Geçen yıl yaz ayında başlatılan Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi restorasyonu, tarihi yapıyı koruma adına önemli bir adım atılmasına olanak sağladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordinesinde, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalarda, caminin bahçesinde bulunan türbeler, sıbyan mektebi ve muvakkithane aslına uygun şekilde yenilendi.
Türbeler, Sıbyan Mektebi ve Muvakkithane Yenilendi
İlk etap restorasyonunda, Ayasofya'nın 1. etap çalışmaları tamamlandı. Bin 487 yıllık Ayasofya'daki türbeler, sıbyan mektebi ve muvakkithane, özgün mimarilerine sadık kalınarak yenilendi. Bu restorasyon çalışmalarının projeleri ise şu anda onay aşamasında bulunuyor.
2. Bayezid Minaresi'nde Güçlendirme Çalışmaları
Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nin ikinci etap restorasyonu, özellikle 2. Bayezid Minaresi'nde yoğunlaşıyor. Çalışmalar çerçevesinde, minarenin çatlakları tespit edilerek, güçlendirilmesine karar verildi. Yaklaşık 64 metre uzunluğundaki minare, bilim heyetinin incelemeleri sonucu güçlendirilerek tamamlanacak.
Doğu Cephesinde Restorasyon İlerlemesi
Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nin doğu cephesine dev iskele kurulmuş durumda. Restorasyon sürecinde, niteliksiz sıvaların kaldırılması, derz açma ve raspa işlemleri devam ediyor. Yapılacak sıva ve derz işlemleri, özgünlüğüne uygun olarak gerçekleştirilecek. Ayrıca, yapı üzerinde yapılan jeoradar incelemeleri, taşıyıcı duvarlardaki boşluk oranlarını belirlemeyi amaçlıyor.
Tarihi Yapının Geleceğe Güvenle Taşınması
İnşaat mühendisi Keriman Dursun, restorasyon sürecinde özgün unsurların özenle korunduğunu belirtti. Ayrıca, yapısal hareket izleme sisteminin kurulmasıyla, Ayasofya'daki titremeler ve çatlaklar gibi veriler sürekli olarak izlenecek. Bu sayede, bin 500 yıllık tarihi yapının geleceğe sağlam bir şekilde aktarılması hedefleniyor.
Cumhuriyet Dönemi'nin En Kapsamlı Restorasyonu
Cumhuriyet Dönemi'nin en kapsamlı restorasyon çalışmaları arasında yer alan bu projeyle, Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi, sadece Türkiye için değil, dünya kültür mirası açısından da büyük bir öneme sahip olacak. Restorasyon süreci, bilimsel yöntemlerle desteklenerek, Ayasofya'nın binlerce yıl süresince varlığını sürdürebilmesi için titizlikle yürütülüyor.