Araç lastiğinin görünümü aldatmasın

Performans ömrünü tamamladığı halde dişli gibi görünen araç lastiklerinin değiştirilmesi öneriliyor

Uzun süre kullanılmasına rağmen hala dişli gibi görünen araç lastiklerinin sıcak havalarda kazalara davetiye çıkardığı belirtildi. Özellikle 3 yıllık performans ömrünü tamamlayan lastiklerin, dişleri fazla yıpranmamış bile olsa değiştirilmesi öneriliyor.

Konya Oto Lastik, Yıkama ve Galericiler Odası Başkanı Adem Uzman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kışlık ve yazlık lastiklerin ayrı özelliklerinin bulunduğunu söyledi. İki yıl önce soğuk havalarda kış lastiği kullanılması zorunluluğunun geldiğini anımsatan Uzman, özellikle yaz aylarında yıpranmış lastiklerde patlama ve dağılma olaylarının yaşanabildiğini ifade etti.

Tatile ve memleketlerine gidenlerin hem insan hem de eşya olarak daha çok yükle yola çıktığına dikkati çeken Uzman, seyahate çıkacakların bu tür durumlarda araçların lastik havalarını biraz yükseltmesi gerektiğini vurguladı.

Uzman, "Yola çıkacak sürücüler, fazla yük alacakları dönemde araç lastiklerinin havasını yükseltsinler. Yani, normalde 30 ya da 32 PSI hava basıncında kullandıkları bir lastiği 34 ya da 36'ya çıkarsınlar. Hava, lastiğin hamurlaşmasını önler, dik kalmasını sağlar. Lastik ne kadar hamurlaşırsa o kadar çok ısınır. Isınan lastik de aşınır. Yol tutmaz. Çok aşırı ısınırsa bu sefer lastik patlar. O da kazaya sebep olur" diye konuştu.

Lastiklerin güneş, hava, mazot ya da kullanılan deterjandan bozulabildiğine işaret eden Uzman, şöyle konuştu:

"Lastiğin bozulduğunu sürücü nasıl anlar? Lastiklerin dişi bazen aldatıcı olabilir. Sürücüler test edebilirler. Her frene basıldığında ABS devreye giriyorsa o lastiğin değişme süresi gelmiştir. ABS yoksa fren mesafesi uzar. Yani araç daha önce 10 metrede duruyorsa belirli bir süratte, lastik sıkıntılıysa fren mesafesi uzar. Daha uzun mesafede durmaya başlar. Lastikte diş yoksa zaten değişmesi zorunludur. Yani araç 'ben yol tutmuyorum, kaymaya başladım. Benim değişmem gerekir' der."

Uzman, lastiğin performans ömrünün de önemli olduğunu dile getirerek, "Bir lastiğin 10 yıl raf ömrü vardır. Sürekli kullanılan bir araç, lastiği bitirmediyse 3 yıl iyi performans ömrü olur. Ondan sonra azalmaya başlar. 4 veya 5'inci yıla girdiği zaman hala lastiğin dişleri duruyorsa bile değişmesi gerekir" dedi.

Otomobil Haberleri

TOGG Kampanyayla MTV Hamlesi Yaptı
Ucuz Tesla Geliyor
Opel Frontera Elektriklenip Türkiye'ye Geliyor: İşte Yeni SUV'nin Özellikleri!
BYD Seal ve Volkswagen ID3: Elektrikli Araç Piyasasında İki Devin Karşılaştırması
TOGG'a Rakip Geliyor Fiyatı Gururunun Önüne Geçiyor