KOCAELİ (AA) - ŞENGÜL OYMAK - "Avrupa'nın en büyük kağıt müzesi" olarak 6 Kasım Pazar günü hizmete açılacak Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk sanayi kuruluşlarından Kocaeli'deki SEKA Kağıt Fabrikası'nda, kağıdın yapım serüveni görüntüler eşliğinde ziyaretçilere anlatılacak.
Dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından 1934 yılında temeli atılan fabrika, 1936 yılında dönemin İktisat Bakanı Celal Bayar ve beraberinde kentte gelen 2 tren dolusu davetli ile açıldı.
Yıllık 12 bin ton üretim kapasitesiyle faaliyete başlayan ve o yıllarda dünyanın en modern tesislerinden olan fabrika, 18 Nisan 1936'da ilk yerli kağıdı üretti.
Fabrika sayesinde, ülkenin kağıttaki ithal bağımlılığı sona erdi, gazeteler Kocaeli'de üretilen milli kağıtlara basılmaya başlandı. Kuruluş sürecinde "zarar eder" şeklinde tartışmalara sebep olan fabrika, kısa sürede daha da büyüyerek, bölgedeki binlerce insanın ekmek kapısı oldu.
Fabrika alanında bulunan spor tesisleri ve sinema salonları, Kocaelililerin sosyal ihtiyaçlarını da büyük ölçüde karşıladı.
Özelleştirme Yüksek Kurulunca 1997 yılında bünyesinde bulunduğu Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları AŞ'nin (SEKA) özelleştirme kapsamına alınmasıyla yatırımları durdurulan fabrika, işçilerin ve bölge insanının tepkisi nedeniyle uzayan sürecin ardından 2005 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesine devredildi ve üretim faaliyeti sonlandırıldı.
Belediye, bu tarihten sonra fabrikanın bin 100 dönümlük arazisi üzerinde Türkiye'nin en büyük endüstriyel dönüşüm projesini başlattı.
Kıyı kesimini kapsayan alanda yapılan çalışmalar sonucu 2006 yılında son halini alan "Sekapark", ülkenin en büyük eğlence ve dinlence alanlarından biri olarak hizmete girdi.
Yaklaşık 3,5 yıl süren restore çalışmaları kapsamında, üretimde kullanılan tarihi makinelerin de onarıldığı fabrika, 6 Kasım Pazar günü Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın en büyük kağıt müzesi olarak hizmete açılacak.
- "SEKA'nın tarihini yaşatmak için bu müzeyi kurduk"
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, fabrikanın, sanayisini kurmak isteyen cumhuriyetin en önemli miraslarından biri olduğunu anımsatarak, restorasyon çalışmaları tamamlanan müzeyi kente kazandırmanın mutluluğunu, heyecanını ve gururunu yaşadıklarını belirtti.
Karaosmanoğlu, 1936 yılında faaliyete geçen SEKA Kağıt Fabrikası'nın geçen zaman içinde teknolojik alt yapısını yenileyemediğini ve çağın gerisinde kalarak işlevsiz hale geldiğini hatırlatarak, 2005 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da desteğiyle SEKA alanının Kocaeli halkına yeniden kazandırıldığını söyledi.
Sanayi kenti Kocaeli için SEKA Kağıt Fabrikası'nın çok önemli olduğunu aktaran Karaosmaoğlu, ilk kağıdın bobinlere sarıldığı 18 Nisan 1936 tarihinden 80 yıl sonra müzeyi açacaklarını bildirdi.
"Cumhuriyet tarihinin ilk sanayi kuruluşlarından olan İzmit SEKA Kağıt Fabrikası'nı, Avrupa'nın en büyük kağıt müzesi olarak, SEKA Kağıt Fabrikası'nın açılışının 80'inci yıl dönümü olan 6 Kasım 2016’da hizmete açıyoruz." diyen Karaosmanoğlu, şöyle devam etti:
"2006 yılında SEKA Kağıt Fabrikası'nın kapatılması ile bu alanın Kocaeli Büyükşehir Belediyesine teslim edilmesini sağlayan o zamanki Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum. SEKA alanını teslim aldığımız o tarihten bu yana alanın tamamını vatandaşlara açtık. Kocaeli'nin gelişmesinde ve büyümesinde büyük katkısı olan SEKA'nın tarihini yaşatmak için bu müzeyi kurduk. Kağıt makinelerinin orijinal haliyle sergilendiği müzede, kağıt yapımının tüm aşamaları ziyaretçilere gösterilecek ve kağıt hakkında merak edilen bütün bilgilere rahatça ulaşılabilecektir."
Karaosmanoğlu, 4 kattan oluşan SEKA Kağıt Müzesi'nin 12 bin 345 metrekare alan üzerine kurulan 18 salondan oluştuğunu, müzede ziyaretçilerin cumhuriyet dönemi sanayileşme sürecinde önemli bir yere sahip fabrikanın kuruluşundan başlayıp, İzmit'ten Türkiye'ye yayılan kağıdın hayat hikayesini görüntüler eşliğinde izleyeceğine işaret etti.
Müze bünyesinde bulunan 115 vitrin içerisinde kağıdın yapım aşamaları, Kocaeli tarihi, SEKA alanının arkeolojik geçmişi, SEKA'da sosyal hayat ve Kağıtspor konulu obje ve belgeler yer aldığını aktaran Karaosmanoğlu, vitrinlerde fabrika dönemine ait toplam 443 belge ve 337 obje yer aldığını sözlerine ekledi.
AA