LONDRA (AA) - AB Komisyonu için yapılan bir araştırma Avrupalıların yaklaşık dörtte birinin tecavüzün belli koşullarda "kabul edilebilir" olduğunu düşündüğünü ortaya koydu.
AB Komisyonunun yayımladığı "Cinsiyet temelli şiddet" başlıklı araştırmaya göre "rıza dışı cinsel ilişki"yi "kabul edilebilir" bulanların oranı Romanya'da yüzde 55 ve Macaristan’da yüzde 47 olarak tespit edilirken bu oran Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti ve Belçika’da da yüzde 40'ın üzerinde çıktı.
Yaklaşık 30 bin kişiyle yapılan ankete göre AB üyesi ülkelerde halkın dörtte biri kurbanın sarhoş olması veya açık saçık giyinmesi durumunda tecavüzün "kabul edilebilir" veya "gerekçelendirilebilir" olduğunu düşünüyor.
AB genelinde haziran ayında gerçekleştirilen ve geçen ay yayımlanan araştırmaya katılan erkeklerin ortalama yüzde 27’si, kadınların ise yüzde 20’si rıza dışı cinsel ilişkinin bazı durumlarda "kabul edilebilir" olduğunu belirtti.
Rıza dışı cinsel ilişki konusunda en az toleranslı ülkeler ise İsveç ve İspanya oldu. Bu ülkelerde cinsel suçları "gerekçelendirilebilir" bulanların oranın yüzde 10’un altında kaldı.
Araştırmaya göre Avrupalıların önemli bir bölümü tecavüz olaylarının "kurbanın kışkırtması sonucu yaşandığını," "kurban tarafından uydurulduğunu" veya "kurban tarafından abartıldığını" düşünüyor.
Geçen yılbaşında Almanya’nın Köln kentinde bazı kadınlara yönelik sığınmacıların karıştığı saldırıların ardından Avrupa’da sığınmacılar cinsel suçlarla birlikte anılmaya başlamıştı.
Ancak AB Komisyonu’nun araştırması, cinsel suçlara ilişkin çarpık algının AB vatandaşları arasında da yaygın olduğunu ortaya koydu.
Sığınmacıların cinsel suçlarla en çok ilişkilendirildiği ülkelerden biri olan Almanya’da toplumun yüzde 27’sinin tecavüzün bazı koşullarda “kabul edilebilir” olduğunu düşündüğü ortaya çıktı.
Araştırmaya göre Avrupalılar için rıza dışı cinsel ilişkiyi "kabul edilebilir" kılan koşullar arasında kurbanın açık saçık giyinmesi, sarhoş olması, uyuşturucunun etkisi altında olması, gece dışarıda yalnız yürümesi, açıkça “hayır” dememesi veya fiziksel olarak karşı koymaması da bulunuyor.
AA