B12 Vitamini Eksikliği Deyip Geçmeyin

B12 vitamini eksikliği yorgunluk, hafıza sorunları ve depresyon gibi belirtilerle kendini gösterebiliyor.

VM Medical Park Pendik Hastanesi'nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Sarıaydın, B12 vitamininin vücut için önemini vurgulayarak, "B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin üretimini destekleyerek anemi riskini azaltır. Ayrıca beyin fonksiyonlarını ve sinir sistemini destekler, DNA sentezinde rol oynar ve enerji üretimine katkı sağlar. Yorgunluk ve halsizlik gibi sorunların önüne geçebilir" dedi.

B12 Eksikliğinin Belirtileri: Yorgunluk ve Hafıza Sorunlarına Dikkat

Dr. Sarıaydın, B12 vitamini eksikliğinin çeşitli belirtilerle kendini gösterebileceğini belirtti. Eksiklik durumunda yorgunluk, hafıza sorunları, baş dönmesi, soluk cilt, anemi, dilde ağrı veya şişme, depresyon gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Sarıaydın, "Bu tür belirtiler B12 eksikliğinin göstergesi olabilir, bu nedenle bu semptomları yaşayan kişilerin kan testi yaptırması önemlidir" diye konuştu.

B12 Vitamini Eksikliğine İyi Gelen Besinler

B12 vitamini eksikliğini gidermek için beslenmede bazı gıdalara yer verilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Sarıaydın, "Kırmızı et, tavuk, balık (özellikle somon ve sardalya), yumurta, süt ve süt ürünleri B12 açısından zengin besinlerdir. Ayrıca B12 ile zenginleştirilmiş tahıllar ve bitkisel sütler de veganlar için iyi bir kaynaktır" dedi.

Risk Altındaki Gruplar: Yaşlılar ve Veganlar Dikkat

Dr. Sarıaydın, bazı bireylerin B12 eksikliği riski taşıdığını belirterek, "Vegan ve vejetaryenler, yaşlılar, kronik mide-bağırsak hastalığı olanlar, mide ameliyatı geçirenler, uzun süreli antiasit veya proton pompa inhibitörü (PPİ) kullananlar ve alkol bağımlılığı olanlar risk altındadır. Bu kişilerin özellikle dikkatli olmaları gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

B12 Eksikliğinin Giderilmesi İçin Öneriler

Dr. Sarıaydın, B12 eksikliğinin giderilmesi için önerilerde bulunarak, "Diyetle yeterli B12 alınmalı, et, süt ürünleri ve yumurta tüketimi artırılmalı. Doktor önerisiyle B12 takviyeleri kullanılabilir. Veganlar için B12 ile zenginleştirilmiş gıdalar ve takviyeler de önerilebilir" dedi.

Takviyeler Doktor Kontrolünde Alınmalı

B12 takviyelerinin doktor önerisiyle alınmasının önemine değinen Dr. Sarıaydın, "B12 eksikliği ciddi bir sorun olduğunda, düzenli kan testleri ile seviyelerin takip edilmesi gerekir. Ayrıca diğer ilaçlarla etkileşimi olup olmadığı kontrol edilmelidir. Emilim sorunları olan hastalar takviyeyi uygun formda (örneğin enjeksiyon olarak) almalıdır" diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Karesi'deki patlamada yaralanan 5 işçinin son durumu
Yeni yönetmelikle antibiyotik direncinin önüne geçilecek
Bebeklerin kilosunu anneleri belirliyor
Ağız Kanseri Erkeklerde Daha Sık Görülüyor: Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
Boyun Ağrılarına Dikkat: Bilinçsiz Kütletme Felce Neden Olabilir