SARAYBOSNA (AA) - LEJLA BİOGRADLİJA - Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, Saraybosna Eğitim ve Öğretimi Geliştirme Vakfı (SEDEF) tarafından 2004 yılında kurulan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS), yeni akademik yılda Türkiye'den ve dünyanın farklı ülkelerinden gelecek öğrencilerini bekliyor.
"Avrupa'nın Kudüsü" olarak nitelendirilen ve farklı din ve kültürleri içerisinde barındıran Saraybosna'da faaliyet gösteren IUS, 20 ülkeden öğretim görevlisiyle uluslararası boyutta eğitim fırsatı sunuyor.
IUS Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sencer Yeralan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IUS'nin çok uluslu ve kültürlü bir üniversite olduğunu ifade ederek "Burada 50'den fazla ülkeden öğrencimiz mevcut. IUS'den çıkan bir zenginlik var. Saraybosna da şehir olarak çok güzel." dedi.
Üniversitede Doğal Bilimler ve Mühendislik, İşletme Bilimleri, Hukuk, Sanat ve Sosyal Bilimler ve Eğitim olmak üzere 5 fakültenin bulunduğuna dikkati çeken Yeralan, "Türkiye'den gelen öğrenciler için çekici olduğunu düşünüyorum çünkü 180 puan üzerinde alan tüm öğrenciler gelebiliyor. Eğitim tamamen İngilizce ve dünya çapında akredite olmuş hazırlık eğitimimiz var." değerlendirmesinde bulundu.
Yeralan, birinci ve ikinci yılına devam eden öğrencilere bölüm değiştirme imkanı sunduklarını söyleyerek "Üniversitenin müfredat yapısına bakarsanız esneklik ön planda. Temel dersler ve seçmeli dersler ön yıllarda alınıyor, özelleşmiş konulardaki dersler ise son yıllarda. Böylece öğrencilere bir esneklik sağlanıyor." diye konuştu.
Yeralan, IUS'nin, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile gerçekleştireceği ikili eğitim programına ilişkin ise şunları kaydetti:
"Bizim için heyecan verici bir gelişme. Küreselleşmeyle birlikte okullar ikili anlaşma yapıyor. Bunun bir adım sonrası öğrencilere iki diploma verilmesi. İTÜ dünya çapında bir üniversite, onlarla çalışmanın gururu içerisindeyiz. Özellikle mühendislik ve teknik konularda ortak bir program yapmak istiyoruz. Sağlık Bilimleri konusunda da çalışmalar yapacağız. Sağlık konusunda hastanelerle de anlaşmak gerekiyor. Bu, öğrencilerimizin istediği bir konu."
- SEDEF'in Bosna Hersek'e mirası
SEDEF Başkanı Hasan Topaloğlu da vakfın 2001 yılında kurulduğunu belirterek "Tamamıyla vakıf anlayışıyla kurulmuş bir yapı olan SEDEF 2003 yılında Saraybosna Kanton Eğitim Bakanlığından IUS kuruluş iznini aldı. 2004 yılında 72 öğrenciyle ilk defa kapılarını açtı. IUS şu an itibarıyla İlidza'da 73 dönüm arazi üzerinde kendi yerleşkesini yapmıştır." dedi.
Vakfın üniversitenin ardından Bosna Hersek'te anaokulu, ilköğretim ve lise kurumlarını da açtığını ifade eden Topaloğlu, "IUS yerleşkesinde bulunan anaokulumuz, İsa Bey İshakovic İlköğretim Okulu, Maarif Koleji ile anaokulundan doktoraya kadar eğitim hizmeti sağlıyoruz." diye konuştu.
Topaloğlu, her nesilden öğrencilerine burs imkanlarını sunduklarını belirterek SEDEF'in herhangi bir ticari amacı olmadan tamamen vakıf anlayışıyla faaliyet gösterdiğini vurguladı.
Bosna Hersek'te eğitim faaliyetlerini sürdürmek ve ülkenin yaralarını sarmak için var olduklarını söyleyen Topaloğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Amacımız Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ilişkileri geliştirmek, gençlerin kaynaşmasına ve dostluk ilişkileri kurmasına zemin hazırlamaktır. Buradaki öğrencilerimiz vasıtasıyla Bosna Hersek'in tanıtımına katkı sağlıyoruz. SEDEF'in misyonunu kurucuları var olduğu sürece devam ettirecektir ancak bizler eninde sonuda faniyiz. Kurmuş olduğumuz bu müesseseler, tıpkı 500 yıl önce Osmanlı'nın kurduğu müesseseler gibi Bosna Herseklilere kalacaktır. Bosnalıların bu eserlere sahip çıkmasını arzu ediyoruz."
- IUS'nin yeni nesil öğrencileri
Psikoloji hazırlık sınıfı öğrencisi Büşra Durak, IUS'yi uluslararası diploma olanağı ve dil eğitimi için tercih ettiğini belirterek "Bosna Hersek'i bilmiyordum. Yozgat'ta yaşıyorum. Okulumuzun Bosna Hersek'te olması bir avantaj çünkü Avrupa'nın ortasında ve her yere yakın." ifadelerini kullandı.
IUS'nin birçok üniversitede geçerliliği olan dil belgesi verdiğini söyleyen Durak, "Burada Boşnakça da öğreniyoruz. Hem iki dil öğreniyoruz hem de eğitim açısından Balkanların en iyi üniversitesi olarak biliniyor." değerlendirmesinde bulundu.
Saraybosnalı Belmin Godinjak, IUS'ye uluslararası geçerliliği olduğu için kayıt yaptırdığını ifade ederek "Bilgisayar ve Program Mühendisliği okuyacağım. Bu mesleğin ülke geleceğinde önemli bir yere geleceği kanaatindeyim. IUS bize yurt dışında okuma imkanı sunuyor. İngilizceyi anadilimiz gibi öğreneceğiz ve dünyanın her yerinde çalışabilir konuma geleceğiz." dedi.
- IUS, Bosna Hersek ve Türkiye arasında köprü görevinde
Saraybosna’da kurulan IUS, 2004-2005 akademik yılında Yabancı Dil Okulunda İngilizce hazırlık sınıfıyla eğitime başladı. 2005-2006 akademik yılında ise çeşitli programlarda lisans öğretimi getirildi.
IUS'de 56 ülkeden yaklaşık bin 700 öğrenci eğitim görüyor.
Üniversite, Türkiye ile Bosna Hersek arasında bir köprü vazifesi görerek her iki ülke halkının birbirini tanıması, birbirine yakınlaşması, ortak değerlerin yeniden canlandırılması ile sosyal, kültürel ve ekonomik yönlerden Bosna Hersek’in gelişmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından da tanınan IUS diploması, tüm Bosna Hersek'te ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde de geçerli.
Lisans, yüksek lisans ve doktora imkanı da sunan üniversitede ABD, İngiltere, Almanya, Avustralya, Makedonya, Polonya, İtalya, İspanya, Mısır, Türkiye ve Bosna Hersek gibi çeşitli ülkelerden 110’a yakın akademisyen ders veriyor.
IUS, bugüne kadar bin 387’si lisans, 308’i yüksek lisans ve 18’i doktora olmak üzere bin 713 mezun verdi.
Üniversitede 5 fakülte ve 20 bölüm bulunuyor.
AA