MERSİN (AA) - Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, 2000 yılında Türkiye'den transit geçen yolcu sayısının 1 milyon 415 bin olduğunu, 2015'de ise 14 milyon 672 bine yükseldiğini belirterek, "Bu rakamlardan korkuyorlar, 3. havalimanından korkuyorlar. Korkmayın kardeşim, bizim sırtımızı okşayın; kaşırsanız elleriniz kanar." dedi.
Mersin'in tarihi ve kültürel zenginlikleri tanıtmak amacıyla Mersin Büyükşehir Belediyesi, Hürriyet Gazetesi ve TÜRSAB iş birliğiyle düzenlenen "Mersin'i Keşfet" etkinliğinin Kongre Merkezi'nde düzenlenen sonuç toplantısında konuşma yapan Ulusoy, Mersin'in korunup, tanıtılmaya ihtiyacı olduğunu söyledi.
Kentin, her anlamda büyük zenginlikleri barındırdığını vurgulayan Ulusoy, bu değerleri yerinde görmenin, tanıtmanın ve paylaşmanın turizmcilerin görevlerinden biri olduğunu belirtti.
Ulusoy, Türkiye'nin coğrafi konumu açısından dünyanın en önemli bölgelerinden biri olduğunu anımsatarak, "2000 yılında Türkiye'den transit geçen yolcu sayısı 1 milyon 415 bin. 2015 yılında ise transit yolcu sayısı 14 milyon 672 bin kişi. Bu rakamlardan korkuyorlar, 3. havalimanından korkuyorlar. Korkmayın kardeşim, bizim sırtımızı okşayın; kaşırsanız elleriniz kanar." diye konuştu.
Anadolu'nun her köşesinin zenginlikler barındırdığını aktaran Ulusoy, sektörde 1 milyon 365 bin kişinin çalıştığını, 1 milyon 630 bin yatak kapasitesi bulunduğunu, 16'sı uluslararası 52 adet havalimanı olduğunu anlattı. Uçak firmalarına ve seyahat acentelerine ilişkin de bilgi veren Ulusoy, "Korkmayın, diyoruz Avrupa'ya. Korkmayın, gelin. Türkiye yaşanılacak bir yer." ifadesini kullandı.
Türkiye'nin sahip olduğu mavi bayraklı tesisleriyle Ege ve Akdeniz'in "arıtma tesisi" olduğunu vurgulayan Ulusoy, şöyle konuştu:
"Bugün bize vize koymaya çalışanlara söylüyorum, yanlış yapıyorsunuz. Bize bugün vize koyabilirsiniz. Bizden korkmayın. Kişi başına düşen milli gelirimiz 30 bin dolar olduğunda bizim Avrupa Birliği'ne ihtiyacımız yok. Avrupa Birliği üyelerine vize koymayı inşallah yaradan bana gösterecek. Gün gelecek, bu vizeyi koyacağız, biz de sınırlarımızı kapatacağız. Bize kimse insanlık dersi vermeye kalkmasın. İnsanlık dersini Mersin, Kilis, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana vermiştir, Türkiye'nin her kenti vermiştir. Kapına gelmiş, aç, perişan, yaşamak için kaçmış. Ne yapacaktık? Git nereye gidersen git, boğul, öl mü diyecektik? Dinimiz, bize bunu emretmiyor. Yardımlaşmayı ve kucak açmayı öğretmiş. O bakımdan ben tüm vatandaşlarıma şükran duygularımı ifade ediyorum. Dünyaya insanlık dersi vermiştir. O yüzden kimse bize insanlık dersi vermeye kalkmasın."
- "Mersin son derece önemli bir potansiyele sahip"
Vali Özdemir Çakacak da Mersin'in turizm kenti olmasının yanı sıra bir tarım, ticaret, lojistik ve sanayi kenti olduğunu ifade etti.
Mersin'in, zengin doğal güzelliklerinin ve kültürel varlıklarının tanıtımı açısından bu tür etkinlikleri çok yararlı bulduğunu söyleyen Çakacak, şöyle devam etti:
"Mersin sahip olduğu zengin, doğal güzellikler, eşsiz kültürel varlıklar ve farklı dinlere, inançlara ait inanç merkezleriyle turizm bakımından son derece önemli ve büyük bir potansiyele sahiptir. Önemli bir coğrafyada bulunan ve dünyaya yön vermiş büyük medeniyetlerin hüküm sürdüğü Mersin, bu medeniyetlerin günümüze uzanan insanlık mirası kültür hazinelerine sahiptir. Anadolu'da Hristiyanlığın ilk yayıldığı yerlerden biri olan Mersin, inançların, dillerin kültürlerin birbirine karışıp kardeşlik içinde buluştuğu çok özel bir il. Üç semavi din için kutsal eseri bağrında taşımaktadır."
Çakacak, kentin, geçmiş ile gelecek arasında bir köprü görevi gördüğünü aktararak, "Potansiyelimizin farkındayız. Bu potansiyeli paydaşlarımızla birlikte değerlendirmek, özellikle turizmin hizmetine sunmak için ilin tüm dinamikleriyle bir ekip heyecanıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 'Mersin'i Keşfet' sloganıyla şehrimizin, ülke ve dünya gündemine taşınmasından, turizmde yeni bir destinasyon olarak vurgulanmasından Mersinliler adına mutluluk duyuyoruz." dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da etkinliğin, kentin tanıtımı açısından önemli bir görevi üstlendiğini belirterek, "Mersin'in sadece üstündeki zenginlikleriyle değil 10 bin yıllık tarihi birikimiyle de yakından ilgileniyoruz. Bizden önce kurulmuş uygarlıkların tüm birikim ve hatıralarına saygı duyuyoruz. Mersin'i, Mersin yapan değerlere sahip çıkmak, günümüzün ihtiyaçlarına göre geliştirmek için görev başındayız." diye konuştu.
- "Sefere çıkmış gibi oluyoruz"
Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin de etkinlikteki amaçlarının, gezdikleri illeri keşfedip kentlerin potansiyellerine yapılan yayınlarla dikkati çekmek olduğunu dile getirdi.
Çalışmalara gazetenin yazarlarının gönüllü olarak katıldığını aktaran Ergin, şunları kaydetti:
"Hepimiz bir araya gelip o ile çıkarma yapıyoruz. Sefere çıkmış gibi oluyoruz. Bu seferlere çıktığımızda da gittiğimiz ilin marka olarak güç aldığı, onu markalaştıran yönlerine odaklanıyoruz. İş birliğinin üçlü sacayağı var. İlki, gittiğimiz ilin ev sahibi olarak yerel yönetimi, sivil toplum kuruluşları, vatandaşlar. İkincisi, turistleri buraya taşıyacak, turistlerle ev sahibi arasında köprü görevi görecek olan seyahat acenteleri ve onun çatı kuruluşu olan TÜRSAB var. Üçüncü ayak ise medya. O da topluma ve kamuoyuna buranın mesajını verecek, burayı anlatacak olarak biz yer alıyoruz. Bu üç unsurun bir araya gelmesi önemli bir sinerji yaratıyor. Bunun somut sonuçlar yaratabileceğinin örneklerini Hatay'da ve Aydın'da gördük. Bu sinerjiyi yaratmak üzere Mersin’e geldik. Bu arada bizim gitmemizi bekleyen çok sayıda ilin de olduğunu belirtmeliyim. Bu toplantıların önemli bir yararı da bizleri gittiğimiz kentler açısından ciddi şekilde eğitmesi oluyor."
AA