Ayların şahı geliyor ve İslâm Ekonomisi

Salih Sedat Ersöz

Ayların sultanı Ramazan’ın ilk müjdesini 55 gün önce başlayan Recep Ay’ı verdi. Recep Ay’ının girmesiyle Efendimizin, “Allah’ım; Receb ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır” mealindeki Hadis-i Şerif’ini hatırladık.

Recep Ay’ı ile beraber mübarek üç aylara adım atmış olduk ve böylece Ramazan’ın ilk gölgesi üzerimize düşmüş oldu. Recep Ay’ı içinde kutladığımız Regaib ve Miraç, Yüce Allah’ın biz kullarına vermiş olduğu ihsan ve ikram gecelerindendir.

Daha sonra üç ayların ikincisi olan Şaban Ay’ı misafirimiz oldu. Kendisinden sonra gelecek olan Ramazan’ın habercisi ve müjdecisi olan Şaban, Efendimizin “günahları temizleyendir” buyurduğu bir aydır. Şaban’ın 15. gecesinde Allah’ın inanan kullarını rahmete, af ve mağfirete kavuşturduğu ve bütün günahlarından temizlediği bir gece olan Berat gecesini huşu ile idrak ettik, ihya ettik.

Meleklerin semada iki bayram gecelerinden birisi olan Berat gecesi fırsatı geçmiş olsa da, en büyük rahmet ve bereket gecesi ve meleklerin ikinci bayram gecesi olan Kadir gecesi önümüzdedir. Onu ihya ederek büyük feyizlere kavuşuruz İnşallah…

Şaban’ın da sonuna gelmemiz ile artık Ramazan’a iyice yaklaşmış olduk. Recep ayının girmesinden itibaren bu faziletli gün ve gecelerin birbiri ardınca gelmesi ile kendimizi bedenen ve ruhen, Ramazan’a hazırladık. Birdenbire, aniden, habersizce değil adım adım kendimizi hazırlayarak ve alıştırarak mübarek Ramazan’a giriyoruz. Böylece, ayların sultanını günah yükü ile değil, günahlardan arınmış olarak, tertemiz bir şekilde karşılamış olacağız. Geride kalan ufak tefek günah kırıntıları da, o mübarek ayda temizlenip gidecek İnşallah…

Üç aylar; Allah’ın rahmetinin cuşa geldiği, mağfiretinin, feyiz ve bereketinin sağnak sağnak üzerimize yağdığı aylardır. Recep tohum ekme, Şaban sulama, Ramazan ise hasat ayıdır. Bu üç ay Allah’a yakınlık aylarıdır. Efendimiz şöyle buyurur: “Recep Allah’ın, Şaban benim, Ramazan ümmetimin ayıdır.”

Üç ayların geride kalan günlerinde ve Ramazan’ın içindeki bütün gün ve gecelerde, Efendimizin tavsiye ettiği şu duayı sık sık tekrarlamakta sayısız faydalar olacaktır: “Allah’ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet.”

Ramazan; Kur’an-ı Kerim’in nazil olmaya başladığı, içinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini barındıran ve bütün ayların şahı olan çok mübarek, çok faziletli ve bereketli bir aydır. İnşallah bu aya 5 gün sonra kavuşmuş olacağız. Pazartesi akşamı ilk teravih namazı kılınacak, o gece Ramazan’ın ilk sahuru yapılacak ve Salı günü de ilk Ramazan orucumuzu tutmuş olacağız.

Yüz akı ile on bir ayın Sultanına kavuşan, Ramazan’da da Allah’ın affına, rahmetine ve mağfiretine ulaşan kullarından olalım İnşallah… Mübarek Ramazan, tüm mü’minleri de mübarek kılsın ve İslâm âlemine hayırlar getirsin İnşallah…

***

Ekonomist olduğu kadar şair ve yazarlığı ile de tanınan Şevki Çobanoğlu beyefendi, yeni yayımladığı “İslâm Ekonomisi” kitabını imzalı olarak bendenize de takdim etti.

Ekonomi bilgileri genellikle sıkıcı olur. Yediden yetmişe tüm insanları kapsadığı halde ekonomi konusu nedense insanoğluna cazip gelmez. İç içe olduğumuz önemli bir konudan bihaberiz maalesef…

Şevki Çobanoğlu tarafından yayımlanan “İslâm Ekonomisi” kitabı, bu eksikliğimizi gidermenin yanında, bir çırpıda ve zevkle okunan, çetrefilli olmayan, sade, kolay anlaşılır bir dille kaleme alınmış olması dolayısı ile de önemli… Dört ana bölümden müteşekkil olan kitapta yer verilen her alt konu, İslâm ekonomisi ile kapitalist ve sosyalist sistemlerin ekonomileri kıyaslanarak anlatılmış.

Birinci bölümde; Ekonomi ve problemlerine yer verilmiş, ayrıca İktisat ve kanaat ile İslam Ekonomisi de anlaşılır ve güzel bir biçimde izah edilmiştir.

İkinci bölümde; İhtiyaç, Tasarruf ve Yatırım, Ekonomik Teşebbüs, Üretim, Tüketim, Mülkiyet ve Zekât konuları okuyucunun zevkle okuyacağı bir şekilde anlatılmıştır.

Üçüncü bölümde; Faiz konusu ele alınmış ve faizin ekonomik, sosyal ve toplumsal zararları her Müslümanın bilmesi gerektiği şekilde anlaşılır olarak irdelenmiştir.

Dördüncü ve son bölümde ise; İsraf, Enflasyon, Ücret, İşsizlik, Banka, Planlama, Kalkınma ve Büyüme konularına yer verilmiş ve oldukça karışık gibi görünen bu konular sade bir anlatım tarzıyla izah edilmiştir.

Şevki Çobanoğlu’nun “İslâm tek başına bir nizamdır. İslâm nizamı, insan hayatının ve kâinatın bütün unsurları ile ilgilidir. İktisadi veçhesi de bir bölümünü teşkil etmektedir. İslâm ekonomisi, vahye dayalı prensiplerle işlediğinden tamamen adildir ve insan tabiatına uygundur. Uygulandığı zaman dünya ve ahiret için refah, huzur ve saadet getirir” cümleleri kitabı anlatmaya yeterlidir.

Şevki Çobanoğlu kardeşimi tebrik ediyor, Allah’tan hayırlı ve başarılı faaliyetlerinin devamını diliyorum.