WASHINGTON (AA) - Atlantic Konsey uzmanlarından Geneive Abdo, İran’ın Irak hükümeti üzerindeki etkisine dikkati çekerek, bunun bölgesel olarak büyük bir tedirginlik oluşturduğunu söyledi.
Abdo, yayımlanan "Yeni Ayrımcılık" kitabına ilişkin Washington merkezli düşünce kuruluşu Atlantic Konsey’de Arap Baharı sonrasında Ortadoğu’da yaşanan mezhepsel ayrıcalıklar üzerine konuştu.
Iran’ın son yıllarda Ortadoğu’da askeri, mezhepsel ve siyasal olarak daha etkin bir rol oynamaya başladığını belirten Abdo, Irak’ta ise sorunun daha tehlikeli bir hal almaya başladığını söyledi. Abdo, “İran’ın bölgede girişmiş olduğu rol ciddi bir rahatsızlık kaynağı.” değerlendirmesinde bulundu.
Abdo, mezhepsel ayrımcılık dolayısıyla Ortadoğu’da çatışmaların devam edebileceğini ve konuya ilişkin adım atılması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
- Esed ve Mübarek karşılaştırması
Suriye’de yaşanan iç savaş hakkında da konuşan Abdo, Beşşar Esed ve Hüsnü Mübarek'i karşılaştırdı.
Arap Baharı öncesinde Mısır’da Mübarek rejiminin Müslüman Kardeşler’e karşı kendisini bir koz olarak öne sürdüğünü ve kendisinin görevden çekilmesi durumunda Müslüman Kardeşler’in göreve geleceği yönündeki Mübarek’in görüşlerini hatırlatan Abdo, benzeri senaryonun Esed tarafından oynandığını belirtti.
Abdo, “Bu hikaye devam ediyor. Hatta şimdi daha karışık bir hal aldı. Esed de DAEŞ’i işaret ederek aynı söylemi kullanmaya çalışıyor. Çünkü birçok kişi için alternatifi kendisinden daha korkunç.” dedi.
Suriye’deki iç savaşta İran’ın vekaletlerine vurgu yapan Abdo, Esed rejiminin Halep’te muhaliflere karşı yaptığı operasyonların Hizbullah cephesi tarafından sevinçle karşılandığına dikkati çekerek, “Sosyal medya üzerinden adeta sevinç kutlamaları yaptılar.” ifadesini kullandı.
Abdo, “Bölgesel olarak yönetim noktasında yakın zaman içerisinde bir umut görüyor musunuz?” şeklinde bir soru üzerine ise şunları kaydetti:
“Bu tamamen hükümete göre değişmektedir, mesela Bahreyn’de bu mümkün değil. Mısır’da ise çok baskın ve kapanık bir yönetim var. Çok umut vaadetmiyor. Ortadoğu’da çok fazla ve gittikçe de artan islamın farklı şekillerde yorumlanması söz konusu. Mesela Mısır’da neredeyse her köşe başında bir kişi kendisini şeyh olarak tanıtıp belli bir kitleye hitap edebiliyor. Bu uzun vadede ciddi bir tehlikedir.”
Ayrıca Abdo, sosyal medyanın da Ortadoğuda’ki mezhepsel kargaşada etkin rolü olduğunu söyledi.
Sosyal medyada birçok kullancının daha kaba ve şiddet yanlısı bir tavır takındığını vurgulayan Abdo, “Sosyal medya üzerinden hızlıca yayılan nefret söylemi diğer medya organları içerisinde de kendisini meşrulaştırmaya başlıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
AA