ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Çingene Kızı ile ilgili mozaik parçaları son aşamaya geldi. 26 Kasım itibarıyla Chicago'dan THY uçağıyla Gaziantep'e getirilecek." dedi.
Ersoy, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.
Gaziantep'in Nizip ilçesindeki Zeugma Antik Kenti'nden yurt dışına kaçırılan ve ABD'de olduğu belirlenen Çingene kızı mozaiğinin eksik parçalarına ilişkin Ersoy, "Çingene Kızı ile ilgili mozaik parçaları son aşamaya geldi. Yanılmıyorsam 26 Kasım itibarıyla Chicago'dan THY uçağıyla Gaziantep'e getirilecek." ifadesini kullandı.
Ersoy, 2003 ile 2018 arasında yurt dışında tespit edilen 4 bin 319 parça tarihi eserin Türkiye'ye getirildiğini bildirdi. İsviçre'den Herakles Lahdi'nin, İskoçya'dan Altın Taç'ın Türkiye'ye getirildiğini hatırlatan Ersoy, bu çalışmaların büyük işbirliği içerisinde yapıldığını belirtti.
Emeği geçenlere teşekkür eden Ersoy, yurt dışında tespit edilen, hukuki süreçleri tamamlanan eserleri Türkiye'ye getirmeye devam edeceklerini söyledi.
Ersoy, tarihi eserlerin yurt dışına çıkışının, kaçırılmasının engellenmesinin önemine işaret etti.
- "Kazı yerleriyle ilgili bir çalışmamız var"
Kültürel mirasın korunması, tanıtılması, gelecek dönemdeki kültürel hamlelere yönelik çalışmalarla ilgili soru üzerine Ersoy, "Kazı yerleriyle ilgili bir çalışmamız var. Türkiye'de, şu anda 153 noktada kazı yapılıyor. Bunun 122'si yerel kazı ekipleri, 31'i yabancı kazı ekipleri tarafından yapılıyor. 2003'ten beri baktığımız zaman yabancı kazı ekiplerinin sayısı hemen hemen hiç artmamış, azalmış ama yerel kazı ekiplerinin sayısı çok ciddi şekilde artmış." bilgilerini paylaştı.
Bazı kazı alanlarında incelemeler yaptığını bildiren Ersoy, kazı sürelerinin kısa olmasının ana sıkıntılar arasında yer aldığını dile getirdi.
Kazı başkanlarını davet ettiklerini anlatan Ersoy, öğrencilerin eğitimlerinin gerekli yatırımlarla kazı yerlerinde yapılmasını düşündüklerini, böylelikle 3-5 ay süresince gerçekleştirilen kazı sürecinin 12 aya yayılmasını istediklerini aktardı. Ersoy, çalışmaların 12 aya yayılması durumunda maliyetlerin artacağını, bunun finansmanını da Bakanlık olarak kendilerinin sağlayacağını bildirdi.
- "Hedefimiz, 20 noktadaki kazıların 12 aya yayılması"
Ersoy, koydukları hedefi açıklayarak, "İlk yapacağımız önemli hamle, turizm açısından da önemli olan 20 önemli noktada kazı çalışmalarının 12 aya yayılması." diye konuştu.
Yeni müzeler açılmaya devam edileceğini söyleyen Ersoy, bu yıl için konulan 15 müze hedefini tamamlayacaklarını kaydetti.
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, 2018'in Troya Yılı ilan edildiğini anımsatarak, "Muhtemelen, kesin karar vermemekle birlikte 2019'u Göbeklitepe Yılı ilan etmek istiyoruz." ifadesini kullandı.
Troya Müzesinin de açılacağını belirten Ersoy, yeni müzelere yönelik çalışmalar yapıldığını aktardı.
Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğünün önemli çalışmalara imza attığını ifade eden Ersoy, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) yurt dışında kültürel yatırımlar gerçekleştirdiğini kaydetti.
Ersoy, Yunus Emre Enstitüsünün de eğitimler verdiğini, kültürel faaliyetler yaptığını belirtti.
- "Sümela'daki çalışmalar 2019 sonu bitmiş olacak"
Trabzon'un Maçka ilçesindeki Sümela Manastırına ilişkin soru üzerine Ersoy, Sümela Manastırında incelemelerde bulunacağını bildirdi.
Manastırın bulunduğu bölgede kaya akıntısı olduğuna, bunun da ciddi tehlike oluşturduğuna dikkati çeken Ersoy, şunları kaydetti:
"Sümela Manastırı'nda giriş kapısından ilk bölgeye kadar girişleri kontrollü şekilde eylülde başlattık. Tamamının ziyarete açılabilmesi için bir yıla daha ihtiyacımız var. 2019 sonu bitmiş olacak, tamamını hizmete almış olacağız. Birebir takip ediyorum, hızlandırmaya da çalışıyorum."
(Sürecek)