Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Bilişim Vadisi'ndeki firmaların, 2023 yılına kadar yaptıkları Ar-Ge ve teknoloji geliştirme çalışmaları nedeniyle gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulacaklarını söyledi.
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve Muallimköy Teknoloji Geliştirme Bölgesince Gebze'de bir otelde düzenlenen "Bilişim Vadisi Çalıştayı"nda konuşan Ergün, Bilişim Vadisi'nde uygulanacak teşvikleri açıkladı.
Ergün, Bilişim Vadisi'nden bahsederken sık sık ABD'deki Silikon Vadisi'ne atıf yapıldığını anlatarak, bu bölgedeki bilgi ve teknoloji yoğun firmaların, birbirleriyle de muazzam bir etkileşim alanı oluşturtuğunu ve ortaya birçok önemli marka ve ürün çıktığını belirtti.
Intel, Google, HP, Maxtor, Apple, Microsoft, Oracle, Mozilla gibi birçok önemli firmanın bu bölgeden çıkmasının bir tesadüf olmadığını vurgulayan Ergün, "Bilgi ve teknoloji üretiminin uygun bir iklim, atmosfer veya ekosistem içinde gerçekleşebileceğini" söylerken tam olarak bu örneği kast ettiklerini söyledi.
- "Yüzde 100 gelir vergisi indirimi uygulanacak"
Bakan Ergün, Bilişim Vadisi'nden de ABD'deki gibi önemli yazılım firmalarının çıkacağından emin olduğunu kaydetti.
Silikon Vadisi'nin o bölgede doğal olarak gelişmiş faaliyetler neticesinde ortaya çıkmış bir yapı olduğunu, bu açıdan bakıldığında, Türkiye'de Bilişim Vadisi Projesi ile çok daha farklı bir metodu denemiş olacaklarını dile getiren Ergün, şöyle konuştu:
"Biz önce her yönüyle firmalarımıza mekan hazırlayacağız, uygun destek ve teşviklerle de küresel yazılım firmalarını bu bölgeye çekeceğiz. Aynı zamanda kendi firmalarımızın özellikle genç girişimcilerimizin burada yer almalarına, zaman içinde küresel aktörlere dönüşmelerine uygun bir zemin hazırlayacağız. Bilişim Vadisi'ni bir teknoloji geliştirme bölgesi olarak, bir ihtisas teknoparkı olarak kurgulayacağız. Burada faaliyet gösterecek olan firmalara gerekirse çok ucuz kiralarla, belki de ücretsiz yer tahsisi yapacağız."
Bakan Ergün, Bilişim Vadisi'ndeki firmaların, 2023 yılına kadar yaptıkları Ar-Ge ve teknoloji geliştirme çalışmaları nedeniyle gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Bu bölgede çalışan bütün personel için, Ar-Ge personeli ve bu Ar-Ge personelin yüzde 10'u kadar destek personeli için yüzde 100 gelir vergisi indirimi uygulanacaktır. Burada çalışan personelin sigorta primlerinin yüzde 50'si devlet tarafından karşılanacaktır. Firmaların tamamı damga vergisinden muaf olacaktır. Yine firmaların tamamı 12 yıl boyunca yüzde 100 KDV muafiyetine tabi olacaktır. Firmalardan kullanacakları su ve kanalizasyon sistemlerinden atık su vergisi alınmayacaktır. Ayrıca buradaki firmalar, özellikle yazılım firmaları, içeriye ve dışarıya yapmış oldukları satışlardan, münhasıran yazılımla ilgili satışlardan ve yapacakları ihracattan da vergi ödemeyeceklerdir. Bütün bunlar hiç şüphesiz son derece önemli, son derece değerli destekler olacaktır. Bu desteklerden çok sayıda yerli ve yabancı firmanın yararlanacağını, dünyada bir cazibe merkezine dönüşecek bir bilişim bölgesi oluşacağını düşünüyorum."
- "2014'te teknoparkın faaliyete geçebileceğini tahmin ediyoruz"
Ergün, şu an Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün boşalttığı kimya ve çevre mühendislikleri bölümlerinde tadilat yapıldığını anlatarak, "Burayı 'Kuluçka Merkezi' şeklinde hizmete sunarak, 2014'te teknoparkın faaliyete geçebileceğini tahmin ediyoruz. 2014 yılında yönetici şirket, altyapı çalışmaları için ödenek talebinde de bulunacak. Biz bu bölgeyi çok aceleye getirmeden, idari binalardan sosyal tesislere, çevre düzenlemesine kadar her ayrıntısı çok iyi düşünülmüş bir surette hazırlamayı düşünüyoruz. Bilişim Vadisi'nin hem fiziki imkanlarıyla hem de firmalara sağlanan desteklerle çok önemli bir cazibe merkezi olacağına inanıyoruz" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin son yıllarda çok önemli ekonomik ve sosyal gelişme sürecinden geçtiğini belirten Ergün, Türkiye'nin elbette bugüne kadar sağladığı ilerlemeyle yetinecek bir ülke olmadığını, çok daha büyük bir potansiyelinin bulunduğunu kaydetti.
- "Küresel çapta tanınan 10 marka oluşturma hedefi"
Bu potansiyeli oluşturan en büyük unsurun, genç ve büyük nüfus olduğuna işaret eden Ergün, girişimciliğin artması, tüketim kalıplarının değişmesi, kamunun yeni hizmet anlayışı gibi unsurlar, yazılım sektörü için ciddi bir potansiyel oluşturduğunu söyledi.
Ergün, hem kendi ihtiyaçların yerli yazılımlarla karşılanması hem de yazılım ihracatını arttırmak gerektiğini ifade ederek, "Mevcut teknoparklarda çalışan veya teknogirişim sermayesinden yararlanan gençlerimize baktığımızda, ağırlıklı olarak yazılım sektöründe çalıştıklarını görüyoruz. Bizim insanımızın kendine has sosyal ve kültürel özelliğiyle kendine mahsus bakış açısıyla hayatı ve insanı kavrama biçimiyle yazılım sektörüne yeni bir soluk getireceğini düşünüyorum. Yeter ki biz, gençlerimiz için, insanımız için gerekli altyapıları hazırlayalım" şeklinde konuştu.
Bilişim Vadisi'nin sadece Türkiye için değil dünya için de önemli bir yazılım merkezi haline geleceğini anlatan Ergün, buranın çok sayıda yazılım firmasına ev sahipliği yapacağını ve Türkiye'nin 2023 hedeflerine büyük katkı sağlayacağını dile getirdi.
Bakan Ergün, 2023 hedeflerinden birinin de küresel çapta tanınan 10 marka oluşturmak olduğuna vurgu yaparak, "İşte bu 10 markanın birkaç tanesinin Bilişim Vadisi'nden çıkacağına inanıyorum. Sivil toplumla ve reel sektörle birlikte, her açıdan mükemmel bir Bilişim Vadisi inşa edeceğimizi düşünüyorum" dedi.
Ergün, daha sonra kapalı olarak devam eden çalıştayda oturum başkanlığı yaptı.
(Bitti)
Muhabir: Şengül Oymak
Yayınlayan: Murat Paksoy