Bakan Murat Kurum'dan Gastrofest'te önemli açıklamalar: Konya mutfağı küresel bir marka olacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Konya Gastrofest”te açıklamalarda bulundu. Kurum, Konya mutfağının küresel bir marka olacağını söyledi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Konya Gastrofest” etkinliğinde konuştu. Bakan Kurum, “Konya Mutfağı; Çatalhöyük’te doğan medeniyetlerle başlayan, Selçuklu saraylarında gelişen ve Mevlevî adap ve erkânıyla yoğrulan muhteşem bir birikimdir. Bizim kültürümüzde yemek sofra ile özdeşleşmiştir; sofra, etrafında birlik ve beraberliğin sağlandığı, misafirlerin ağırlandığı bir semboldür” dedi. Bakan Kurum, israfın önlenmesi için büyük çaba sarf eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a da teşekkürü bir borç bildiğini ifade etti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye’den ve dünyadan önemli şeflerin yanı sıra lezzet tutkunlarını da bir araya getiren lezzet festivali “Konya Gastrofest” programına katılmak üzere Konya’ya geldi.

Bakan Kurum, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Kalehan Ecdat Bahçesi'nde düzenlediği etkinlikte yaptığı konuşmasına Pakistan’a, meydana gelen sel felaketi nedeniyle geçmiş olsun dileklerini ileterek başladı. Bakan Kurum, “Dost ve kardeş ülke Pakistan’da meydana gelen sel felaketinden dolayı hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara şifalar diliyorum. Biz her zaman dost ve kardeş ülke Pakistan halkının yanında olduk, bundan sonra da yanında olmaya devam edeceğiz. İnşallah Pakistan’ın yaralarını hep birlikte saracağız. Ben bir kez daha Pakistan halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.

“KONYA MUTFAĞI; MEVLEVÎ ADAP VE ERKÂNIYLA YOĞRULAN MUHTEŞEM BİR BİRİKİMDİR”

Konya mutfağının önemine değinen Bakan Kurum, “Konya mutfağı için ‘Yiyen hayran, yemeyen pişman!’ derler. Konya Mutfağı; Çatalhöyük’te doğan medeniyetlerle başlayan, Selçuklu saraylarında gelişen ve Mevlevî adap ve erkânıyla yoğrulan muhteşem bir birikimdir. Dünyada tek anıt mezarı olan, Mevlevî dergâhının baş aşçısı Ateşbâzı Veli, Konya mutfağımızın, çok önemli tarihi bir ismidir” diye konuştu.

Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın kitabından alıntı yaparak, “Saygıdeğer Hanımefendi’nin Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabında ‘Türk Mutfağı, Asırlardan Beri Ocaktan Tüten Bir Bilgelik Birikimidir’ cümlesi geçer. Aslında bu anlatım, Konya mutfağını tarif eder. Çünkü yıllara sâri olan gelenek, sönmeyen ocaklar, büyük birikim, kadim bilgelik denilince akla; şehrimizin zamanları ve çağları aşan, tarifsiz lezzetleri gelir.” ifadelerini kullandı.

“KONYA MUTFAĞI, BUGÜN TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE ARTIK BİR MARKA OLMUŞTUR; BU MARKAYI ULUSLARARASI PLATFORMLARA TAŞIMAK HEPİMİZİN GÖREVİDİR”

Hz. Mevlânâ’nın cömertliğinin, Ahiliğin ikram ve paylaşma kültürünün, Konya’nın gastronomisinin özeti olduğunu vurgulayan Bakan Murat Kurum, “Bizim kültürümüzde yemek; sofra ile özdeşleşmiştir. Sofra; etrafında birlik ve beraberliğin sağlandığı, misafirlerin ağırlandığı bir semboldür. Bu sofralarda ünü artık Türkiye’yi aşmış Konya yemeklerini; bamya çorbasını, etli ekmek ve fırın kebabımızı, su böreğimizi, zerdemizi misafirlerimize ikram ederiz. Binlerce yıllık geçmişe dayanan bereketli Konya mutfağı, bugün Türkiye’nin her yerinde artık bir marka olmuştur. Bu markayı uluslararası platformlara taşımak hepimizin görevidir.” hatırlatmasında bulundu.

“KONYA MUTFAĞI, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZİN YOĞUN ÇALIŞMALARIYLA İNŞALLAH KÜRESEL BİR MARKA OLACAK”

Bakan Kurum, Konya mutfağının potansiyeline ilişkin şu sözleri dile getirdi:

“Gelen bu lezzeti görmüştür, tatmıştır ve inanın; gittiği her yerde Konya mutfağını hayranlıkla anlatmıştır. Bu bakımdan gastronomi kültürüyle Konya mutfağı, Büyükşehir Belediyemizin yoğun çalışmalarıyla inşallah küresel bir marka olacak. Adeta etrafında kurulduğu muhabbetlerle gönülleri doyuran, Konya’nın insanlık birikimini, hoşgörüsünü, birlikte yaşama ahlakını dünyaya taşıma vesilesi olan Konya mutfağı; milyonlarca insanı bir araya getirmeye devam edecektir.”

“SOFRALARIMIZDAN İŞ YERLERİMİZE KADAR HER ALANDA İSRAFIN ÖNLENMESİ İÇİN BÜYÜK ÇABA SARF EDEN SAYGIDEĞER EMİNE ERDOĞAN HANIMEFENDİYE TEŞEKKÜRÜ BİR BORÇ BİLİYORUM”

Bu ay içerisinde beşinci yılı tamamlanacak Türkiye’nin gururu olan Sıfır Atık’ın öncüsü Emine Erdoğan’ın her platformda “atıksız mutfaktan” bahsettiğini anımsatan Bakan Kurum, “Konya mutfağında da hiçbir yiyecek boşa gitmez, israf edilmez. Mesela artan ekmekler tiritte kullanılır, kaynatılan etin suyu pilav için kullanılır, kemikler hayvanlara ayrılır, artan posalar gübrelere takviye olarak verilir. Ben bu anlamda sofralarımızdan iş yerlerimize kadar her alanda israfın önlenmesi için büyük çaba sarf eden Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendiye teşekkürü bir borç biliyorum. Sıfır Atık Hareketi israfın önlenmesinde bizim en büyük gücümüzdür.” şeklinde konuştu.

“SIFIR ATIK HAREKETİ’NİN HER YERDE BİR KÜLTÜR HALİNE DÖNÜŞMESİ EN BÜYÜK HEDEFİMİZDİR”

Bakan Kurum, Sıfır Atık Hareketi’nin her yerde bir kültür haline dönüşmesi gerektiğinin altını çizerek, “Sıfır Atık Hareketi’nin; mutfağımızdan başlayarak evlerimize, dükkânlarımıza, iş yerlerimize, kamu kurum ve kuruluşlarımıza, üniversitelerimize kadar her yerde bir kültür haline dönüşmesi en büyük hedefimizdir. Bu hedef için de hepimizin canla başla çalışarak, Sıfır Atığı hayatımızın bir parçası haline dönüştüreceğine inanıyorum.” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konuşmasının sonunda, “Sözlerimi, bu toprakları ilimle, irfanla, kardeşlikle mayalayan Ahilerin bir duası ile bitirmek istiyorum: ‘Aşlarınız artsın eksilmesin; taşsın dökülmesin!" ifadelerini paylaştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.