MUHABBETİN VESİKASI
GÖNÜL PENCEREMDEN
ŞEYHÜL
MUHARRİRİN
A.CENAP KENDİ
İkinci Mahmud Han’ın 1820 yılında Hücre’i Saadete hediye ettiği Şamdan ile birlikde gönderdiği aşağıdaki Şiir Osmanlı Sultanlarının Rusulullaha olan hürmet ve muhabbetlerinin bir vesikası olan Şiirin örijinal metnini sunuyoruz.
Şamidan eyledim ihdaya cür’et ya rasulallah
Muradım dergeh’i ulyaya hizmet ya rasulallah
Değildir ravzaya şayesde destaviz –i nacizim.
Kabulünde kıl ihsan ya rasulallah..
Kimim var hazretimden gayri halim eyleyem ilam
Cenabından dır ihsan mürüvvet ,ya Rsulallah..
Dahilek el-eman ,sad el-eman dergahına düşdüm
Terahhüm kıl bana eyle şefaad ya Rasulallah..
Dü alemde kıl istikhaf han Mahmud-i adliyi,
Senindir evvel-ü ahirde Devlet ya Rasulallah…
Rasulallaha itfafen ikinci Mahmud Hazretlerinin kendi kaleminden çıkan bu eseri sislere sunuyor Saray hayatına ait yaşanmış,tarih olmuş bu günlere gelebilmiş sızıntılardan bahsetmek üzere İNCİLİ ÇAVUŞU konu olarak seçmiş bulunuyoruz. İncili Çavuş Türk Mizah Kültürünün önemli bir Dahisi olarak sık sık karşımıza çıkmaktadır. Edindiği Saraylı dostlarından aldığı bilgileri Konyalı dostlarına aktaran Aşık Şemi den de çok şeyler öğrenmiş bulunuyoruz. İncili Çavuşa Türk Mizah kültürünün babasıdır diyebiliriz.
İncili, Kayserinin Tomarza İlçesinin Tiranşin Köyünde doğum tarihi belli olmamakla beraber Hicri 1555 doğumludur. 1618 yılında da vefat etmiştir. İstanbul Divan yolundaki FİRUZAĞA Camiinin bahcesinde gömülüdür. Kabri ziyarete açıktır.
Saray mensubu yaşlı baba annelerin kış aylarında Torunlarına anlattığı İnciliye ait hikayelerden bir çokları Arşimiz kayıtlarında saklı dır Sırası geldikçe bahsedilecektir.Nükteleri ve hazır cevaplılığı sayesinde Osmanlı Sarayına girmiş Osmanlı Padişahı birinci Ahmed ile çok yakın ilişkiler içinde olduğu bilinmektedir.
Yine RİVAYET edebiyatına göre İncili Kanuni Sultan Süleyman’ın Muhasebecisidir Çok zengin olduğu bilinmektedir. İnanılır kaynak kayıtlarına göre İncili Lakabı çeşitli söylentilerle çalkantılıdır. Rivayete göre,o tarihlerde düzenlenen Ok Atışı yarışmasında birinci geldiği için Sultan birinci Ahmet tarafından Kavuğuna İNCİ takılmış olmasından İncili lakabı ebedileşmiş Tarihselleşmişdir…
Aşık Şemi ye göre bir rivayet de şöyledir.Yüce Peygamberimizin Ahir zaman Peygamberi olarak Dünyaya taşriflerinin İNCİLİ ŞERİFDE yazılı olduğunu ıspatladığı için kendisine bu lakap verilmiştir.Mizah ve güldürü yü sanat yapması sayesinde Sarayı Hümayün ortamında çok uzun seneler içinde Padişah birinci Ahmed’e yakınlığı devam etmiştir. Elimizdeki eserlerinden Mizahlarından güldürü çeşitlerinden örnekler vermeye devam edeceğiz..
Devam edecektir.