Bağışıklığı kuvvetlendirip vücut direncini artırmasından kalp ve damar sağlığına, depresyonu önlemesinden çocuklarda büyümeyi desteklemeye dek birçok faydası bulunan aşurenin faydalarını içine eklenen besinler arttırıyor. İdeal aşurenin 41 çeşit malzemeden oluştuğu bilinse de genelde ortalama 15 çeşit malzeme ile sofralara konuluyor. Beslenme ve diyet uzmanları, aşurenin buğday, kuru fasulye ve nohuttan kuruyemişlerine, meyvelerden baharatlarına dek pek çok malzemesiyle tek başına dengeli bir öğün olmayı başardığını vurguluyorlar. Hem lezzetli bir tatlı tüketmek hem de faydalı bir şeyler yemek isteyenlerin, yüksek besin değeriyle aşureyi ilk sıraya koymalarını öneren uzmanlar, buna karşın diyet yapanların ve diyabet gibi kronik hastalığı olanların tükettikleri miktara dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, "Aşure besleyici olsa da porsiyonu başına 350-400 kalori içeren yüksek enerjili bir tatlıdır. Bir kâse aşure 3 dilim ekmek, 1 köfte ve 1 meyvenin toplamına eşdeğerdir. Aşure hazırlanırken rafine şeker yerine tarçın, incir, kayısı, kuru üzüm gibi kuru meyvelerin miktarını artırarak meyvelerin şekerinden faydalanmak diyet yapanlar ve diyabet hastaları için uygundur” şeklinde konuştular. Uzman diyetisyenler aşurenin faydalarını şöyle sıralıyorlar:
1- Kalp-damar sağlığını destekliyor
2- Bağışıklığı kuvvetlendiriyor
3- Büyümeyi destekliyor
4- Süt yapımını artırıyor
5- Kabızlığın giderilmesinde etkili
6- Depresyondan koruyor
7- Vejetaryen dostu Haber Merkezi