Ataiyibiner: Konya Havzası su bekliyor

Konya’ya gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya Konya’nın su sorunu, kırmızı et fiyatlarındaki düşüş ve arazi toplulaştırmada ortaya çıkan sorunları 3 ana başlıkla sunduklarını söyledi.

25 Ekim’de Konya Ticaret Borsası’nın daveti üzerine Konya'ya gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'yla ‘Sektör Temsilcileri Buluşması’ programında çiftçinin ve tarımın yaşandığı sorunları anlatan Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, sunulan projeleri gazetemize anlattı. Çiftçi ve tarımın sorunlarını 3 ana başlık altında sunduklarını söyleyen Ataiyibiner, “Konya Havzası’nın su sorunu, Kırmızı et fiyatlarının düşmesi ve Arazi toplulaştırma ile ortaya çıkan sorunları Bakan Fakıbaba’ya anlattık.  Sektör temsilcileriyle yaklaşık 2 saat süren bu toplantıda Bakan Fakıbaba, sorunlarla tek tek ilgileneceğinin sözünü verdi” dedi.

KONYA HAVZASI,  ÇEVRESİNDEKİ NEHİRLERDEN FAYDALANMALI

Konya’nın en büyük sorunları arasında su sorunun bulunduğunu dile getiren Ataiyibiner konu hakkında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba’ya, Nehir Havzaları Su Planlaması ile ilgili sorunu görüştüklerini söyledi. Konya’da yeterli debide nehir bulunmadığı için bölgeye yakın nehirlerden faydalanılması gerektiklerini ilettiklerini anlatan Ataiyibiner, “Konya Havzasının 15 milyar metreküp suya ihtiyacı var. Şu anda 5 milyar metreküp suyla Konya Havzası'nda tarım yapılıyor. Bizim bakanlıktan istediğimiz 10 milyar metreküp suyun çevre nehirlerden Konya Havzası'na aktarılmasıdır. Türkiye’deki tüm nehirlerimizde 102 milyar metreküp su bulunuyor. Bu suyun yaklaşık 50 milyar metreküpü tarım için kullanılıyor. Geriye kalan su hiçbir faydası olmadan denize akıyor. İşte bu suların Konya Havzası'na kavuşturulması gerekiyor. Konya havzasının ihtiyacı olan 10 milyar metreküp buraya geldiği zaman Konya’nın Türkiye ekonomisine 10 kat daha fazla katkı sağlanmış olacak. Bakanımız Fakıbaba’ya konunun tüm detaylarını anlatarak gerekli desteğin ve projelerin sağlanması konusunda isteklerde bulunduk” şeklinde konuştu.

NEHİR ÇALIŞTAYINDA KONYA HAVZASI ELE ALINACAK

Ankara’da bugün yapılacak Nehir Havzaları Planlama Çalıştayı’na katılacaklarını belirten Ataiyibiner, Konya’nın bölge nehirlerden en güzel şekilde faydalanması için birçok proje sunacaklarını söyledi. Çalıştaya katılarak Konya havzasının su sorunun çözecek projeleri yetkililere tüm detaylarıyla anlatacaklarını ifade eden Ataiyibiner, “Bu çalıştay geçtiğimiz yıldan bugüne kadar devam ediyor. Türkiye genelindeki nehirlerin havzalarıyla ilgili yapılacak olan bu çalıştayda, bizlerde Konya’nın nehirlerden faydalanması gerektiğini anlatacağız. Buradaki anlatacağımız en baştaki konu,  denizlere boşa akan suyun Konya Havzasına aktarılarak en iyi şekilde değerlendirilmesini talep edeceğiz. Türkiye’deki birçok bölgede yağışlar yeterli olduğu için Konya Ovası kadar su sıkıntısı çekmiyorlar. Fakat, Konya Ovası’nın hem yağışların azlığı hem de nehir yoksunluğu tarafından büyük sorunlarımız  var. Konya Havzası'nın sulanabilir alanının yaklaşık 15 milyar metreküp suya ihtiyacı var. Konya havzasının 10 milyar metreküp suya ihtiyacı var. Bu suyu kendi havzamızdan karşılamamız kesinlikle mümkün değil. Bunun için çevre bölgelerdeki nehirlerin planlanması yapılan Konya havzasına su aktarımı gerçekleşmeli” dedi. 

PROJELER ARTIRILMALI

Konya’ya gelecek suyun değerinden bahseden Ataiyibiner, “Bakanlığımızın bünyesinde Meclis’te oluşturulan Tarım Komisyonu bulunuyor. Bu komisyonun başında da Karaman Milletvekilimiz Konya’nın insanı olan Recep Konuk var. Tarım Komisyonu tarafından da Konya Ovası’na başka bölgelerdeki nehirlerden su getirme konusunda çalışmalar yapılıyor. Buradaki çalışmalar sonucunda Gevreli suyunun Konya Ovasına aktarılması kararı alındı. Buradan 300 milyon metreküp kadar su Konya Ovasına gelmiş olacak. Fakat tüm bunlara rağmen bu su yine yetersiz kalacak. Her gelecek bir damla suyun Konya tarımına büyük katkısı olacağını düşündüğümüzde, Mavi Tünel ve Gevreli suyu gibi birçok projenin gerçekleşmesi lazım” diye konuştu

KIRMIZI ET ÜREMİNDEKİ SORUNLAR İLETİLDİ

KTB binasında gerçekleşen ‘Sektör Temsilcileri Buluşması’ toplantısında Bakan Fakıbaba’ya kırmızı et üretimindeki sorunları da bildirdiklerini söyleyen Ataiyibiner, “Konya’nın Türkiye’de en önemli et ve süt üretimi illerinden birisi olmasından dolayı kırmızı et fiyatlarındaki düşüş ile ortaya çıkan sorunları bakanlığa ilettik. Kırmızı et ithalinde endişelerimiz büyümeye başladı. Bunun böyle devam etmesi durumunda gelecek için endişelerimiz daha da büyüyor. İthal etin spekülatörler tarafından abartılması da üreticileri gereğinden çok endişelendirdi. İthal et gündeme gelmeden önce kargas etin kilosu 27 liradan yapılırken, bugün itibariyle 23 liraya geriledi. Bunun asıl nedeni ithal et konusunun spekülatörler tarafından konunun abartılmasıdır. Bu rakamlar üreticimizi mağdur etmeye başladı. bunula ilgili gerekli değerlendirmeleri Bakan Fakıbaba’ya sunduk” dedi.

ÜRETİCİDE FİYAT DÜŞTÜ REYONLARDA AYNI

Bakan Fakıbaba’ya, kırmızı et fiyatlarının üreticiden alış fiyatının düştüğünü fakat reyonlardaki fiyatların aynı olmasından rahatsız olduklarını ilettiklerini söyleyen Ataiyibiner, “Üretici, yaklaşık 2 yıldır bir hayvanı beslenip kar payı düşerek kesimini yapıyor. Aynı zamanda reyonlardaki etin fiyatı düşmüyor. Burada da aracıların kâr payı yükseliyor. Bu konunun tüm detayları iletildi ve gerekli önlemlerin alınacağı konusunda bilgi verdi. Bunun yanında kargas kesim fiyatlarının yükseltileceğini de söyledi” şeklinde konuştu.

ARAZİ TOPLULAŞTIRMADA ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR KALKACAK

Konya’nın en büyük sorunlarından birisini ‘Arazi Toplulaştırma’ olduğunu söyleyen Ataiyibiner, burada iki konuyu masaya yatırdıklarını dile getirdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve İL Tarım Müdürlüğü tarafından iki türlü arazi toplulaştırma yapıldığını söyleyen Ataiyibiner, Fakıbaba’ya, bakanlık tarafından gerçekleştirilen toplulaştırmasının çiftçileri mağdur eden uygulamaları olduğunu ilettiklerini bildirdi.  Konya’da 1 milyon hektar alanda arazi toplulaştırması yapıldığını söyleyen Ataiyibiner şöyle konuştu “2 milyon 200 bin hektar arazimizi var. Neredeyse bunun yarısı toplulaştırma sürecine girdi. Burada bakanlık tarafından yapılan toplulaştırmada çiftçimiz birçok sorunlarla karşılaşıyor. Bununla birlikte Konya Tarım Müdürlüğü tarafından yapılan arazi toplulaştırmanın daha kolay ve sorunsuz olarak yapıldığını söyledik. Konya bir tarım başkenti, bunun sonucunda da birçok sorunlar ortaya çıkıyor. Bakan Fakıbaba, bizleri bu konuda dikkatlice dinleyerek ortaya çıkan sorunların kaldırılacağını söyledi”

TOHUM ÖDEMELERİ ARALIK’TA YAPILACAK

Çiftçilerin, devlet tarafından desteklenen ‘Sertifikalı Tohum’ ödemelerinin Aralık 2017 yılında ödenmeye başlayacağını söyleyen Ataiyibiner, “2018 yılı üretim yılı Ekim ayıyla birlikte başladı. Tabi bu üretim sezonunda çiftçimiz, bakanlık tarafından desteklenen sertifikalı tohum kullandı. Kullandığı bu tohumun teşviklerini Aralık ayında verilmesini bekliyoruz” dedi. Sertifikalı tohum kullanılma oranının son yıllarda arttığını dile getiren Ataiyibiner, bu tohumun hem kaliteli ürün verdiğini hem de ürün hasadının yaklaşık yüzde 30 oranında artırdığı bilgisini verdi.  M. Ali Elmacı, Servet R. Çolak – Memleket