Gök bilimciler, uzayın derinliklerinde atmosferleri yörüngesinde döndükleri yıldız tarafından emilen gezegenler keşfetti.
RADYASYON AKIMINA MARUZ KALIYORLAR
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) Kepler teleskobunun elde ettiği verileri inceleyen gök bilimciler, çevresinde döndüğü yıldıza fazla yaklaşan gezegenlerin yüksek enerjili radyasyon akımına maruz kaldığını ortaya çıkardı.
'SÜPER DÜNYALAR' İNCELENDİ
Özellikle Dünya'nın 2 ila 10 katı büyüklüğündeki "Süper Dünyalar" diye bilinen gezegenleri inceleyen araştırmacılar, radyasyon akımı sonucu gezegenin atmosferinin yok olduğunu belirledi.
"VARSAYIMLARI KANITLAMIŞ OLDUK"
Araştırmayı yöneten Dr. Guy Davies, "Sanki en sıcak ayarda çalıştırılan saç kurutma makinelerine fazla yaklaşmışlar gibi. Yıldızların gezegenlerin atmosferini emebileceğine dair varsayımlar vardı. Şimdiyse bu varsayımları kanıtlamış olduk. Elde ettiğimiz sonuçlar, yıldızlarına yakın mesafede yer alan belirli büyüklükteki gezegenlerin doğduklarında çok daha büyük olduklarını gösteriyor." dedi.
KEPLER 2009'DA UZAYA GÖNDERİLMİŞTİ
Araştırma sonuçlarının, bir yıldız çevresindeki gezegenlerden oluşan sistemlerin zaman içinde nasıl değiştiğine ışık tutması bekleniyor.
Araştırma, "Nature Communications" dergisinde yayımlandı. NASA, Kepler teleskobunu diğer yıldız sistemlerini incelemek için 2009'da uzaya göndermişti.