Ayılar mahalle sakinlerinin kabusu oldu

Erzurum'un Narman ilçesine bağlı Kilimli Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, mahalle ve yaylalarına musallat olan ayılardan korunmak için yaklaşık 4 yıldır av tüfekleriyle nöbet tutuyor- Mahalle sakinlerinden Karahan:-"Ayılar korkulu rüyamız oldu. Ne yaptı

ERZURUM (AA) - İLHAMİ ERKILIÇ - Erzurum'un Narman ilçesine bağlı Kilimli Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, mahalle ve yaylalarına musallat olan ayılardan canlarını ve hayvanlarını korumak için av tüfekleriyle yaklaşık 4 yıldır nöbet tutuyor.

İlçenin 20 haneli Kilimli Mahallesi ile mahalleye bağlı Sağıroğlu mevkisindeki yaylayı mesken tutan ayılar, vatandaşların adeta kabusu oldu. Ayıların mahalle sakinlerinin yanı sıra özellikle yaz aylarında hayvanları otlatan yayladaki çobanların karşısına çıkması sebebiyle korkulu anlar yaşayan vatandaşlar, mahalle ve yaylada 4 yıl önce nöbet tutmaya başladı.

Halen ayı nöbetini sürdüren vatandaşlar, av tüfekleri ile zaman zaman hava ateş açarak ayıların bölgeye yaklaşıp kendilerine ya da hayvanlarına zarar vermesinin önüne geçmeye çalışıyor.

Ayıların mahalleyi mesken tutması yüzünden hayvanlarını otlatacak çoban bulmakta zorlanan mahalle sakinleri, yetkililerin bu soruna çözüm bulmasını bekliyor.

Mahalle sakinlerinden Zeynel Karahan (65), AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahalleleri ile yakınında yer alan yayla arazisine yaklaşık 4 yıldır ayıların musallat olduğunu söyledi.

Vatandaşların kabusu haline gelen ayılardan korunmak için mahallelerinde sırayla ayı nöbeti tuttuklarını ifade eden Karahan, "Yayla olarak kullanılan arazi 5-10 aileye ait özel mülkiyet. Buraya ayılar musallat oldu. Ayıdan korkuyoruz ve onları vurma amacıyla değil, tamamen korkutma amacıyla uğraşıyoruz. Havaya ateş açıyoruz. Ayılar kabusumuz oldu." diye konuştu.

Karahan, köylerinde hayvancılık ve çiftçilikle uğraşarak yaşamlarını sürdürdüklerini belirterek, ayılar yüzünden çobanların işlerini bıraktığını ve çoban bulmakta zorluk çektiklerini anlattı.

- "Ayılar korkulu rüyamız oldu"

Karahan, şöyle devam etti:

"Çobanlarımız, ayı var diye hayvan otlatmaya gitmediler, işlerini bıraktılar. Biz de 3-4 yıldır ayılara karşı nöbet tutuyoruz. Ayılardan dolayı çok sıkıntımız var. Ayda 4-5 kez, bazen de iki günde bir 3-5 kez görünüyorlar. Köpekler kovalıyor ama yine geliyorlar. Ayılar korkulu rüyamız oldu. Ne yaptıysak bu bölgeyi terk etmiyorlar. Bazen çobanlar ayıları görüp haber veriyorlar, biz de korkutmak için havaya ateş açıyoruz. O anlık kaçıyorlar fakat buraları bırakıp gitmiyorlar. Hayvanları seviyoruz, vurmak için değil, tamamen korkutmak için havaya ateş açıyoruz. Artık işimizi bırakıp bu işi yapıyoruz."

Karahan, ayıların mahallelerindeki dere kenarlarını mesken tuttuklarını dile getirerek, yetkililerden yardım talebinde bulundu.

Mahallede arıcılık, hayvancılık ve çiftçilik yapan herkesin ayı korkusu yaşadığını söyleyen Karahan, "Biz nöbet tutarak önlem aldık, faydası var ama başarılı olamıyoruz. O anlık havaya ateş açtığımızda korkup gidiyorlar ama tekrar geliyorlar." dedi.

- "Ayıdan çok korkuyoruz"

Aynı mahallenin sakinlerinden Selim Gezer (61) de ayılardan korktukları için hayvanlarını yaylada otlatmaya gidemediklerini söyledi.

Ayıları korkutmak amacıyla araziye çıkıp tüfekle havaya ateş açtığını dile getiren Gezer, "Önlem amaçlı nöbet tutuyoruz. Ayıları korkutmak için havaya ateş açıyoruz." ifadesini kullandı.

Muhammet Karahan da yaklaşık bir ay önce hayvan otlatırken ayıyla karşılaştığını belirterek, "Arazide hayvan otlatıyordum, birden ayı karşımıza çıktı. Yanımdaki çoban köpeği sayesinde ayı uzaklaştı. Bundan dolayı gezmeye gidemiyoruz, köyün dışında çıkamıyoruz." görüşünü paylaştı.

- "Bölgede çalışma başlatılacak"

Erzurum Orman ve Su İşleri Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürü Ahmet Akkiprik de konuya ilişkin kendilerine başvuru olmadığını ve gerekli incelemelerin yapılması için bölgede çalışma başlatılacağını anlattı.

Nesli tükenmekte olan boz ayıların avlanmasının yasak olduğunu hatırlatan Akkiprik, "Ülkedeki boz ayıların nesli tehlikede olduğu için avlanması yasak. Ayıların insanlara zarar vermemesi ve besin sıkıntısı çekmemesi için kırsal bölgelerde meyveli fidan türünden ağaçlar dikiyoruz. Kış aylarında ise yaban hayvanlarının besin sıkıntısı çekmemesi için yemleme çalışması yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

AA

Kültür Sanat Haberleri

'Küçük Prens' evrenine geri sayım başladı
Fatih Sultan Mehmed'in Yedikule Hisarı'ndaki Mirası Fatih Mescidi Yeniden Hayat Buluyor
Dua Çınarı'nın dalları üniversitede sergileniyor
‘Hain’ filmi afişi yayınlandı
Tropikal Meyve Festivali sona erdi