"Aşırılık yanlıları Esed'in hayat sigortası"

DEAŞ'ın elinde 10 ay tutsak kalan Fransız gazeteci Henin: - "Esed ve aşırılık yanlıları, muhalefet karşısında birbirlerine ihtiyaç duyuyorlar. İkisine de alternatif olan ne varsa sistematik bir şekilde yok ediyorlar"- "Radikal gruplar, Suriye devrimini ze

PARİS (AA) - ONUR USTA/BİLAL MÜFTÜOĞLU - Terör örgütü DEAŞ'ın elinde 10 ay rehin kaldıktan sonra özgürlüğüne kavuşan Fransız gazeteci Nicolas Henin, "Radikal gruplar, Suriye devrimini zehirleyerek rejimin işine yarıyor. Aşırılık yanlıları Esed'in hayat sigortası." dedi.

Henin, Fransa'ya yerleşen Suriyeli bir gencin hikayesini anlattığı yeni eseri "Heysem: Bir Suriye gençliği" adlı çizgi-romanına ve Suriye'deki iç savaşa ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Suriye rejiminin radikal gruplardan beslendiğine işaret eden Henin, "Esed ve aşırılık yanlıları, muhalefet karşısında birbirlerine ihtiyaç duyuyorlar. Savaş başladığından beri ikisine de alternatif olan ne varsa sistematik bir şekilde yok ediyorlar." diye konuştu.

Henin, aşırılık yanlılarının Suriye'de demokratik muhalefetin direnişine zarar verdiğini belirterek "Radikal gruplar, Suriye devrimini zehirleyerek rejimin işine yarıyor. Aşırılık yanlıları, Esed'in hayat sigortası. Onlara çok ihtiyacı var. Suriyeli demokratlar da değiştirilemeyen Esed rejimi ile radikal gruplar arasında kapana kısılmış durumdalar." ifadelerini kullandı.

- "Suriye devrimini yasa dışı göstermeye çalışıyorlar"

Güney Koreli çizer Kyungeun Park ile hazırladıkları yeni kitabıyla Suriye'deki demokratik muhalefetin yaşadıklarını doğrudan yansıtmayı hedeflediğini belirten Henin, şunları kaydetti:

"Suriye devrimi başlangıcından beri silahlı ve radikal bir hareket değil tamamen kendiliğinden oluşan bir demokratik girişim. Suriye devrimini yasa dışı göstermeye çalışıyorlar. Bu söylemlere karşı teorik ve doktrinsel bir dil kullanmak yerine doğrudan gerçek bir hikayeyi belgeleyerek anlatmayı tercih ettim. Heysem'in anlattıklarını hiç müdahale etmeden çizgiye aktardık. Çünkü bu bir belge ve tanıklıktan ibaret bir eser."

Kitabın çizgilerinin oluşumuna Heysem'in ailesinin önemli katkısı bulunduğunu vurgulayan Henin, "Heysem'in ailesi, Deraa'da ve sınırdan geçerken yaşadıkları bütün olayları ayrıntılı bir şekilde anlatarak bize yardımcı oldu. Çizgi romanla fazla ayrıntıya ve uzun anlatımlara başvurmadan çok sayıda insana ulaşabiliyorsunuz." diye konuştu.

Henin, sığınmacılara karşı ön yargıların anlamsız olduğunu belirterek "Suriyeli sığınmacılar yasal hakları gereği güvenliklerini sağlamak için ülkelerindeki iç savaştan kaçıyorlar. Güvenliklerinin sağlandığı ülkelerde yapıcı ve faydalı olmayı hedefliyorlar." dedi.

- "Suriye, bir Beyrutlaşma süreciyle karşı karşıya kalabilir"

Suriye'deki durumu 1990'lı yıllardaki Çeçenistan'a benzeten Henin, şöyle devam etti:

"Çeçenistan'daki duruma çok yakın bir ortam var. Amaç halkın kalbini ve ruhunu kazanmak değil. Nüfusu ezip geçerek yok ettikten sonra onu yeniden inşa etmek. Suriye toplumundaki bütün direnişi, bombalarla tamamen sindirdikten sonra Rusların potansiyel olarak Suriye'yi yeniden inşa etmesi söz konusu olacaktır."

Suriye'de devlet otoritesinin sarsıldığının altını çizen Henin, "Suriye devlet olarak varlığını sürdürüyor mu? Bu belirsiz. Şu anda yaşanan bir savaştan çok, ülkenin haritada bildiğimiz sınırlarını tehlikeye sokan derin bir kriz. Ülke parçalandıktan sonra yabancıların kontrolünde bölgeler oluşabilir. Suriye mezhebe dayalı bölünmelerin olduğu bir Beyrutlaşma süreciyle karşı karşıya kalabilir. Bu durum, ülkenin ekonomisi, siyaseti ve kültüründe bir yıkım anlamına geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Gündem Haberleri

Tüm yurt kardan nasibini aldı
CHP Kazandı Kıymete Bindi
Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti
Murat Kurum, depremde evi yıkılan başöğretmenin yeni evine misafir oldu
Aksaray, Niğde ve Karaman'da Yoğun Kar Yağışı ve Tipi: Karayolları Trafiğe Kapatıldı