ATSO'nun ocak ayı olağan meclis toplantısı

ATSO Başkanı Çetin:- "Hükümet ve özel sektör olarak ikinci istihdam seferberliğini başlatmak zorundayız. Geçen ay açıklanan yeni istihdam paketinin bir an önce yasalaşmasını bekliyoruz"

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, "Hükümet ve özel sektör olarak ikinci istihdam seferberliğini başlatmak zorundayız. Geçen ay açıklanan yeni istihdam paketinin bir an önce yasalaşmasını bekliyoruz." dedi.

Çetin, ATSO'nun ocak ayı olağan meclis toplantısında, yaz aylarında bir günde 70 bin, kış döneminde ise 2-3 bin turistin geldiği Antalya ekonomisinin şu anda durgun zamanında bulunduğunu, fakat Türkiye'nin çok sıcak günler yaşadığını söyledi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin'de büyük bir mücadele verdiğini anımsatan Çetin, "Cephede vatan savunması yapan bütün asker ve subaylarımızı ve ailelerini minnetle selamlıyoruz. Silahlı kuvvetlerimizin kiralık teröristlere karşı mücadelesini bütün kalbimizle destekliyoruz. Allah evlatlarımızın yardımcısı olsun." dedi.

Ekonomideki verilerin birçok sektörde üretim artışının devam ettiğini gösterdiğini belirten Çetin, ekonomide büyümenin devam ettiğini fakat piyasanın önceki kadar canlı olmadığını ifade etti. Yüksek büyüme devam edince ekonomi yönetiminin son günlerde frene basmaya başladığını aktaran Çetin, "Önce kasım ve aralık aylarında bütçe harcamaları daraltıldı. Dün de daha önce 150 milyar lira olacağı açıklanan Kredi Garanti Fonu kredi paketi 55 milyar olarak ilan edildi. Geçen yıl büyümeyi iç piyasa destekledi, şimdi ise iç piyasa yavaşladı, büyümeyi ihracat destekliyor. Fakat bu büyüme ihracat yapmayan, iç piyasaya çalışan KOBİ'lere yetmemektedir." değerlendirmesinde bulundu.

- "İkinci istihdam seferberliğini başlatmak durumundayız"

Çetin, büyüme ve teşvikler sayesinde işsizliğin geçen yıla göre 1,5 puan azaldığını, fakat yine de genel işsizlik oranının yüzde 10'un, genç işsizliği oranının da yüzde 19'un üzerinde olduğuna işaret etti.

İstihdam teşviklerine rağmen kış aylarında sezonluk işsizlik sorununun devam ettiğini anlatan Çetin, "Bu nedenle Hükümet ve özel sektör olarak ikinci istihdam seferberliğini başlatmak zorundayız. Geçen ay açıklanan yeni istihdam paketinin bir an önce yasalaşmasını bekliyoruz." dedi.

Bugünün gençliğinin teknoloji gençliği olduğunu, yetişkinler ve devlet olarak bu gençliği yönlendiremediklerini ifade eden Çetin, genç işsizliğine karşı kısmi zamanlı istihdam imkanlarının artırılması gerektiğini vurguladı.

- Tarımsal üretim ve inovasyon

3,5 milyon tonu örtü altı üretim olmak üzere Antalya'da yıllık yaklaşık 6 milyon 600 bin ton tarımsal üretim yapıldığını aktaran Çetin, kentte tarla alanlarının azaldığını, meyve, sebze alanlarının ise arttığını dile getirdi.

Çetin, 2016 yılında bitkisel üretimin değerinin 8 milyar 217 milyon lira, hayvansal ürünlerle birlikte de 11-12 milyar liralık tarımsal üretim yapıldığını bildirdi.

Geçen yılı ATSO İnovasyon Yılı olarak ilan ettiklerini anımsatan Çetin, Antalya'nın inovasyon konusunda güzel bir ilerleme sağladığını, geçen yılın başında sadece bir olan Ar-Ge merkezi sayısının şu anda 14'e yükseldiğini, Ar-Ge merkezi sayısında Türkiye'de de 9'uncu sıraya çıkıldığını söyledi.

Dünyanın bireysel girişimcilik ve inovasyon yerine sosyal girişimcilik ve sosyal inovasyon dönemine girdiğine işaret eden Çetin, şöyle konuştu:

"Bu nedenle biz de inovasyon ve endüstri 4.0 çalışmalarını burada bırakamayız. Antalya'nın ve bizim de bu yolda çalışmaya, yürümeye devam etmemiz gerekiyor. Bu nedenle bu yıl bir adım daha atıp Antalya 4.0 çalışmalarını başlatacağız. AB'de kent 4.0 kavramı akıllı kentler için kullanılıyor. Akıllı kentin ekonomi, ulaşım, çevre, akıllı toplum, akıllı yönetişim, akıllı yaşam şeklinde 6 ayakta 90 gösterge belirlemişler. Bizim Antalya 4.0 iş planımızda, tarım 4.0, turizm 4.0, ticaret 4.0, sanayi 4.0 ve kent 4.0 konuları yer alacaktır. Kent 4.0 ise inşaat, çevre, eğitim, yönetim ve ulaşım alt bölümlerinden oluşmaktadır. Endüstri 4.0 çağına uyum için artık insandan başlamamız gerektiğini görüyoruz. Bütün üyelerimiz bilmelidir ki, bu çalışmaları yapmadan bugün ticaretteki sorunları çözemeyiz. Küçük işletmeler dijital dünyaya girmeli, markalaşmalı, ortaklıkla büyümelidir. Aksi halde eriyip gideceğiz. Kent olarak, kurumlar olarak, sektörler, firmalar ve kendimiz olarak sürekli yenilik yapmalıyız, başka yol yoktur. Bu nedenle Antalya 4.0 programını bütün paydaşlarımızla birlikte başlatmalıyız."

Antalya'nın gündeminde olan konulardan birinin de EXPO 2016 alanı olduğunu belirten Çetin, alanla ilgili Antalya halkının da görüşünün alınması, desteğinin sağlanması, alandaki doğanın korunması konusuna hassasiyet gösterilmesi gerektiğini bildirdi. Çetin, "EXPO 2016 bölgesi Antalya kent merkezine alternatif değil, tamamlayıcı olmalıdır. Yani alışveriş merkezi gibi kent merkezini zayıflatacak projeler olmamalıdır." dedi.

TÜSİAD'ın isim değişikliğine giderek "iş adamları" yerine "iş insanları"nı kullanmaya başladığını hatırlatan Çetin, bunun güzel bir gelişme olduğunu, toplumun ve erkeklerin kadına bakışının çağdaş düzeye gelmesi, kadının toplumdaki yerini güçlendirmek için çalışılması, kadınların iş hayatına atılması için teşvik edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

AA

Ekonomi Haberleri

Bakan Işıkhan'dan Asgari Ücret Açıklaması
Sanayide kış lastiği yoğunluğu: Fiyatlar 11 bin TL’den başlıyor
Hava muhalefeti hamsi fiyatını ikiye katladı
Yatırımı Konya'ya Yapıp Çin'e Kafa Tutar mı?
Adana Baklavası, Türkiye'nin Lezzeti Olma Yolunda