At arabası üretiminden otomotivin kalbine

Osmanlı döneminin atlı araba üretim merkezi olan, günümüzde ''Otomotivin Kalbi'' olarak gösterilen Bursa, geçen yıl imal edilen toplam 1 milyon 94 bin taşıtın yüzde 58,8'ini üretti.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) raporları ile verilerinden derlediği bilgiye göre, Mustafakemalpaşa ilçesinde yapılan kazılarda ortaya çıkan bulgulara göre M.Ö 600 yılından bu yana araba üretiminin yapıldığı Bursa, yüzyıllardır taşımacılıkta adını en iyi yerlere yazdırdı.

Osmanlı döneminin atlı araba üretim merkezi konumunda bulunan Bursa, Türkiye'nin en güzel at arabalarını imal etti. Dönemin ihtiyaçlarına göre kendini yenileyen Bursa, 1950'li yıllardan sonra taşımacılıkta önemli bir görev üstlenerek, kamyondan otobüs, kamyonetten kaptıkaçtı (yolcu taşımacılığında kullanılan bir tür araç) yapmaya başladı.

Bu araçlar bile o dönemlerde sadece bir kişi ya da kuruluşun elinde şekillenmedi. Marangozlar, otobüslerin ahşap aksamını, saraçlar (koşum ve eyer takımları üreten kimse) döşemelerini, tenekeciler ahşap kasanın üzerini kaplayan kaportayı üretti.

Faytonlar, at arabaları, kaptıkaçtı derken gelişen teknoloji, bu doğrultuda kendini sürekli yenileyen Bursa'yı arabanın merkezinden, ''Otomotivin Kalbi'' yaptı. Renault, Tofaş ve Karsan gibi firmaların üretim yaptığı Bursa, Türk otomotiv yan sanayisinde de önemli bir noktaya geldi.

Opel Combo'nun Tofaş fabrikalarında üretilmesine yönelik yapılan çalışmalar, diğer firmaların dünya devleriyle ortaklık anlaşmaları, özellikle Bursa'nın sektördeki yerini ve gücünü gösterirken, geleceğe dönük olumlu sinyaller verdi.

Yüzlerce yıllık bilgi birikimi ve deneyimleriyle bugünlere gelen otomotiv endüstrisinin merkezi konumundaki Bursa'dan 2010'da yapılan sektör ihracatı 7,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Ülkenin toplam otomotiv ihracatının yüzde 41'ini yapan Bursa, geçen yıl üretilen toplam 1 milyon 94 bin taşıtın yüzde 58,8'ini imal etti.

2010'da toplam 754 bin araç ihracatının yüzde 59,1'ini gerçekleştiren Bursa, sektörde kurulu kapasitenin yüzde 51'ini barındırıyor. Türkiye'de üretilen bazı araçlarda yerlilik oranı yüzde 80 hatta yüzde 85'leri bulabilirken, Bursa yan sanayisi, bir aracı oluşturan neredeyse tüm parçaları üretebiliyor.

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği yetkilileri, tüm bu veriler ışığında Türkiye'de otomotiv üretiminin merkezi konumunda bulunan Bursa'nın yerli otomobil üretimine de öncülük yapabileceğini belirterek, ''Tofaş, Renault ve Karsan gibi il sınırları içinde bulunan ana sanayi firmalarına tedarik sağlayan, ihracatının önemli bir kısmını otomotivin merkezi konumunda bulunan AB ülkelerine gerçekleştiren Bursalı yan sanayi firmaları, üretilecek yerli otomobile de gereken katkıyı yapabilecek kapasitede ve yeterliliktedirler'' değerlendirmesini yaptı.

OTOBÜSÜ OLUŞTURAN 6 BİN 400 PARÇANIN 6 BİNDEN FAZLASI BURSA'DA ÜRETİLEBİLİYOR

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Motorlu Taşıtlar, Parça ve Aksamı İmalatı Komitesi Başkanı Hüseyin İleri, Bursa'nın otomotivde ileri bir şehir olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

''Motora kadar bütün parçaları üretebiliriz. Şu anda bile bir otomobil için gerekli parçaların yüzde 80'inden fazlasını karşılayabilir. Talep gelmesi durumunda bütün parçaları üretebiliriz. Bursa'da 500'ün üzerinde yan sanayi firması var ve hepsi de yerli araç için hazır. En küçük vidasından kaportaya kadar üretebiliyorlar. Yeter ki, yerli otomobil için parça istensin.''

Geçen yıl Türkiye ve Azerbaycan ortaklığıyla İstanbul merkezli kurulan ve Bursa'da yerli otobüs üretimine başlayan firmanın eski İdari İşler Müdürü Özgür Bingöl de bir otobüsün 6 bin 400 parçadan oluştuğunu söyledi.

Bursa'da yaptıkları otobüsün ana parçaları olan motor, diferansiyel ve dingilin dışardan geldiğini dile getiren Bingöl, şu bilgileri verdi:

''Otobüs için gerekli parçaların 6 binden fazlası Bursa'da imal ediliyor. Somunundan koltuğuna, direksiyonundan fitillerine, camlarından klimalarına kadar geriye kalan bütün parçaları Bursa'da üretilebiliyor. Bursa'nın ciddi potansiyeli var. Bursa'nın kalifiye personeli de mevcut. Avrupa ile mücadele edecek boyutta üretim yapılıyor. Otobüs ve kamyonun bakım onarım yenileme çalışmalarının tamamı Bursa'da gerçekleştiriliyor.''

Bursa'nın Gemlik ilçesinde bulunan yıllık 400 bin araçlık elleçleme kapasiteli Gemport Limanı da otomotiv sektörü için büyük önem taşıyor. Liman, Bursa'da gelecekte üretilecek daha fazla aracın yurt içi ve dışına sevkıyatında önemli rol üstleniyor.

Otomobil Haberleri

Hangi Araçlar Hurda Kapsamına Girecek?
TOGG Kampanyayla MTV Hamlesi Yaptı
Ucuz Tesla Geliyor
Opel Frontera Elektriklenip Türkiye'ye Geliyor: İşte Yeni SUV'nin Özellikleri!
BYD Seal ve Volkswagen ID3: Elektrikli Araç Piyasasında İki Devin Karşılaştırması