Aşure tarifi

Oktay Usta'nın aşure tarifi ile Muharrem ayında sevdilerinizi mutlu edin

Malzemeler:

500 Gr. Buğday

1 Kase Haşlanmış Nohut

1 Kase Haşlanmış Fasulye

1 Kase Kuru Üzüm

1 Çay B. Pirinç

2 Su B. Süt

2 Elma

1 Portakal

1 Kg Toz Şeker

200 Gr. Kuru Kayısı

200 Gr. Kuru İncir

Gül Suyu

Su

Üzeri İçin:

Fındık

Ceviz

Kuş Üzüm

Dolmalık Fıstık

Nar

Tarçın

Kuru İncir

Hazırlanışı:

Buğday, fasulye ve nohutu bir gece önceden suda bekletiyoruz. Nohutu ıslatırken sıcak su ve tuz koyuyoruz. Islatmış olduğumuz buğdayı iyice yıkayıp kara suyunu çıkartıyoruz. Geniş bir tencereye koyup ocağın üzerine alıyoruz .

Üzerini geçecek kadar su koyup 1 taşım kaynatıyoruz. Altını kapatıp 10-15 dakika dinlendiriyoruz. Tekrar kaynatıp tekrar dinlendiriyoruz. Gerekiyorsa biraz daha sıcak su koyuyoruz. En son bir kez daha kaynatıp dinlendirten sonra tekrar ocağın altını yakıyoruz. Sütü döküp karıştırıyoruz. Pirinci yıkayıp katıyoruz .

Tekrar sıcak su döküyoruz. Biraz kaynadıktan sonra fasulye ve nohutu ekliyoruz. Sürekli karıştırıyoruz. Üzümleri yıkayıp katıyoruz. Malzeme koydukça suyunu arttırıyoruz. Portakalın kabuğunu küp küp doğruyoruz. Ayrı bir tencerede haşlıyoruz. Elmaları küp küp doğrayıp aşureye ekliyoruz. Haşlanmış portakal kabuklarını ekliyoruz .

Biraz daha karıştırıp şekerini ekliyoruz. Şekeri eridikten sonra suda bekletilip doğranmış kayısıları ekliyoruz. Gül suyu döküyoruz. Gerekirse biraz daha sıcak su koyabiliriz. Dibini tutmaması için sürekli karıştırıyoruz. Küp küp doğranmış incirleri katıyoruz. Biraz sıcak su katıyoruz. Sürekli karıştırarak biraz daha pişirip altını kapatıyoruz .

Kaselere paylaştırıyoruz. Ilıyıp üzeri pelte tuttuktan sonra, incir, kayısı, kuş üzümü, ceviz, file fındık, dolmalık fıstık, yeşil fıstık, tarçın ve nar taneleri ile süsleyip servis ediyoruz.

Afiyet olsun...