Ara öğün yapsak mı? Yapmasak mı?

Diyetisyen Ertan Akpolat

Uzun bir hayat için sağlıklı ve dengeli beslenmeyi yaşam tarzı şekline getirmemiz gerekiyor. Sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmek için 6 öğünümüz olmalı. 6 öğünümüzü gün içinde 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde ayarlamalıyız. Ana öğünleri aksatmadığımız halde ara öğünlerimizi hep atlarız. Pek çok kişi ise ara öğünlerde hangi tür besinleri seçeceğini ve ne miktarda tüketeceğini bilmemektedir.

Peki ara öğün tüketmek neden bu kadar önemlidir?

Amaç kan şekerini dengede tutup çabuk acıkmayı önlemek ve bir sonraki öğünde çok fazla yemeyi engellemektir. Bir diğer önemli konu ise ara öğün yapan kişi sık sık beslendiği ve bunu zamanla alışkanlık haline getirdiği için buna bağlı olarak metabolizma hızı da artmış olacaktır. Artan metabolizma sonucu kilo kaybı hızlanmış olacaktır. Sadece kilo vermek için değil diyabet, gaz ve sindirim şikayetiniz varsa hemen başlamalısınız.

Ara öğün yapılması kadar tüketilenler ve tüketilenlerin miktarı önemlidir. Ara öğünler, ana öğünlere kıyasla daha az kalorili ve çabuk sindirilen besinler tercih edilmelidir.

Beynimiz için önemli enerji kaynağı glikozdur. Bu nedenle kan şekerinin dengede olması demek beyine yeterli besin gönderilmesidir. Bu sayede zihnimiz aktif hale gelmiş olur.

Ara öğün yaparken dikkat etmemiz gerekenler nelerdir?

Ara öğün saatleri ana öğün saatlerinden 2-3 saat sonra şeklinde ayarlanmalıdır.

Lifli besinler midede uzun süre tokluk sağladığından dolayı ara öğün tercihimiz olmalıdır. Aynı zamanda sindirim sistemi ve bağırsak sağlığı için lifli besinleri tüketmek çok yararlıdır. Meyve ve sebzeler, tam tahıl ürünleri lifli besinlere örnektir.

Her öğünde olduğu gibi ara öğünlerde de porsiyon miktarına dikkat edilmelidir.

Light ürünleri kullanırken dikkatli olmalıyız. Kalorisi az diye bir öğünde 1-2 paket tüketilmemelidir.

Hergün aynı ara öğünü yaparak sıkılabiliriz. Diyette çeşitlilik çok önemlidir. Alternatifleri kullanarak sıkılmadan ara öğünlerimizi tüketmeliyiz.

Ara öğünler için 100-200 kalori civarında sağlıklı seçimler yaparak hem kilo kontrolü sağlanıp formda kalınır hem de kan şekerindeki dalgalanmalara dur demiş oluruz.

Düzenli bir beslenme programı için:

Kahvaltı: 07.00-09.00

Ara öğün: 10.30-11.30

Öğlen: 12.30-13.30

Ara öğün: 15.30-16.30

Akşam: 18.00-19.30

Gece ara öğünü: 21.00-21.30

Ara öğün önerileri:

3 kayısı ve 2 ceviz

1 kutu probiyotik yoğurt

Bir kepekli galete ve bir kutu ayran

1 porsiyon meyve

3 adet bisküvi ve bir fincan şekersiz Türk kahvesi

1 çay bardağı leblebi ve bir avuç kuru üzüm

1 su bardağı kefir

1-2 ince dilim tam tahıllı ekmek ve 1 dilim peynir

Yarım paket mısır pirinç çıtırı

1 kutu meyveli yoğurt ve 10 fındık

Yarım simit ve peynir

Hayatta en önemli şey sağlıktır. Sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsak ara öğünlerimize dikkat etmek ve yaşam tarzı haline getirmek gereklidir.

Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

https://www.instagram.com/dyt.ertanakpolat/

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.