Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş:

ANKARA (AA) - Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, sağlık harcamalarının yaklaşık üçte birini ilaçların, bunun da yaklaşık yarısını antibiyotiklerin kapsadığını belirterek, "2015 yılında akılcı antibiyotik kullanımı ve antimikrobiyel direnç konusunda eylem planı açıklanacak" dedi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü dolayısıyla Ankara'da bir otelde basın toplantısı düzenleyen Gümüş,  antibiyotiklerin birçok hastalığın tedavisinde önemli bir ilaç olduğunu söyledi.

Antibiyotiklerin etkili olabilmesi için mutlaka doğru hastalıklarda ve uygun dozda kullanılması gerektiğini belirten Gümüş, gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmasını istedi.

Antibiyotiklerin virüslere değil bakterilere karşı etkili olduğunun altını çizen Gümüş, soğuk algınlığının yaygın görüldüğü kış aylarında vatandaşların hastalıktan korunma ya da tedavide antibiyotik kullandığına işaret etti.

Gümüş, antibiyotiklerin bu şekilde kullanılmasının yanlış ve etkisiz olduğunu ifade ederek, gereksiz antibiyotik kullanımı sonucunda vücudun direnç geliştirdiğini ve tedaviyi olumsuz etkilediğini bildirdi.

Antibiyotiklerin, mutlaka hekim tarafından yazılması gerektiğini ifade eden Gümüş, kimi vatandaşlarda antibiyotik yazmayan hekimin "kötü" olduğu yönünde bir algı olduğunu, oysa bunun gerçekle örtüşmediğini dile getirdi. Gümüş, vatandaşların hekimlere antibiyotik yazmaları konusunda ısrarcı olmamaları gerektiğinin altını çizerek,  "Antibiyotikler, kesinlikle ağrı kesici ya da ateş düşürücü olarak düşünülmemeli" dedi.

Antibiyotiklerin çok etkili bir ilaç grubu olduğuna dikkati çeken Gümüş, bunların başta böbrek olmak olmak üzere birçok organda yan etki yaratabildiğinden mutlaka hekim kontrolünde kullanılması gerektiğini vurguladı.

Gümüş, antibiyotiklerin sağlık harcamaları içindeki yükünün oldukça fazla olduğunu da belirterek, "Sağlık harcamalarımızın yaklaşık üçte birini ilaçlar oluşturmaktadır. Bunun da yaklaşık yarısına yakını antibiyotiklerdir. 2015 yılında akılcı antibiyotik kullanımı ve antimikrobiyel direnç konusunda eylem planı açıklanacak. Çalışmalar devam ediyor" bilgisini verdi. 

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Seçil Özkan da antibiyotiklerin doğru kullanımına ilişkin özellikle vatandaşların farkındalığının artırılması gerektiğini ifade ederek, "Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu olarak ve diğer paydaşlarımız, kamu kurum ve kuruluşlarımızla, üniversiteler ile hazırlanan eylem planını 2015'te hayata geçireceğiz. Bu sorunu, çok paydaşlı bir işbirliği içinde çözümleyeceğimize eminim" diye konuştu. 

Bu konuda adımların atılmaya başlandığını anlatan Özkan, bu kapsamda öncelikle vatandaşlarda gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi için farkındalık artırıcı çalışmalar yapılacağını, hekimlerin de farkındalığının artırılacağını söyledi. 

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Güven Artıran da Akılcı İlaç Kullanımı Eylem Planı'nda antibiyotiklerin önemli bir yer aldığını, bu kapsamda uzun süredir çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü bildirdi.

Gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesi için çeşitli kurum, bakanlıklar, sektör ve diğer ilgili paydaşlarla birlikte hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Artıran, hem halk sağlığının korunması hem de maliyetin düşürülmesi için bu konunun üzerine gidilmesi gerektiği değerlendirmesinde bulundu. 

-"Yeni antibiyotik keşfi yok"

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, insanların çok sayıda mikropla birlikte yaşadığını ve bunların hastalıklara yol açarak enfeksiyona yol açtığını anlattı.

Enfeksiyon hastalıklarının antibiyotiklerle tedavi edildiğini dile getiren Ünal, "Mikrop, doğada her koşulda yaşamak üzere yaratılmıştır. Birini öldürüyoruz, diğeri mutasyon geçirip ortaya çıkıyor. Doğru antibiyotik kullanılması ile bunların direnç geliştirmesine izin verilmemesi gerekiyor" dedi.

Ünal, grip ve nezle gibi üst solunum hastalıklarında antibiyotik kullanılmaması ve bu ilaçların gerekli görüldüğünde mutlaka hekim tarafından verilen süre boyunca devam edilmesi gerektiğini kaydetti.

"Yaklaşık 20 senedir yeni antibiyotiklerin keşfedilmediğinin" altını çizen Ünal, "Dikkatli kullanmazsak, hastalarımızı kaybedeceğiz" uyarısında bulundu. 

Sağlık Haberleri

Her 8 Saniyede 1 Kişi KOAH Nedeniyle Hayatını Kaybediyor
Bebekler tehdit altında: RSV virüsü nedir?
Acil Servislerdeki Yoğunluk Sağlık Sistemini Zorluyor
Sağlık Bakanı Memişoğlu: 2024’te 46 Bin Olağan, 7 Bin Olağan Dışı Denetim Gerçekleştirdik
Beslenme Uzmanından Dubai Çikolatası Uyarısı