İSTANBUL (AA) - Acıbadem Kadıköy Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müslime Akbaba, baharda alerji nedeniyle gözlerde çok sık sulanma olabildiğini ancak sorunun altında yatan en önemli nedenlerden birinin gözyaşı kanalındaki tıkanıklık olduğunu bildirdi.
Akbaba yazılı açıklamasında, gözyaşının, göz sağlığını koruyan ve görmeyi sağlayan en önemli etmenlerden olduğunu belirtti.
"Polen mevsimi" olarak bilinen baharda, alerjik bünyeli kişilerde göz yaşarmasının tetiklendiğine işaret eden Akbaba, "Bahar ayları, özellikle alerjik bünyeli kişilerde göz yaşarmasını tetikleyip hayatı kabusa çevirebilirken, aslında göz yaşarmasının tek nedeni polenler değil. Baharda alerji nedeniyle gözlerde sulanma çok sık olabiliyor ama altında yatan en önemli nedenlerden biri, gözyaşı kanalındaki tıkanıklık" ifadelerini kullandı.
Akbaba, gözyaşı olmadığı zaman kişinin görme fonksiyonunu kaybedebildiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Gözyaşı, boşaltım sistemi ile göz yüzeyinden ayrılıyor. Bu sistemde darlık veya tıkanıklık olması durumunda ise göz yaşarması sorunu yaşanıyor. Biriken gözyaşı, kapak kenarlarından taşarak dışarı doğru akıyor ve kişiye sürekli gözünü silme ihtiyacı hissettiriyor. Göz yaşarmasının başlıca iki nedeni var. Birincisi, gözyaşı üretiminin artması, diğeri de gözyaşı yollarında tıkanıklık. Gözyaşı kanal tıkanıklığı, kadınlarda erkeklerden daha fazla görülüyor. Doğuştan veya sonradan gelişen birçok nedenle olabiliyor. Uzun süreli enfeksiyonlar, alerji tıkanıklığın en önemli nedenlerinden. Fiziksel veya kimyasal yaralanmalar, yaşa bağlı değişiklikler ve tümörler tıkanmaya yol açabiliyor. Bu durumda gözyaşı, kişinin göz kapaklarının kenarlarından taşarak yanaklarına akıyor ya da sürekli gözü silme ihtiyacı kişinin peşini bırakmıyor. Elle veya mendille gözyaşını silerken daha fazla tahrişe ve sulanmaya neden oluyor."
- "Lazerli tedavi yöntemiyle ciltte iz kalmıyor"
Gözyaşı kanalı tıkanıklığında uygulanan lazerli tedavinin yüzde 80 başarı sağladığını aktaran Akbaba, şunları kaydetti:
"Yaklaşık 15 dakika süren operasyonla, bu sorundan kurtulmak mümkün. Lazerli yöntemde ciltte iz kalmıyor. Kese ile kanal arasında tıkanıklık olduğunda, cildi açmadan gözyaşının kapak kenarındaki kanalın başlangıç noktasında 0.6 milimetre çapındaki lazer fiberi ile kese içine girilip, aradaki kemik yapı lazer ile açılıyor ve yeni bir kanal oluşuyor. Böylece gözyaşı burada birikip enfeksiyon yaratmıyor yeniden buruna akabiliyor."