Bağımlılık Çağın Vebası…

Fahri Kubilay

 Bağımlılık; adı üstünde, “bir şeylere koşullanmış olma, o şeye bağlı olma durumu.”

Kendi hayatımdan örnek vererek konuya girmek istiyorum… İlkokul çağında çevremdeki arkadaşlarım ve özentiden dolayı başladığım sigara alışkanlığını 40 yaşıma kadar sürdürdüm.

Maddi ve manevi zararlarından dolayı hep zarar görmeme rağmen bir türlü bırakamadım.  Şimdilerde daha net idrak edebiliyorum ki, sebepleri açıktı... Hep kendi kafamda oluşturduğun istifamlar.

Mesela “ben sigarayı bıraksam maç seyrederken ne yapacağım?”, “sigara   olmadan yolculuk olur mu?”, “bu kadar sorunlarım var, dağa taşa   gidince çay içtiktik ten sonra  korda   sigara yakmasam olur mu hiç?” vs…  Bu gibi  absürt şeyler  yüzünden   yıllar  boyunca  sigara içtiğimi fark ettim.

Elhamdülillah, tam 15 yıl oldu bu "meret" şeyen kurtulalı…  Maç seyrediyorum, dağa gidiyorum, kara çaydanlıkta gözde çay demliyorum ama sigara içmek hiç aklıma gelmiyor bile.   

Bu örneği şunun için verdim. “Bağımlılık”   bir tür hastalık olmuş   toplumda.  Belki ben  şahsım adına bir irade örneği   göstererek kurtuldum ama kurtulamayan çok  insan  var.

 Bu  gün toplumda  en masum bağımlılık  belki de  sigaradır…

Modern çağın insanı dünya genelinde; uyuşturucu madde, tütün,  alkol, teknoloji, sosyal medya, kumar vb bağımlılığının ne boyutlarda olduğunu  bizler   kendi şehrimizde  kendi mahallemizde   etrafımızda   görmeye başlayınca    ne olduğunu   yeni yeni konuşmaya  anlamaya başladık. Onu yeni yeni tanımaya başladık.

Hızla artmakta olan bağımlılıklar sonucu insanları bedensel, ruhsal ve sosyal hayatta  bir travma yaşamakta.

Toplumun felaketi sayılabilecek bağımlılıkları engellemek için tedavi merkezleri oluşturulmakta, devletler, bütçeler ayırmakta, kolluk kuvvetleri, psikoloji ve sosyoloji uzmanları ile soruna  çözümler aramakta…

Tüm insanlığı ve bilhassa gençliğimizi ciddi anlamda etkileyen sigara, alkol, uyuşturucu, kumar  alışkanlıkları ve  bağımlılığı çocuklarımızın ve ülkemizin geleceği ile ilgili olarak ciddi endişelere yol açmaktadır.

Yapılan araştırmalarda alkol ve sigara kullananların yaşı, 10-11'e kadar düştü. Eroin ve uyuşturucu hap kullanan gençlerin sayısının ise sürekli çoğaldığını duymak ise artık sıradan bir olay haline geldi.

Toplumun temel taşı olan ailelerde yaşanan bu tür olaylar domino etkisi yaparak tüm aile fertleri ve toplumu sarsmaktadır.

 Sonuç olarak diyebiliriz ki; şu anki yaşanan  bağımlılık   bir  hastalık ve  toplumsal   olay haline  gelmiştir ki,  geleceğimizi ateşe atmaktadır.

Şu anki yaşanan olaylar gençliğimizi diri diri toprağa gömmektir.

Bunun anlamı toplumumuzun yavaş yavaş ölüme terk edilmesidir.

Acil olarak tedbir alınmalı ve toplumumuz ölüm virüslerinden arındırmak lazımdır.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.