihtiyacına ve kurumlararası personel transferine bir ölçüde çare bulunmasını amaçlıyoruz." diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından söz alan Proje Koordinatörü İsmail Durgun da 32 öğrencinin 300 saat sürecek programda, endüstriyel tasarımdan mekatroniğe, konsept tasarımdan endüstri 4.0'a kadar birçok farklı konuda eğitim alacağını söyledi.
AA