ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, 2016 herkes için zorlu geçse de artık geride kaldığını belirterek, "Bundan sonra odaklanmamız gereken konu 2017 yılının 2016'dan daha iyi geçmesini sağlayacak zemini aramaktır." dedi.
ATB'nin Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı, ATB toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, benzerini ya da tekrarını hiçbir boyutuyla yaşamak istemedikleri bir yılı geride bırakmak üzere olduklarını söyledi. Hem ülke hem de kent için acılarla ve kayıplarla dolu bir yılın geçirildiğini kaydeden Çandır, "Vatanımız ve demokrasimiz uğruna şehit olan tüm canlarımıza Allah rahmet eylesin. Bu topraklarda yaşayanlar hiçbir koşulda onları unutmayacak ve anılarını yaşatacaktır." diye konuştu.
Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un insanlık dışı bir eylemle katledilmesini de nefretle kınadığını ifade eden Çandır, Türkiye'de ve Antalya'da yaşayan Ruslara, Karlov ailesine ve tüm Rus halkına taziyelerini sunduğunu bildirdi.
2016'nın ekonomi için de bekledikleri ve planladıkları gibi bir yıl olmadığını dile getiren Çandır, iç ve dış birçok bozucu faktörün etkisiyle ekonomik büyüme performansının potansiyelin altında kaldığını, döviz kurunda yükselişe rağmen ihracatın bundan olumlu etkilenmediğini, faiz oranlarında istenilen kadar olmasa bile hükümetin çabalarıyla belirli düşüşler sağlandığını, fakat bunun iş hayatını hareketlendirme etkisinin sınırlı kaldığını söyledi.
Antalya'nın tarımsal ticaretinin 2016 yılında son 15 yılın en kötü performansını yaşadığını belirten Çandır, şöyle devam etti:
"Bunun en açık göstergelerinden biri dış ticarettir. Kentimizin gurur kaynaklarından olan tarımsal ihracatımız, toplam ihracatımızın ortalama olarak yarısını oluşturmaktadır. Baz yıl olarak aldığımız 2002 yılına göre tarımsal ihracatımız 5,5 kat ile en yüksek büyüme oranına 2013 yılında ulaşmıştır. Ancak 2016 yılı büyümemiz ise 2002 yılına göre 2,7 katına düşmüştür. Yani 15 yılın en düşük büyümesini yaşadık. Böylece en iyi büyümemizin yarısından fazlasını kaybettik. Tarımsal ihracatımızın ithalatı karşılama oranı da benzer bir düşüklüğü yine 2016 yılında gördük. Tarımsal iç ticaretimiz 2016 yılında yüzde 32 (10 ay) oranında düşen turist sayısıyla diğer taraftan iç talepte yaşanan durgunlukla istediğimiz düzeyde gerçekleşmemiştir. Sektörel olumsuzlukların ve kentimizde yaşanan diğer sorunların üst üste gelmesiyle kredi ödemeleri ve finansmana erişim zorlaşmıştır."
Tüm zorluklara rağmen karamsarlığa ya da hayalperest bir iyimserliğe düşmeden üretme kapasitesini canlı tutmak gerektiğini ifade eden Çandır, "2016 yılı hepimiz için zorlu geçse de artık bitmiş bir yıldır. Bundan sonra odaklanmamız gereken konu 2017 yılının 2016'dan daha iyi geçmesini sağlayacak zemini aramaktır. Bu zeminin oluşması için her zamankinden daha fazla aklıselime, bilgiye, mantığa, sorgulamaya ihtiyacımız vardır." dedi.
Çandır, piyasadaki nakit sıkıntısı ve finansmana erişimde yaşanan zorluklar dikkate alarak hükümet ve TOBB tarafından uygulamaya konulan kredi tedbirlerinden memnuniyet duyduklarını da sözlerine ekledi.
AA