Arefe günü yapılacak ibadetler nelerdir?

Arefe günü yapılacak ibadetler nelerdir? Ramazan Bayramı’na artık sayılı günler kaldı. Mübarek Ramazan ayını geride bırakıyoruz.

Tüm ay boyunca ibadetlerini yerine getirenler şimdi de arefe günü yapılması gereken ibadetleri de araştırıyor. Sizler için Arefe günü yapılması gereken ibadetleri araştırdık.

Arefe günü yapılması gereken ibadetleri sizler için hazırladık. Mübarek ayı bıraktığımız şu günlerde Arefe gününe giriyoruz. Vatandaşlar ise Arefe gününü nasıl daha iyi geçirebileceklerini düşüyorlar. Bizler de sizler için bu özel yapılabilecek ibadetleri araştırdık. İşte Arefe günü yapılması gerekenler…

Arefe günü; dini bayramlardan bir gün öncesine verilen isimdir. Bir aylık Ramazan sevincinin ardından salı günü bayram sabahına ulaşacağız. Birçok kişi ise arefe günü yapmamız gereken ibadetleri merak etmeye başladı.

 

Arefe günü, kıymetli geceye kendinden sonra gelen günün ismi verilir. Fakat Arefe ve Kurban bayramının üç gecesi böyle değildir. Bu dört gece bugünleri takip eden gecelerdir. Arefe yalnız Zilhiccenin 9. günüdür. Başka güne Arefe denmez.

Arefe Günü'nün İslam 'daki karşılığı kurban bayramından önceki gün olarak tanımlanıyor. Türkçede ise Arefe Günü, "herhangi bir dini bayramdan öncesi" olarak biliniyor. Genellikle bayrama hazırlık günü olarak geçirilen Arefe Günü, İslam dinine göre bayramı müjdeleyen gün olarak tanımlanıyor. İlahiyatçılar bu önemli günün dua ve ibadet ile geçirilmesini öneriyor

AREFE GÜNÜ TUTULAN ORUÇ BİN GÜNE EŞİT

Önümüzdeki çarşamba çok faziletli arefe günüdür, ertesi gün de Kurban Bayramı. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Arefe günü tutulan oruç hakkında şöyle buyurmaktadır:

“arefe günü tutulan oruç, geçmiş bir senenin ve gelecek senenin günahlarına kefaret olur.” (Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 457)

Yani geçmiş yılın günahı affedilir, gelecek yıl da Allah o kişiyi günahlardan korur.

Hz. Ebu Bekir'in oğlu Abdurrahman arefe günü kardeşi Hz. Âişe Validemizin (r.a.) huzuruna girdi. Hz. Âişe oruçlu olduğu için hararetten dolayı üzerine su dökülüyordu. Abdurrahman ona:

Orucunu boz, dedi. Hz. Âişe:

“Resûlullahın (s.a.v.) 'Arefe günü oruç tutmak, kendisinden önceki senenin günahlarına kefaret olur' dediğini işittiğim halde iftar mı edeyim” dedi. (Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 458)

“Kefaret olur”, günahları örter, affettirir demektir. Bizim gibi neredeyse bir günah denizinde yüzen ahir zaman Müslümanları için bundan daha büyük bir müjde olabilir mi?

Başka bir rivayette ise Hz. Âişe (r.a.) şöyle demiştir:

Arefe gününün orucu bin gün oruç tutmak gibidir. (Tergîb ve Terhîb Trc., 2. 460)

Demek ki, bir günlük arefe orucu, üç yıllık normal günlerde tutulan oruç sevabına denktir.