Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Nükleer Güç Santrali tam kapasite ile çalışmaya başlayınca, yılda yaklaşık 35 milyar kWh ile ülkemizin mevcut elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 10'u sıfır emisyon ile karşılanacaktır" dedi.
2023 Merkezi Yönetim Bütçe ve 2021 Kesin Hesap Kanun Teklifi görüşmeleri Enerji ve Tabi Kaynaklar, Ticaret ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlıkları ile devam etti.
"CUMHURİYETİN 100. YILINDA YERLİ GAZIMIZI MİLLETİMİZLE BULUŞTURMAYI HEDEFLİYORUZ"
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yaptığı konuşmasında, "Yıllar boyunca hem karada hem de denizde ihmal edilmiş alanlarda arama ve üretim projelerine hız verdik. Son üç yılda dünya çapında keşifler yaptık. Rezerv büyüklüğü açısından Sakarya gaz sahası Tuna-1 kuyusunda gerçekleştirilen keşif, 2020 yılında denizlerde yapılan dünyanın en büyük keşfidir. Amasra-1 kuyusunda yapılan keşif ise 2021 yılında gerçekleştirilmiş dünyanın ikinci büyük keşfi olmuştur. Kara alanlarında da yeni keşif ve üretim artışlarımız devam ediyor. Son 5 yılda TPAO tarafından yapılan hidrokarbon üretimi yaklaşık yüzde 70 artmıştır. Toplam 540 milyar m3'lük doğal gaz keşfi sonrasında, keşiften ilk üretime kadar dünyanın en hızlı saha geliştirme projesini yaklaşık 2,5 yıl gibi rekor bir sürede tamamlayarak Cumhuriyetin 100. yılında yerli gazımızı milletimizle buluşturmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda derin deniz tabanındaki 170 kilometrelik boru hattının serim işlemini tamamladık. Test ve devreye alma işlemleri ise devam etmekte olup Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'ndeki çalışmalarımızı da önemli ölçüde tamamladık." diye konuştu.
"BİR HAYALİ DAHA HAYATA GEÇİRMEK, TÜRKİYE YÜZYILINA NASİP OLACAKTIR"
Bakan Dönmez, nükleer enerjinin önemine değinerek, "Şu anda dünyanın en büyük nükleer güç santrali (NGS) şantiyesi olan Akkuyu NGS'de dört reaktörün de inşaatı aynı anda devam etmektedir. NGS tam kapasite ile çalışmaya başlayınca, yılda yaklaşık 35 milyar kWh ile ülkemizin mevcut elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 10'u sıfır emisyon ile karşılanacaktır. Akkuyu NGS dışında en az iki tane daha NGS'nin kurulmasına yönelik çalışmalarımız da devam etmektedir. Böylece, hükümetlerimiz öncesinde on yıllardır gerçekleştirilemeyen bir hayali daha hayata geçirmek, Türkiye Yüzyılına nasip olacaktır" dedi.
AMASRA MADEN KAZASI
Amasra maden kazasına değinen Dönmez, "Amasra maden kazası sonrasında, kazanın her yönüyle araştırılarak sorumluların belirlenmesi için bir yandan adli ve idari süreç devam ederken diğer yandan da TBMM Meclis Araştırması Komisyonu kazayı ele almaktadır. Biz de Bakanlık olarak söz konusu komisyonun çalışmalarına ilgili kurumlarımız ile her türlü katkıyı sağlıyoruz. Diğer yandan vefat eden madenci kardeşlerimizin geride kalan yakınlarına da sahip çıkıyor, her türlü maddi ve manevi desteği veriyoruz. Bu çerçevede yapılan düzenleme ile vefat eden madencilerimizin yakınlarına aylık bağlanacak ve kamuda istihdam olanağı sağlanacaktır" ifadelerini kullandı.
BAKAN KURUM'DAN DÜZCE DEPREMİ AÇIKLAMASI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Düzce depremine ilişkin olarak, "Düzce'de; her afette olduğu gibi, depremin ilk saatleri itibariyle 600 uzmanımızla çalışmalarımıza başladık. 60 bin bina, 157 bin bağımsız birimde hasar tespitlerimizi özverili bir çalışmayla tamamladık. Ağır hasarlı 791 binamızın 210'unun yıkımını süratle tamamladık. Bu vesileyle; Düzceli kardeşlerimize ifade etmek isterim ki; acı bir depremle sarsıldığımız Elâzığ ve Malatya'mızdaki kardeşlerimiz nasıl yeni yuvalarında hayat sürüyorlarsa; İzmir'de, evlerine kavuşan kardeşlerimiz, nasıl huzur içerisindeyse; İzmir tarihinin en büyük dönüşümüyle nasıl umut dolularsa; Düzce'mizde de inşallah aynı güzellikleri yaşatacağız. Tüm kurumlarımızla, belediyelerimizle el ele vererek binalarımızı yenileyecek, milletimizin yeni yuvalarını, yine en hızlı şekilde teslim edeceğiz, hayır dualarını alacağız! Düzce'mizde, en büyük tesellimiz can kaybımızın olmamasıydı. Şehirdeki binaların yüzde 80'inin, 99 sonrası düzenlemelere uygun bir şekilde yapılmış olması; yine burada yaptığımız nitelikli, başarılı kentsel dönüşüm çalışmaları, hasarın daha kötü olmasına mani olmuştur" ifadelerini kullandı.
"İSTANBUL'UMUZ, DEPREM DÖNÜŞÜMÜNÜN MERKEZİ KONUMUNDADIR"
Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Türkiye'nin Her Yerinde Kentsel Dönüşüm" hedefini ortaya koyduğunu söyleyerek, "Bugün 81 şehrimizde yaptığımız kentsel dönüşümü; yavrularımızın istikbal meselesi olarak görüyor, 922 ilçemizin tamamını adeta baştan aşağı yeniliyoruz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde geçen 20 yılda, tam 13 milyon vatandaşımızın, başka bir ifadeyle, Yunanistan, Portekiz, İsveç nüfuslarına denk sayıda insanımızın huzur içerisinde yaşadığı tam 3 milyon 200 bin konutumuzu yeniledik! Bir seferberlik şuuruyla; şu anda sahada, 250 bin konutumuzu, canla başla yeniliyoruz! Medeniyetimizin başkenti İstanbul'umuz, bu noktada deprem dönüşümünün merkezi konumundadır. İstanbul'umuzda tam 695 bin konutun dönüşümünü tamamladık. Bugün, 39 ilçemizde girilmedik mahalle bırakmadık" diye konuştu.
"TOKİ İLE HİÇBİR ÜLKENİN YAPMAYA CESARET DAHİ EDEMEYECEĞİ BİR İSTİKBAL YATIRIMINI HAYATA GEÇİRDİK"
TOKİ projesine ilişkin olarak Kurum, "TOKİ'mizle ürettiğimiz, bir milyon 170 bin sosyal konutla hiçbir ülkenin yapmaya cesaret dahi edemeyeceği bir istikbal yatırımını hayata geçirdik. Şu an 81 ilimizde 138 bin yeni yuvamızın inşası sürüyor. Bizim gözümüz hiçbir zaman dışarıda olmadı! Hele hele ithal ekonomi uzmanlarında, ithal iklim ve şehircilik uzmanlarında hiç olmadı! Bizim kulağımız da, aklımız da hep millette oldu, milletimizin rızasında oldu! Türkiye olarak kendi kaynaklarımızı oluşturduk, planımızı yaptık, milletimiz bizden yeni yuvalar istedi, biz de yaptık. Şimdi yine Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini yerli ve milli imkânlarımızla, büyük bir gururla başlattık. 500 bin sosyal konut, 1 milyon altyapısı ve imarı hazırlanmış konut arsası ve 50 bin iş yerimizi halkımıza sunuyoruz. Projemize; 8 milyonu aşkın vatandaşımız başvuru yaptı. 5 milyon 135 bin başvuru ise kuraya katılmaya hak kazandı" dedi.
Bakan Kurum, sıfır atığa ilişkin olarak, "Bugün tam, 150 bin kurum binamız sıfır atığa geçti, artık binalarımıza çöp kamyonu girmiyor. Plastik poşet kaynaklı 550 bin ton plastik atığın oluşumunu ve 23 bin ton sera gazı salınımı engelledik. Bu yıl da aldığımız kararla, poşet fiyatlarını 25 kuruş olarak belirliyor ve herhangi bir artışa gitmiyoruz. Şimdi poşette gösterdiğimiz başarıya, inşallah, Depozito Yönetim Sistemi'mizle de ulaşacağız. 2023'ün sonuna kadar ülkemizin her yerinde 7 bin depozito iade noktasıyla milletimize hizmet verecek; ekonomimize katkı verecek ve en önemlisi de doğamızı koruyacağız" ifadelerini kullandı.