Bu yıl 85'inci kez düzenlenen Oscar Ödül Töreni'nde "En İyi Film" ödülünü, Ben Affleck'in yönetmenliğini ve başrol oyunculuğunu yaptığı 'ARGO' filmi aldı. ARGO, aynı zamanda "En İyi Kurgu Ödülü" ve "En İyi Uyarlama Senaryo Ödülü"nü de aldı. Üstelik Beyaz Saray'dan Michell Obama, Oscar salonuna bağlanarak en iyi film ödülünü açıkladı.
''BU FİLMLER ZORLUKLARIN ÜSTESİNDEN GELEBİLECEĞİMİZİ GÖSTERDİ''
En iyi film dalında ödül vermeden önce kısa bir konuşma yapan Obama, "Bu yıl ödüle aday gösterilen filmler bizi güldürdü, ağlattı ve hepimizi birbirimize biraz daha yaklaştırdı" dedi. "Bu filmler, çok çalıştığımızda her türlü zorlukların üstesinden geleceğimizi gösterdi" diyen Michelle Obama, "Bu özellikle gençler için çok önemli. Her geçen gün sanata biraz daha bağlanarak, hayal dünyalarını geliştirmeyi biraz daha öğreniyor ve bu rüyaları gerçekleştirmek için çaba harcıyorlar" şeklinde konuştu.
6 AMERİKALI, İRAN'DAN NASIL KURTULUR?
Ben Affleck'in hem yönetmenliğini yaptığı hem de şu anda 71 yaşında emekli bir CIA çalışanı olan Tony Mendez'i oynadığı filmde, ABD Büyükelçiliğinin öğrenci ve militarist güçlerce işgal edilmesi sırasında kaçarak Kanada Büyükelçiliği'ne sığınan 6 Amerikalı'nın İran'dan kurtarılma süreci anlatılıyor.
AMERİKA'NIN AMERİKALI'YA PROPAGANDASI
Oscar'da "En İyi Film" ödülü bir propaganda filmine verildi. Üstelik bir Hollywood klasiği 'Amerika'nın Amerikalı'ya propagandası' olan ARGO'ya verildi bu ödül. Amerika'nın göklere çıkardığı filmde, İranlılar'a ise aşağılık birer böcek muamelesi yapılıyor. Filmi izlerken Hollywood'un orta doğu insanına üstten bakan halinden bir şey kaybetmediğini göreceksiniz.
SİYASAL BİR PROPAGANDA ARACI OLARAK SİNEMA
ARGO'nun içinde, gerilimli İran ve ABD ilişkisi üzerinden Hollywood'un ABD'liye verdiği mesajlar saklı: "Bakın bunlar böcek, biz kahramanız." Hollywood, bir kurtarma operasyonu üzerinden sinema filminin gücünü kullanarak veriyor bu mesajı. Hollywood'un ne kadar da büyük bir hayran kitlesi olduğuna sık sık vurgu yapılan filmde, yapmacık, aşağılanmış İranlılar'a bolca rastlayacaksınız. ARGO'yu izlerken siyasal bir propaganda aracı olarak sinemayı göreceksiniz.
VATANSEVERLİK DUYGULARINI ATEŞLEYEN FİLMLER
Sinema sadece bir eğlence aracı değildir. Bunu en iyi sinemanın başkenti sayılan Hollywood biliyor. Sinemanın kitleler üzerindeki etkileyici gücünü, ABD'nin kaybettiği Vietnam Savaşı'ndan biliyoruz. Kaybetmesine rağmen Hollywood filmlerinde yaptığı Vietnam güzellemelerinden. Körfez Savaşı zamanı vatanseverlik duygularını ateşleme, ulusal dayanışmayı kuvvetlendirme kaygısıyla yapılan sayısız filmden..
ARGO O KADAR DA MASUM BİR FİLM DEĞİL
Film, Oscar'ı aldıktan sonra ARGO güzellemeleri yapan sinemaseverlere bir hatırlatma yapalım: Yani ARGO aslında o kadar da masum bir film değil. Filmi izlerken eğlenin elbette, ama düşünmeyi de ihmal etmeyin.