Bakan Şimşek: Caydırıcılık Gücümüzü Artırmak Dışında Seçeneğimiz Yok

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin savunma sanayiine aktarılacak kaynağın, ülkenin caydırıcılık gücünü artırmak için kullanılacağını belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir televizyon programında Türkiye'nin ekonomik durumu ve savunma sanayiine aktarılacak kaynak hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, bölgede yaşanan savaş ve çatışmalara dikkat çekerek, Türkiye’nin caydırıcılık gücünü artırmak için bu kaynağın gerekli olduğunu ifade etti. "Savunma sanayiinde atılım içindeyiz, caydırıcılığımızı artırmaktan başka çaremiz yok" dedi.

IMF ve Dünya Bankası Toplantıları İçin ABD’ye Gidiyor

Bakan Şimşek, önümüzdeki hafta ABD’ye giderek IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantılarına katılacağını açıkladı. Toplantıların yanı sıra G20 zirvesinde de yer alacağını belirten Şimşek, ABD Hazine Bakanı ile bir görüşme yapacağını ve birçok ikili temas gerçekleştireceğini söyledi. Türkiye ekonomisinin uluslararası yatırımcılar için cazip bir pazar olduğunu vurgulayan Şimşek, bu temasların ekonomik destek ve fon akışını olumlu yönde etkilediğini ifade etti.

Cari Açık Yüzde 1’in Altına İndi

Türkiye'nin makrofinansal istikrarsızlıklarının çoğunun dış kırılganlıklardan kaynaklandığını belirten Şimşek, cari açığın önemli ölçüde düşüş gösterdiğini söyledi. "Geçen yıl cari açık yüzde 6 civarındaydı, bugün ise yüzde 1'in altına indi" diyen Şimşek, bölgede yaşanan çatışmaların olmasaydı cari açığın dengede olabileceğini belirtti.

Enflasyon Düşüş Trendi Devam Edecek

Bakan Şimşek, enflasyonla ilgili de önemli açıklamalarda bulunarak, enflasyonun düşmeye devam edeceğini kaydetti. Özellikle giyim ve dayanıklı tüketim mallarında enflasyonun yüzde 28’e düştüğünü ifade eden Şimşek, manşet enflasyonun ise hizmetler sektöründeki katılık nedeniyle yüzde 49 civarında olduğunu belirtti. Hizmet enflasyonundaki katılığın zamanla azalacağını ve önümüzdeki dönemde daha güçlü bir düşüş yaşanacağını söyledi.

Konut Arzı Kira Enflasyonunu Azaltacak

Kira artışındaki yüzde 25'lik üst limitin kalkmasıyla yenilenen kira sözleşmelerinde yüksek artışlar yaşandığını belirten Şimşek, konut arzının artırılmasıyla kira enflasyonunun önümüzdeki yıllarda düşeceğini ifade etti. Deprem bölgesinde 200 binin üzerinde konutun bu yıl teslim edileceğini ve toplamda 320 bin konutun inşaatının sürdüğünü söyledi.

EYT'nin Etkisi Bütçe Açığını Etkiliyor

Bakan Şimşek, bütçe açığı ile ilgili de açıklamalarda bulundu ve EYT'nin milli gelire oranla yüzde 2'lik bir etkisi olduğunu belirtti. "EYT'yi çıkartırsanız ortada bütçe açığı kalmıyor" diyerek, bu yıl bütçe açığının yüzde 5’in altında olacağını öngördüklerini belirtti. Ayrıca deprem harcamalarının bütçe açığının önemli bir kısmını oluşturduğunu da vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Savunma sanayii fonu teklifi görüşmeleri ertelendi
Konya’daki kooperatiflere proje başvurusu çağrısı
Konya Sanayi Odası 7. OSEG Konferansı’na Ev Sahipliği Yaptı
İnsanlar tarımı ve köylerini terk etmeye başladı
Sumakçı Dede bir ilke imza attığı sumakları miras bıraktı