AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Arakan Eyaleti'ndeki (Rakhine) Duçiradan köyünün batısı ocak ayının son günlerinde ateşe verilmiş, 48 Müslüman saldırı ve yangınlarda hayatını kaybetmişti.
Bölgede 2012'den bu yana devam eden şiddet olayları nedeniyle 150 bine yakın Müslüman, evlerini terk ederek mülteci kamplarına ya da başka ülkelere sığınmıştı. Sistematik soykırımın devam ettiği Arakan'da Rohingya Müslümanlarının asırlık çilesi bitmek bilmiyor.
Sömürgeleri tarafından halkların yaşamları olduğu gibi ismi de defalarca değiştirilen Burma, Birmanya ve son olarak Myanmar'da karar kılınan Güney Asya'nın stratejik ve yeraltı zenginlikleriyle bilinen ülkesi, son yıllarda dünya gündeminde insan hakları ihlalleri nedeniyle birinci sıralarda yer alıyor.
Myanmar hükümetinin asimile politikalarına kılıf uydurmak amacıyla dışardan topraklarına yerleştiklerini iddia ettikleri Rohinya Müslümanlarının tarihi bölgede kurulan Vassalı Krallığı’na dayanıyor. 800’lü yıllarda İslam dini ile tanışan Rohinyalıların çileli yolculuğu Arakan İslam Devleti’nin Burma devletiyle girdiği savaşı kaybetmesiyle başladı. O zamanlar Hindistan’a bağlı ve kendilerine deniz yoluyla kısa mesafede bulunan Bengal eyaletine kaçan Rohinya Müslümanları Hindistan’ın İngiliz işgali sonrası 1943’te İngilizlerin Japonya’ya yenilmesinin ardından şiddet ve zulümle bir kez daha maruz kaldı.
İngilizler sömürgesini terk etmesi ve Burma’da askeri cunta dönemlerinde de topraklarındaki diğer etnik guruplardan ayrı tutulan ve yok sayılan Müslümanlar, en temel insan haklarından bile yararlanamadılar. Baskı ve zulme dayanacak güçleri kalmadıkça Bangladeş’e sığınan Rohingyalılar’ın topraklarına sistematik bir iskanla Rakhine budistleri yerleştirildi.
Son dönemde hız kazanan bölgeyi Müslümanlardan temizleme operasyonu, devlet yanlısı medya kuruluşlarınca gizlenerek, dünya kamuoyunu yanıltmaya yönelik haberler servis edildi.
Zulümler karşısında komşu ülkeye sığınan ve gayri resmi bir buçuk milyonun üzerinde resmi olarak 30 bin Arakanlının sığındığı Bangladeş’in sınırlarını Rohingyalılara kapattığını duyurması, vatanlarında vatansızlaştırılmaya çalışılan Müslümanları daha da çaresizliğe itti.
Yaşananlar, bir dönem gündeme gelen sistematik bir operasyonla karşı karşıya kalan Rohingya Müslümanlarının yaşadığı zulüm gündemden düşse de akıllara yeniden "Arakan diye bir yer hala var" diye getiriyor.