ATSO Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı

ATSO Başkanı Çetin:- "Antalya olarak 2016 yılını kötü bir yıl olarak uğurlayacağız. 2016'yı geçen yıla göre yaklaşık 4,5 milyon düzeyinde turist kaybıyla tamamlıyoruz"- "Kısacası, turizmde 2015 rakamlarına geri dönmek şu anda mümkün görünmüyor. Hükümetin

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya olarak 2016'yı kötü bir yıl olarak uğurlayacaklarını belirterek, "2016'yı geçen yıla göre yaklaşık 4,5 milyon düzeyinde turist kaybıyla tamamlıyoruz. Kısacası, turizmde 2015 rakamlarına geri dönmek şu anda mümkün görünmüyor. Hükümetin imaj konusunda mutlaka özel çalışma yapması gereklidir." dedi.

ATSO Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Süleyman Özer başkanlığında Oda'da gerçekleştirildi.

ATSO Başkanı Çetin, 25 Ekim'de ATSO'daki patlamada herkesin büyük sorumluluk gösterdiğini ve patlamaya rağmen Oda'nın çalışmalarına devam ettiğini, hizmetlerinde herhangi bir aksama olmadığını söyledi.

Çetin, "Olaydan sonra Odamıza gelen, arayan, destek olan herkese teşekkür ederim. O gün sürekli arayarak konuyu yakından takip eden Sayın Valimize, meclis toplantımıza katılarak dayanışma gösteren Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Ayrıca, Emniyet Müdürümüze teşekkür ediyorum. Bizzat geçmiş olsuna gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Sayın Çetin Osman Budak'a, belediye başkanlarımıza ve konuya hassasiyetle yaklaşan basınımıza teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çetin, ABD'de Trump'un başkan seçilmesiyle enflasyon ve faiz artışı beklentisinin yükseldiğini, Avrupa'nın önemli ülkelerinde ise seçim belirsizliği döneminin başladığını, ihracatta ve sanayi üretimindeki düşüşün negatif büyüme korkusu yarattığını anlattı.

Ekonomiyi etkileyen, belirsizlik yaratan diğer konunun anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi meselesi olduğunu ifade eden Çetin, "Anayasa bütün ulusun ortak sözleşmesidir. Türkiye gibi kurumların zayıf olduğu ülkelerde Anayasa'nın toplumun bütün kesimlerini içine alan bir uzlaşmaya dayanması önemlidir fakat Türkiye'de fikir tartışması yapılmıyor. İki, üç lideri televizyonda bir konuyu tartışırken görmeyeli yıllar oldu. Oysa 1980'lerde bile liderler televizyonda birlikte tartışırlardı. Biz artık fikir tartışması yapmıyoruz, kişileri tartışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- Antalya ekonomisi

"Antalya olarak 2016 yılını kötü bir yıl olarak uğurlayacağız. 2016'yı geçen yıla göre yaklaşık 4,5 milyon düzeyinde turist kaybıyla tamamlıyoruz." diyen Çetin, kentte son bir yıldaki ÖTV tahsilatının da yüzde 12 azaldığını kaydetti.

Ekim ayında karşılıksız çek tutarının toplama oranının yüzde 8,2'ye çıktığına dikkati çeken Çetin, şöyle konuştu:

"KDV'de tahakkuk-tahsilat oranımız yüzde 30. Bu, aynı zamanda alacak tahsilatındaki durumumuzu da gösteriyor. Alacak tahsilat oranımız yüzde 25 ve 30 arasına düştü. Domates ihracatında geçen yıla göre 110 milyon dolar düşüş yaşadık. Bu yıl 10 ayda Antalya tarımında enflasyon oranı eksi yüzde 10'dur. Ürünün bol olduğu nisan ve mayıs ayında ortalama fiyat düşüşü yüzde 40 oldu. Böylece tarım sektörümüzde gelir kaybımız 1,5 milyar liraya ulaştı. Aylardır söylüyoruz, bu kadar fiyat düşüşü karşısında üreticinin durumuna bakılmalıydı fakat maalesef Türkiye'nin gündemine bu konular bir türlü girmiyor.

Artık gelecek yıl için, önümüzdeki aylar için duruma bakmamız gerekiyor. Önümüzdeki dönemde muhtemelen faizlerde bir süre indirim olmayacaktır, hatta artış bile olabilir. Dövizdeki yükseliş nedeniyle enflasyon da düşmeyecektir. Ekonomide durgunluğu aşmak için güven verilmesi, yatırımların artırılması ve yeni destekleyici önlemler alınması gerekiyor."

Turizm sektöründe Rusya pazarında artış beklenmesine rağmen Avrupa pazarının ümit vermediğini ifade eden Çetin, Alman basınının Yunanistan rezervasyonlarının hızla yükseldiğini fakat Antalya rezervasyonlarının yüzde 20'ye varan oranlarda düştüğünü yazdığına dikkati çekti.

Çetin, "Kısacası turizmde 2015 rakamlarına geri dönmek şu anda mümkün görünmüyor. Hükümetin imaj konusunda mutlaka özel çalışma yapması gereklidir. Gelecek yıl için uçak veya acente desteklerinin gecikmeden açıklanması gerekiyor. Bizim de tanıtım ve imaj çalışmaları başta olmak üzere Antalya olarak yapacaklarımız bulunuyor. Bu konuda Valimiz, Büyükşehir Başkanımız, BAKA ile bir çalışma içerisindeyiz." şeklinde konuştu.

- Konyaaltı Sahili Projesi için teklif

Konyaaltı Sahili Projesi için yapılan ihaleye katılan firma olmadığını anımsatan Çetin, Yeni Zelanda'da 40 bin kişinin bağışlarıyla bir plajın kurtarıldığını, Konyaaltı sahili için de böyle bir modeli tartışmaya açmak istediğini anlattı.

Çetin, "Antalya'da güzel bir kampanya yapsak, on binlerce kişi plaj işletmesine ortak olsa yatırım hızla yapılır ve Antalya kazanır. Böyle bir katılım kar amaçlı olmaz, Antalya'ya hayır amaçlı olur. Burayı da çok düzgün bir şirketle, şeffaf bir şekilde yönetiriz. Bu yatırımın kazancı da Antalya'da yeni projelerde kullanılır." diye konuştu.

- Muratpaşa Belediye Başkanı Uysal

ATSO'nun meclis toplantısına katılan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal da ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu, belediyenin temel belediyecilik ve sosyal belediyecilik alanındaki hizmetlerini anlattı.

Antalya'da turizm ve tarımda bu yıl çok ciddi kayıplar yaşandığını kaydeden Uysal, kitle turizminde dünya lideri haline gelindiğini fakat turizmin diğer alanlarına gerekli önemin verilmediğini savundu.

Uysal, Türkiye'de sağlık hizmetlerinin Avrupa ülkelerine göre oldukça ucuz olduğunu, nitelikli sağlık tesislerine sahip Türkiye'de sağlık turizminin geliştirilebileceğini dile getirdi.

Antalya'daki kaldırımların engelliler için uygun olmadığı yönündeki eleştiriler üzerine Uysal, Muratpaşa ilçesindeki kaldırımları engelli vatandaşlara göre düzenleyeceklerini kaydetti. Uysal, "Sıfırdan kaldırım yapıyorsak asfalt yapıyoruz. Ayrıca, tüm kaldırımları 16 santimetreye düşürmeyi hedefliyoruz." açıklamasında bulundu.

Antalya nüfusunun son 50 yılda 12 kat arttığına dikkati çeken Uysal, "Bu kadar hızlı nüfus artışını çok organize uluslar bile tam beceremez. 'Şu anda en çılgın proje ne?' deseler, ben Türkiye'de 20 büyük ilde 500 merkezi mahallenin her birinde 3 apartmanı satın alıp otopark yapmak derim. Avrupa'da birçok yerde olduğu gibi, kent girişlerinden itibaren otopark düzeni olsa şehirler normale döner. Biz şu anda otoparksızlıktan kaldırımları kullanamıyoruz. Bunun için engellilerin çoğu sokağa çıkamıyor." ifadelerini kullandı.

AA

Ekonomi Haberleri

Çikolatalar kapışıyor: Bir tane de Trabzon'dan geldi
Türkiye'nin kovanlarını Alanyalı usta üretiyor
Elon Musk Etkisi: Bitcoin'de Volatil Dalgalanmalar Devam Ediyor
Konya Ticaret Odası’nın (KTO) Ekim Ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi
200 gramı 400 lira: Dubai çikolatası çılgınlığı giderek büyüyor