Adana'da yaz mevsiminin etkisiyle hava sıcaklıkları 40 dereceyi aştı ve bu durum besin zehirlenmesi vakalarının artmasına yol açtı. Özellikle dışarıda tüketilen tavuk döner, et ve balık ürünleri en çabuk bozulan gıdalar arasında yer alıyor. Uzmanlar, et ve tavuğun güvenilir yerlerden tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.
Hastaneye Başvuran Hasta Sayısında Artış
Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hilmi Erdem Sümbül, konuyla ilgili olarak İhlas Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Hastalarda karın ağrısı, kramp ve ateş gözlemlenebiliyor. Belirtiler hafif seyredip birkaç gün içerisinde düzeliyor ancak bulantı ve kusma fazlaysa destek vermek gerekiyor. Bu dönemde bu vakaları sık görmeye başladık. Acil servise gıda zehirlenmesi semptomlarıyla başvuran hasta sayısı arttı," dedi.
Saklama Koşullarına Dikkat Edilmeli
Doç. Dr. Sümbül, sıcaklık artışının mikroorganizma ve bakteri sayısının artışına yol açtığını belirterek, "Et, tavuk ve deniz ürünleri taze tüketilip iyi pişirilmeli. Eksi 18 ve artı 4 derecede muhafaza edilmeli. Gıdaların saklanması çok önemli. Gıda zehirlenmesinde gereksiz antibiyotik kullanımı çok fazla. Bu çok yanlış bir uygulama. Antibiyotikler doktor önerisiyle kullanılmalı. Sıcak havalarda tuzlu ayran, soda ve su tüketimi çok önemli. Yeteri kadar sıvı alamayan hastalar hastaneye başvurmalı," şeklinde konuştu.
Güvenilir Yerlerden Tüketim Önerisi
Kebapçı Cihangir Korkmaz ise bilindik ve güvenilir yerlerden et ve tavuk tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Adana sıcakları had safhaya ulaştı. Sıcakta etler dışarıda kaldığında gıda zehirlenmelerine yol açıyor. Bizler bunun önlemini alabilmek için etleri soğuk havada muhafaza ediyoruz ve sipariş geldikçe pişirip servis ediyoruz. Bu sıcaklarda insanlar güvenilir ve bildikleri yerlerden et ve tavuğu tüketmeli. Sıcak havada et kararıyor ve gıda zehirlenmesine yol açıyor," ifadelerini kullandı.
Paket Servislerde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Korkmaz, sıcak havada paket servislere de dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Bu sıcaklarda paket servisler kısa mesafelere yapılmalı. Merkezde müşteriye hızlı servis olursa gıda zehirlenme riski ortadan kalkar," dedi.