MANİSA (AA) - Celal Bayar Üniveritesi (CBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Alerji ve Astım Uzmanı Prof. Dr. Hasan Yüksel, "Çocuk doktorları ve aile hekimlerimiz astım tanısı konusunda daha duyarlı farkındalıkları var ama maalesef tedavi konusunda başarısızız" dedi.
Prof. Dr. Yüksel, gazetecilere yaptığı açıklamada astım sıklığının 1-17 yaş arasında yüzde 6.9'ken doktor tanılı astım oranının yüzde 7.9 oranında olduğunu belirterek, "Çocuk doktorları ve aile hekimlerimiz astım tanısı konusunda daha duyarlı, farkındalıkları var ama maalesef tedavi konusunda başarısızız. Manisa’da çocukluk çağındaki astım sıklığı reel anlamda yüzde 6 diyebiliriz. Anne babaların, toplumumuzun tümünde bu açıdan farkındalığın artırması lazım. Çünkü yüzde 6 epidemolojik olarak çok yüksek bir rakamdır. Bu nedenle duyarlılık konusunda anne, babalara ve topluma ulaşmak gerekir" diye konuştu.
Hasta sayılarına da değinen Prof. Dr. Yüksel, "2001’de ilk polikliniğimi açtığımda günlük hasta sayım 6 ile 8 arasında değişiyordu. 2002 yılında bu rakam 15 ile 20 arasında iken şu an ise 80 ile 100 hasta arasında değişiyor" dedi.
Polikliniğimizde sadece Manisa'daki hastalara hizmet vermiyoruz. Mardin, Burdur, Antalya, Iğdır gibi değişik illerin dışında Türkiye dışından Azerbaycan’dan bile tedavi için gelen hastalarımız var" diye konuştu.
- "3 yaş bulgusu önemli"
Çocukluk çağı astımının 8 yaşında geçer gibi bir düşüncenin yanlışlığını ifade eden Prof. Dr. Yüksel, şöyle konuştu:
"Çocukluk çağındaki her astım alerjik olmayabilir. Astım özellikle 3 yaş altı çocuklarda nezle ve gripten sonra, anne eğer bu çocukta nezle bronşlarına iniyor diyorsa ve anne çocuğun nezle grip olduğu dönemlerde, özellikle kucağına aldığında kedi mırıltısı gibi bir ses hissediyorsa, sık nefes alması vermesi varsa çocuğun ve sık nefes alıp vermesinden dolayı beslenmeyi ret ediyorsa bu 3 yaş altı çocuklarda en kesin astım bulgusudur."