Bakan Işıkhan'dan asgari ücret mesajı: Adil ve şeffaf olacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, işçi ve işverenlerin maksimum fayda sağlayacağı bir asgari ücret hedeflediklerini vurguladı. TÜİK verilerine göre işsizlik oranında düşüş yaşanırken, istihdam oranlarında da önemli artışlar kaydedildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, katıldığı bir televizyon programında asgari ücret süreci ve işgücü piyasası hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Işıkhan, asgari ücretin işçi ve işverenler için maksimum fayda sağlayacak şekilde belirleneceğini belirtti. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun Aralık ayında toplanacağını ifade eden Işıkhan, sürecin adil ve şeffaf yürütüleceğini vurguladı.

Bakan Işıkhan, "Ülkemizin ekonomik koşullarını ve iş gücü piyasasının ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, işçi ve işveren temsilcileriyle birlikte en uygun asgari ücreti belirleyeceğiz. Hedefimiz, tüm tarafların memnun kalacağı bir ücret oranı tespit etmek" dedi.

İşsizlik Oranında Düşüş, İstihdamda Artış

Işıkhan, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine de değinerek işsizlik oranlarındaki düşüşe dikkat çekti. Ağustos ayında işsizlik oranının yüzde 8,5'e gerilediğini ve işsiz sayısının 89 bin kişi azalarak 3 milyon 55 bine düştüğünü belirtti. İstihdam oranı ise yüzde 49,7'ye yükselirken, istihdam edilen kişi sayısı 78 bin artarak 32 milyon 776 bin oldu.

Bakan, "Genç istihdam oranımız geçtiğimiz yıla göre 1,8 puan artarak yüzde 42,3'e ulaştı. Gençlerin iş gücüne katılım oranı ise yüzde 50,2 seviyesinde" dedi.

Kadın İstihdamında Önemli Artışlar Kaydedildi

Kadın istihdamına yönelik verileri paylaşan Işıkhan, kadınların iş gücüne katılım oranının 1 puan artarak yüzde 37,3'e ulaştığını ve istihdam oranının yüzde 32,9 olduğunu belirtti. Kadın işsizlik oranının ise yüzde 12’ye gerilediğini ifade etti.

Bakanlık olarak kadınları destekleyen projelere önem verdiklerini söyleyen Işıkhan, "Kadınların iş hayatına katılımını artırmayı hedefleyen 'Kadın Eli' ve 'İş Pozitif' programlarımızla önemli adımlar atıyoruz" dedi.

İşgücü Uyum Programı ile İstihdam Destekleniyor

Işıkhan, İşgücü Uyum Programı (İUP) hakkında da bilgiler vererek, işsizler ve özel politika gerektiren gruplar için iş gücüne katılımı artıracak projeler uyguladıklarını dile getirdi. Program kapsamında eğitimler verilerek vatandaşların istihdama geçişi sağlanıyor.

İUP kontenjanına giren vatandaşların kısa süreli sigorta kapsamına alındığını belirten Işıkhan, bu programın kamu kuruluşlarının icraat alanlarında da istihdam sağladığını ifade etti.

Yabancı İşgücü Yerli İstihdama Tehdit Oluşturmuyor

Yabancı işgücüne de değinen Bakan Işıkhan, yabancı çalışanların yerli işgücüne bir tehdit oluşturmadığını, aksine doldurulması gereken alanlarda tamamlayıcı bir rol üstlendiğini belirtti. Özellikle Özbekistan, Kırgızistan, Azerbaycan gibi kültürel açıdan yakın ülkelerden iş gücünü karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Yılbaşı kokinaları raflarda
Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi İçin Yeni Dönem Başlıyor
Meşhur Sitedeki 52 Metrekare Daireyle Konya'da Bir İlk Gerçekleşecek
56 Yılda Ankara'nın Temelinde İmzası Olan Şirketin İflası
Konya'da her 5 kişiye 1 otomobil düşüyor